>

Achmea kiest voor SAP Insurance Analyzer

Verzekeringsgroep voldoet aan wereldwijde wet- en regelgeving met analysesoftware

’s-HertogenboschAchmea heeft als een van de eerste klanten gekozen voor de SAP Insurance Analyzer: een analyseoplossing die een geïntegreerde architectuur biedt voor financieel management en risicomanagement. SAP Insurance Analyser stelt Achmea in staat aan de nieuwe internationale wet- en regelgeving in de verzekeringsindustrie te voldoen.

Regelgeving verzekeringsindustrie
Nieuwe normen voor financiële verslaggeving en risicomanagement vormen een grote uitdaging voor de verzekeringsbranche. Met name voor het verantwoorden van verzekeringscontracten volgens de internationale richtlijn IFRS4 en het ‘Solvency II’-standaardmodel. Solvency II is een door de Europese Unie (EU) aangenomen richtlijn om het toezicht op verzekeringen in Europa te hervormen. De twee nieuwe wetten zijn erop gericht dat verzekeringsmaatschappijen over voldoende kapitaal beschikken zodat zij het risico op insolventie verlagen. Daarnaast zorgen de wetten ervoor dat belangrijke functies, zoals risicobeheer en interne audits, stevig binnen de organisaties zijn verankerd.

Standaardmodel
Achmea kan met SAP Insurance Analyzer een standaardmodel integreren waarmee zij aan deze regelgeving voldoen. Tegelijkertijd kan de verzekeringsgroep hun datamanagement en -kwaliteit verbeteren. Voor het leveren van (levens)verzekeringen, bancaire diensten en gezondheidsproducten op internationaal niveau, moet Achmea voldoen aan de geldende wet- en regelgeving zoals IFRS4 en Solvency II. Zij beschikken over een complexe applicatie-infrastructuur met veel legacy-beleid en claimtoepassingen. Daardoor heeft Achmea behoefte aan een geïntegreerd platform dat alle gegevens uit de verschillende legacy-systemen verzamelt en volgens de geldende wetgeving verwerkt. Achmea wil SAP Insurance Analyzer de komende twee jaar inzetten en start de implementatie met de IFRS4-regelgeving.

Data-analyse
“Om verzekeraars te en eerlijke en stabiele markten te bevorderen, is de internationale regelgeving voor de verzekeringsindustrie veranderd”, zegt René Wissing, Director Enterprise Architecture bij Achmea. “Om aan de uitgebreide voorwaarden van compliancy te voldoen, is een solide en geïntegreerd platform als SAP Insurance Analyzer essentieel. Met deze oplossing kunnen wij de processen en analyses van de enorme hoeveelheid data beter beheren en stroomlijnen. SAP stelt ons bovendien in staat om de mogelijkheden van het datamanagement volledig te benutten.”

Functionaliteit
De analytische toepassing van SAP bevat de volgende functionaliteiten:

  • Het helpt de complexiteit en de kosten te verminderen door het integreren van legacy-applicaties.
  • SAP Insurance Analyzer biedt een centraal platform voor het tegelijkertijd beheren van IFRS4 fase II en Solvency II.
  • De oplossing helpt het implementatierisico te reduceren door gestandaardiseerde business content te leveren op een platform voor geïntegreerd financieel management en risicomanagement.
  • Het biedt flexibiliteit voor het configureren van de software zodat gebruikers aan specifieke eisen voldoen. Daarnaast kunnen gebruikers de oplossing op maat inzetten voor het implementeren van een roadmap die voldoet aan hun eigen behoeften.

SAP Insurance Analyzer biedt verzekeraars de architectuur en de technologie om één geïntegreerde visie op het gebied van finance en risk management te realiseren. Extra functionaliteiten bestaan onder meer uit een voor-geconfigureerd datamodel voor verzekeraars, functionaliteit en content gericht op IFRS4 en Solvency II, tools en business content die bedoeld is om de integratie van bronsystemen te vergemakkelijken en versnellen, evenals tools voor het beheren en afhandelen van datastromen die buiten een bronsysteem worden ingezet.

Over SAP
Als marktleider in bedrijfssoftware helpt SAP (NYSE: SAP) kleine, middelgrote en grote bedrijven met de stroomlijning van hun bedrijfsvoering. De oplossingen van SAP stellen organisaties in staat aanzienlijke efficiencyverbeteringen te bereiken binnen hun toeleveringsketens en bedrijfsprocessen, waardoor ze de concurrentie voor kunnen blijven. Op dit moment gebruiken meer dan 251.000 klanten software van SAP om winstgevend te opereren en duurzaam te groeien. Meer informatie is beschikbaar op www.sap.com/netherlands.