>

Kunstproject OOG van start bij SAP Nederland

’s-HertogenboschHet kantoorpand van SAP Nederland is één van de locaties van het kunstproject OOG. Kunstenaar Lucas de Man ontwierp speciaal voor het omvangrijke stadsproject OOG Den Bosch vijf gigantische ogen die naar de stad kijken. Ze komen te hangen aan prominente gebouwen in de stad. Het kantoorpand van SAP maakt hier deel van uit en wordt van 25 september tot en met 1 november 2014 opengesteld voor bezoekers. Zij kunnen daarbij in het oog, dat aan de gevel van het SAP-gebouw bevestigd is, plaatsnemen en een unieke visuele ervaring beleven.

De ervaring bestaat uit een reis door de stad via kunstinstallatie OOG. De bezoeker neemt plaatst in een stoel, wordt over een rail meegevoerd en eindigt in een glazen bol – de binnenkant van het oog. Vanaf deze plek bij SAP in Den Bosch is er zicht op de A2 en het achterliggende Rosmalen. Vervolgens sluit de iris en start een audiovisueel kijkspel. Plaatsnemen in één van de vijf ogen is een bijzondere mogelijkheid om vanuit een uniek perspectief naar de stad te kijken.

Een van de vijf

De vijf prominente gebouwen zijn zorgvuldig geselecteerd. Zo hangen er vergelijkbare installaties aan het Jeroen Bosch Ziekenhuis, het Theater aan de Parade, De Heus en de Watertoren (BOEi). Elke locatie staat voor een specifieke functie van de stad zoals zorg, cultuur of ondernemen. Het oog aan het kantoorpand van SAP Nederland staat voor de blik naar buiten en het internationale, innovatieve karakter van de stad. De vijf ogen maken deel uit van het omvangrijke stadsproject OOG Den Bosch. Via dit project onderzoekt Belgisch kunstenaar Lucas de Man de binding van een mens met zichzelf en zijn stad. Naast de kunstinstallatie bestaat het volledige stadsproject uit een theatervoorstelling (LOS) en een artistiek onderzoek (O.N.S.).

Eén van de redenen waarom SAP Nederland zich graag wilde aansluiten bij dit ‘5 ogen-project’ is omdat het concern het een bijzondere manier vindt om de verbondenheid met de stad te onderstrepen. “Het thema – het grote geheel zien en je eigen rol daarin onder de loep nemen – sluit perfect aan bij de producten en diensten van SAP”, zegt Peter Veenstra, Chief Operating Officer bij SAP Nederland. Het bedrijf helpt organisaties immers om beter te presteren én medewerkers beter te laten functioneren door op nieuwe manieren met elkaar te interacteren en op innovatieve wijze naar informatie te kijken. “De combinatie tussen mens en machine – tussen oog en interface – is daarin onmisbaar. Bovendien gaan kunst en technologie van oudsher hand in hand, net als kunst en het bedrijfsleven. SAP beschouwt de ondersteuning van dit artistieke stadsproject dan ook als een invulling van haar maatschappelijke taak”, aldus Veenstra.

Het OOG ervaren?

De tickets kost 10 euro per stuk en zijn te koop via www.oogdenbosch.nl. Om veilig in het OOG te zitten zijn er drie voorwaarden. De minimumleeftijd is 16 jaar, de minimumlengte is 1.20 meter en bezoekers mogen niet meer dan 120 kilo wegen.

Over SAP
Als marktleider in bedrijfssoftware helpt SAP (NYSE: SAP) kleine, middelgrote en grote bedrijven met de stroomlijning van hun bedrijfsvoering. De oplossingen van SAP stellen organisaties in staat aanzienlijke efficiencyverbeteringen te bereiken binnen hun toeleveringsketens en bedrijfsprocessen, waardoor ze de concurrentie voor kunnen blijven. Op dit moment gebruiken meer dan 261.000 klanten software van SAP om winstgevend te opereren en duurzaam te groeien. Meer informatie is beschikbaar op http://www.sap.com/netherlands.

Over OOG Den Bosch

Verbind, creëer en ontmoet. Nieuwe Helden werkt met een kleine vaste kern en een hecht internationaal netwerk van creatieve professionals uit de kunst en andere disciplines. Deze makers en denkers worden ‘creators’ genoemd. Elk project of action wordt bedacht, geleid en uitgewerkt door creators die voortdurend verbindingen leggen rond het thema van het project. Kijk voor meer informatie op www.oogdenbosch.nl