>

SAP beloont innovatie met Quality Awards 2014

s-HertogenboschTechnologie bewijst zijn waarde in de praktijk vaak pas als organisaties het slim en innovatief toepassen. Daarom beloont SAP Nederland ieder jaar de meest innovatieve ideeën met de Quality Awards. Zeven bedrijven gingen afgelopen vrijdag met een onderscheiding naar huis. Organisaties konden meedingen in drie categorieën: Rapid Delivery, Business Transformation en Cloud Innovation.

Rapid Delivery
In de categorie Rapid Delivery ging land- en tuinbouwspecialist Aveve er met het goud vandoor. Hun project genaamd Vega ondersteunt hen in het proces om de business te transformeren. Vega vertelt medewerkers van de land- en tuinbouwspecialist hoe zij op een andere manier kunnen werken. Onder meer een e-learning-systeem vertelt de medewerkers precies wat er van ze wordt verwacht. De toepassing van deze technologie als drijvende kracht achter het verandermanagement maakte diepe indruk op de jury.

Twence, leverancier van energie uit biomassa, pakte het zilver. Zij implementeerden een portaal waarmee productiemedewerkers razendsnel storingen in de fabriek kunnen melden. Het systeem zorgt ervoor dat de storingen terechtkomen bij de juiste persoon. Bovendien zien zij direct de voortgangsstatus van het gemelde probleem. Een mooie technologische oplossing gekoppeld aan een leuke manier om een gedragsverandering te bewerkstelligen was volgens de jury voldoende voor het zilver.

Brons was er voor Nederlandse Gasunie. Zij hebben met SAP oplossingen de voorbereiding van bedrijfsbrede financiële managementrapportages geautomatiseerd. Hierdoor is de doorlooptijd voor de maandafsluiting met twee dagen ingekort. Volgens de jury hebben ze met enorm enthousiasme heel snel het projectdoel bereikt.

Business Transformation
DSM pakte goud in de categorie Business Transformation. Het ERP-landschap van de afdeling Nutritional Products was toe aan een upgrade. Daarnaast wilden ze consolideren en moesten ze hun SAP systemen verhuizen naar een ander datacenter. De transformatie moest zeer zorgvuldig gebeuren, omdat IT-systemen verantwoordelijk zijn voor de juiste samenstelling van de ingrediënten in babyvoeding. DSM kon zich dan ook geen fouten permitteren. Uiteindelijk verliep de hele transformatie vlekkeloos.

Het zilver was voor Stedin. Na de afsplitsing van Eneco koos de netbeheerder voor een eigen IT-omgeving. Met hun SAP oplossing houden ze voor 2,3 miljoen huishoudens bijvoorbeeld verhuizingen bij. Ook hun facturatieafdeling gebruikt het systeem. Volgens de jury een groots en meeslepend project, waarbij de organisatie vanaf de bodem opnieuw moest worden opgezet. Bovendien werd tot in de finesses de verandering binnen de organisatie gecommuniceerd.

Brons was er voor woningcorporatie Wonen Limburg. Uitgangspunten in hun SAP project met de titel Excellent waren kostenbeheersing, financiële planning en transparantie. Cruciaal onderdeel daarbij was een gedragsverandering van alle medewerkers, van laag tot hoog in de organisatie. Het project was een succes, ze gaan het concept ervan toepassen op alle vervolgprojecten. De jury noemde het lovenswaardig dat het bestuur in de bestuursgroep van het project zat, iets wat zeker niet vanzelfsprekend is.

Cloud Innovation
De Excellence award werd uitgereikt aan het postbedrijf PostNL. Het postbedrijf brengt momenteel zijn volledige SAP omgeving naar de cloud en is daarmee het grootste SAP cloudproject van dit moment. De belangrijkste redenen zijn kostenreductie en het sneller live kunnen brengen van innovaties. Wat betreft cloud-adoptie loopt het bedrijf volgens de jury ver voorop.

De jury bestond uit René Barendrecht van Berenschot, Gerben de Roest van KPMG en Radboud Berg van SAP voor Rapid Delivery.

Over SAP
Als marktleider in bedrijfssoftware helpt SAP (NYSE: SAP) kleine, middelgrote en grote bedrijven met de stroomlijning van hun bedrijfsvoering. De oplossingen van SAP stellen organisaties in staat aanzienlijke efficiencyverbeteringen te bereiken binnen hun toeleveringsketens en bedrijfsprocessen, waardoor ze de concurrentie voor kunnen blijven. Op dit moment gebruiken meer dan 261.000 klanten software van SAP om winstgevend te opereren en duurzaam te groeien. Meer informatie is beschikbaar op www.sap.com/netherlands .