>

Accell Group kiest voor SAP IQ

Fietsfabrikant en VCD maken informatievoorziening toekomstvast

’s-HertogenboschBinnen Accell Group is business intelligence onmisbaar geworden. De vraag naar informatie vanuit alle lagen in de organisatie neemt immers steeds verder toe. Daarnaast betrekt de fietsenproducent steeds meer externe data in analyses. Om problemen met de update-tijd en performance van de bestaande rapportage- en analyseomgeving te voorkomen, zocht Accell met SAP partner VCD IT Groep naar een oplossing. Na een proof of concept in het eigen datacenter koos Accell voor SAP IQ: een voor datawarehousing geoptimaliseerde database.

Grote problemen voorkomen
De IT-afdeling van Accell Group beschikt al enkele jaren over een gespecialiseerd business intelligence team. Zij richten rapportages in vooral vanuit het ERP-systeem en verbeteren de datakwaliteit. Doordat beslissers binnen de organisatie steeds meer naar nieuwe informatieproducten vragen en het aantal mobiele applicaties toeneemt, groeit het aantal gebruikers van het datawarehouse fors. Daarnaast heeft de organisatie steeds meer interesse in een combinatie van externe informatiebronnen in de analyses. Deze ontwikkelingen vergen het uiterste van het traditionele datawarehouse, waardoor rapportages en bevragingen steeds langer duren. Omdat de informatieomgeving wereldwijd wordt uitgerold, heeft Accell met de aanschaf van SAP IQ maatregelen genomen om problemen te voorkomen.

Bijna real-time
Samen met SAP bouwde partner VCD een testopstelling met SAP IQ als datawarehouse. Hierbij hebben zij gebruik gemaakt van de data uit alle bronsystemen. De resultaten werden vergeleken met die van de bestaande omgeving. Uit de proof of concept bleek binnen enkele dagen de meerwaarde van SAP IQ: de database verbeterde de performance en laadtijden van terabytes aan data aanzienlijk. SAP IQ gaat op slimme wijze om met de rijen en kolommen in een database. Het gevolg hiervan is dat de responsetijden zijn bekort van minuten naar enkele seconden. De geavanceerde technologie maakt het ook mogelijk data te comprimeren met 85 procent. Van een terabyte aan ingevoerde brondata blijft op die manier in SAP IQ circa 150 GB over. Het comprimeren leidt tot meer snelheid en bespaart flink op de benodigde opslagcapaciteit. Het inladen van data gaat dermate snel, dat SAP IQ bijna real-time updates kan ondergaan.

Voor alle ondernemingen
“Het concept van een speciale database voor datawarehousing past goed in onze plannen,” zegt Germ Jan de Jong, verantwoordelijk voor business intelligence bij Accell Group. ”Het lost de verwachte issues rond laadtijden en performance op, en maakt het mogelijk om nog meer detailinformatie te verstrekken. Niet alleen aan onze medewerkers, maar ook aan onze dealers. Die kunnen we van lokale informatie voorzien die ze kan helpen hun omzet te verhogen.”

“SAP IQ toont aan dat bijna real-time informatiesystemen en big analytics absoluut niet zijn voorbehouden aan de allergrootste bedrijven”, zegt Robert Jan Riedstra, Business Unit Manager bij VCD. “Ook ondernemingen met de omvang van de Accell Group kunnen met SAP IQ hun informatievoorziening bedrijfsbreed professionaliseren en optimaliseren. Een belangrijke stap in de wereld van Business Intelligence.”

Over Accell
Accell Group N.V. richt zich internationaal op de midden- en hogere segmenten van de markt voor fietsen, fietsonderdelen & -accessoires. De onderneming heeft marktleidende posities in Nederland, België, Duitsland, Italië, Frankrijk, Finland, Turkije, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. De bekendste merken van Accell Group zijn Batavus, Sparta, Koga, Loekie, Ghost, Haibike, Winora, Raleigh, Lapierre, Redline en XLC.

Over VCD IT Groep
VCD ontwikkelt, implementeert en onderhoudt geïntegreerde managementinformatiesystemen, oplossingen voor planning & budgetting, performancemanagement en workflow. Voor de realisatie hiervan werken wij samen met diverse leveranciers van bron- en databasesystemen en de wereldwijde marktleider op het gebied van rapportage en analyse: SAP. Daarnaast maken wij gebruik van onze eigen oplossingen, waaronder Bizzscore.

VCD Business Intelligence is onderdeel van de VCD IT Groep, een multidisciplinair ICT-bedrijf. VCD bestaat sinds 1977 en is één van de grotere zelfstandige ICT-bedrijven in Nederland, dat zowel consultancy en software als infrastructuur en beheer levert. In meerdere sectoren heeft VCD een sterke positie verworven, waaronder de gezondheidszorg, retail & industrie, financiële dienstverlening, waterschappen en zakelijke dienstverlening. De VCD IT Groep heeft vestigingen in Groningen, Eindhoven en Delft.

Over SAP
Als marktleider in bedrijfssoftware helpt SAP (NYSE: SAP) kleine, middelgrote en grote bedrijven met de stroomlijning van hun bedrijfsvoering. De oplossingen van SAP stellen organisaties in staat aanzienlijke efficiencyverbeteringen te bereiken binnen hun toeleveringsketens en bedrijfsprocessen, waardoor ze de concurrentie voor kunnen blijven. Op dit moment gebruiken meer dan 258.000 klanten software van SAP om winstgevend te opereren en duurzaam te groeien. Meer informatie is beschikbaar op www.sap.com/netherlands.