>

Ontwikkelwedstrijd levert Akzonobel waardevolle app

InnoJam 2013 helpt concern praktische problemen op te lossen

’s-HertogenboschIn een wedstrijd die SAP heeft uitgeschreven, genaamd InnoJam 2013, zijn meerdere teams aan de slag gegaan met het bedenken en ontwikkelen van een oplossing voor AkzoNobel. Deze tweedaagse wedstrijd die SAP en de Vereniging Nederlandstalige SAP Gebruikers (VNSG) ieder jaar houden, heeft onder meer een werkende app opgeleverd waarmee de Raad van Bestuur van AkzoNobel voor en tijdens de vergadering beschikt over actuele stuurinformatie.

SAP InnoJam is een evenement waarbij een groep gedreven ontwikkelaars, vertegenwoordigers uit de business en studenten dertig uur bijeen zijn. In deze tijd bouwen ze aan een werkende oplossing voor een praktisch probleem. In dit geval ging het om een aantal uitdagingen die AkzoNobel heeft opgegeven. Eén van de opdrachten was om de bestuurders van het concern op een andere wijze inzicht te geven in de meest actuele cijfers voordat zij een vergadering starten. Het winnende team heeft dan ook een oplossing bedacht om de directieleden met een grafische weergave inzicht te geven in de actuele stand van zaken binnen het concern.

De oplossing bestaat uit een app die, dankzij de in-memory database SAP HANA, alle cijfers consolideert – verdeeld over de bedrijfseenheden Paints, Chemicals en Coatings. Dit gebeurt dusdanig snel dat de cijfers vrijwel per direct beschikbaar zijn. Procesmatig heeft het team aangegeven dat verantwoordelijke business managers eerst goedkeuring geven aan de cijfers, waarna ze op een tablet zichtbaar zijn in een grafiek. Het team heeft gekozen voor zes Key Performance Indicators (KPI’s) wereldwijd: ROI (Return On Investment), ROS (Return On Sales), veiligheid, cashflow, CO2 (in verband met emissiehandel) en ecoproductie (doelstellingen op het gebied van duurzaamheid).

Klachtafhandeling
Het team dat de tweede prijs heeft gewonnen, heeft een oplossing bedacht om duidelijk inzicht te krijgen in de klachten die klanten hebben over de producten van AkzoNobel. De ontwikkelde tool verzamelt informatie uit meerdere kanalen, waaronder social media. Op kernbegrippen als ‘te laat geleverd’ of ‘deksel te vast’ is het mogelijk alle bevindingen te analyseren. Dit team is gestart met vaststellen wie de klant is van de onderneming. Het systeem is uit te breiden met koppelingen naar bijvoorbeeld het HTM- en het CRM-systeem om de analyses completer te maken.

Samenstelling teams
Bij het samenstellen van de teams is heel bewust gekozen voor een mix van softwareontwikkelaars en business-mensen, omdat elke sessie begint met ‘Design Thinking’: een methode om in een multidisciplinair team verrassende inzichten te krijgen. Het was voor de eerste keer dat er ook studenten aan hebben deelgenomen. Zij waren afkomstig van Fontys Hogeschool en de Hogeschool van Amsterdam (HvA). Met zestig deelnemers was dit de grootste InnoJam ooit in Nederland. De deelnemers gebruiken voor hun oplossingen de nieuwste technologieën die SAP beschikbaar heeft.

De jury bestond dit jaar uit voorzitter Pieter Schoehuijs, CIO bij AkzoNobel, Rob van der Marck, directeur VNSG en Ria van Waes, Director Information Management bij AkzoNobel.

Over SAP
Als marktleider in bedrijfssoftware helpt SAP (NYSE: SAP) kleine, middelgrote en grote bedrijven met de stroomlijning van hun bedrijfsvoering. De oplossingen van SAP stellen organisaties in staat aanzienlijke efficiencyverbeteringen te bereiken binnen hun toeleveringsketens en bedrijfsprocessen, waardoor ze de concurrentie voor kunnen blijven. Op dit moment gebruiken meer dan 238.000 klanten software van SAP om winstgevend te opereren en duurzaam te groeien. Meer informatie is beschikbaar op www.sap.com/netherlands.