>

SAP, Toyota InfoTechnology Center en VeriFone ontwikkelen oplossing voor connected cars

’s-HertogenboschSAP, Toyota InfoTechnology Center en VeriFone werken samen aan een project om het tanken voor gemotoriseerde weggebruikers te vereenvoudigen. Het partnership wil bestuurders snel en eenvoudig het juiste benzinestation laten vinden. Daarnaast willen ze bestuurders in staat stellen om aan de pomp met een druk op de knop het betaalproces te autoriseren.

Op het moment dat een chauffeur moet tanken, moeten zij ofwel binnen betalen ofwel aan de pomp een betaalpas met pincodes gebruiken. Met het prototype hebben consumenten de mogelijkheid om op één scherm alle informatie aflezen. Zij kunnen navigeren naar het dichtstbijzijnde benzinestation, automatisch de betaling elektronisch goedkeuren en gepersonaliseerde kortingsbonnen ontvangen.

Deelnemers
De oplossing maakt gebruik van het SAP HANA Cloud Platform, dat informatie ophaalt over de locatie van het voertuig, de te volgen route, het brandstofniveau en het interessegebied van de bestuurder. VeriFone levert met de point-of-sale (POS)-oplossingen de geautomatiseerde kassasystemen. Toyota ITC levert de telemetrische gegevens van de bewegende voertuigen. De informatie en processen worden geïntegreerd met behulp van het cloud-portfolio van SAP. De gegevens zijn vervolgens af te lezen via een scherm op het dashboard van Toyota ITC.

Werking in de praktijk
In de praktijk werkt de oplossing als volgt: de bestuurder ontvangt een melding als het brandstofpeil laag is. Dankzij het toepassen van het Toyota ITC-telematicasysteem raadt het voertuig een tankstation aan. Hierbij bekijkt het systeem allerlei real-time gegevens, zoals waar het voertuig zich op dat moment bevindt en over hoeveel brandstof het voertuig nog beschikt. Ook houdt het systeem rekening met persoonlijke voorkeuren die bestuurders van tevoren hebben ingevoerd. Denk hierbij aan de eerste keuze voor benzinestations en of het station zich heeft aangemeld voor het programma. Op het moment dat het voertuig bij de pomp staat, kan de bestuurder de transactie op zeer eenvoudige en snelle manier vanuit de auto goedkeuren of via een app op het mobiele apparaat.

Microlocatie
Omdat de deelnemende benzinestations het profiel van de bestuurder kennen, kunnen zij op gepersonaliseerde wijze onder andere kortingen en spaarpunten toekennen. Na het tanken ontvangt de bestuurder een elektronische bon. Daarnaast hebben de bestuurders de mogelijkheid om alle transacties uit het verleden te bekijken en deze eenvoudig te exporteren naar andere systemen voor bijvoorbeeld het declareren van onkosten.

Het systeem gebruikt Bluetooth Low Energy (BLE). Deze opkomende draadloze standaard stelt benzinestations in staat om hun diensten aan te passen op basis van waar de bestuurder zich precies in de winkel bevindt. Dit wordt ook wel microlocatie genoemd.

Over SAP
Als marktleider in bedrijfssoftware helpt SAP (NYSE: SAP) kleine, middelgrote en grote bedrijven met de stroomlijning van hun bedrijfsvoering. De oplossingen van SAP stellen organisaties in staat aanzienlijke efficiencyverbeteringen te bereiken binnen hun toeleveringsketens en bedrijfsprocessen, waardoor ze de concurrentie voor kunnen blijven. Op dit moment gebruiken meer dan 258.000 klanten software van SAP om winstgevend te opereren en duurzaam te groeien. Meer informatie is beschikbaar op www.sap.com/netherlands.