>

Eredivisie Zeilen zet bigdataoplossing van SAP in

’s-HertogenboschBegin oktober gaat in Almere de Eredivisie Zeilen van start, een nieuwe landelijke zeilcompetitie voor clubs. In de eeuwenoude strijd met de rauwe krachten der natuur speelt geavanceerde technologie tegenwoordig een grote rol. De Eredivisie Zeilen maakt voor het eerst gebruik van een data-analysesysteem dat het Duitse IT-bedrijf SAP speciaal voor de zeilsport ontwikkelde. De techniek helpt niet alleen de zeilers, maar brengt de sport ook beter in beeld bij het publiek.

Big data zijn niet meer weg te denken uit de sport. De Duitse nationale voetbalploeg heeft haar wereldtitel in 2014 volgens teammanager Oliver Bierhoff mede te danken aan de data-analysetechnologie van SAP, dat onder meer ook actief is in het tennis, de paardensport en de Formule 1. In het zeilen is SAP onder meer technologiepartner van de Extreme Sailing Series, een internationale reeks catamaranwedstrijden op zee.

Complex
“Zeilen is een ongelooflijk complexe sport. We verzamelen data met GPS-sensoren op de boten en windmeters op het water. Op die manier kunnen we real-time laten zien wat er gebeurt”, vertelt Jan-Willem de Koster, Business Development Manager bij SAP Nederland. “Die informatie is nuttig voor de zeilers, de organisatoren van de wedstrijden en het publiek.”

Het SAP systeem maakt gebruikt van Internet of Things (IoT) met sensoren die de coördinaten en de snelheid van de boten registreren. Daarnaast verzamelt het systeem data over windrichtingen en -snelheden op de verschillende rakken van het parcours.

Zeilers maken tijdens de races geen gebruik van de data, omdat de intensiteit van de wedstrijd daar geen ruimte voor biedt. Maar met behulp van de data kunnen coaches de zeilers tussen de wedstrijden door wel van waardevolle informatie voorzien.

Slimmere keuzes
“Tijdens de Extreme Sailing Series ontdekten we op basis van de data bijvoorbeeld dat de positie op de startlijn vaak belangrijker is dan de snelheid tijdens de start”, aldus De Koster. “Dit is natuurlijk afhankelijk van het parcours. Er wordt vaak fel gestreden om de startpositie en met de juiste data bij de hand kan een zeiler straks slimmere keuzes maken.”

Voor het publiek, de commentatoren en de deelnemende teams bieden de data die per direct beschikbaar zijn juist tijdens de wedstrijd een schat aan informatie. Simon Keijzer, directeur bij Eredivisie Zeilen: “Vaak is het tijdens een wedstrijd moeilijk te zien welke boten er voor of achter liggen. Boten hanteren vaak verschillende tactieken. De een neemt bijvoorbeeld een ruimere koers om een boei heen om snelheid te behouden en een ander offert snelheid op voor een kortere route. Met de SAP technologie kunnen we dat soort keuzes en de gevolgen daarvan inzichtelijk maken.”

Over SAP
Als marktleider in bedrijfssoftware helpt SAP (NYSE: SAP) kleine, middelgrote en grote bedrijven met de stroomlijning van hun bedrijfsvoering. De oplossingen van SAP stellen organisaties in staat aanzienlijke efficiencyverbeteringen te bereiken binnen hun toeleveringsketens en bedrijfsprocessen, waardoor ze de concurrentie voor kunnen blijven. Op dit moment gebruiken meer dan 263.000 klanten software van SAP om winstgevend te opereren en duurzaam te groeien. Meer informatie is beschikbaar op www.sap.com/netherlands.

*** Noot voor de redactie ***

Hoge resolutie beeldmateriaal van SAP is beschikbaar op www.sap.com/photos
Voor videoverhalen over uiteenlopende onderwerpen kunt u terecht op www.sap-tv.com
Volg SAP op Twitter voor het laatste nieuws

Contact
Eredivisie Zeilen
Simon Keijzer
Tel.: +31 (0)6 54 75 44 05
E-mail: simon@marvinandmiles.com

SAP
Manon Pulles
Tel.: +31 (0)73 645 75 61
E-mail: manon.pulles@sap.com