>

Zeiltoernooi 29er World Championships zet bigdataoplossing van SAP in

’s-Hertogenbosch
25 tot 30 juli is het Internationaal Regatta Centrum in Medemblik het toneel van de jaarlijkse 29er World Championships. De organisatie maakt daarbij voor het eerst gebruik van het data-analysesysteem SAP Sailing Analytics, dat speciaal voor de zeilsport is ontwikkeld. De techniek helpt zeilers bij de uitoefening van hun sport en geeft het publiek bovendien een goed zicht op het verloop van de wedstrijd.
Big data en de zeilsport zijn al enige tijd een geslaagde combinatie. In het zeilen is SAP onder meer technologiepartner van de Extreme Sailing Series, een internationale reeks catamaranwedstrijden op zee. Ook de Eredivisie Zeilen maakt inmiddels gebruik van de technologie van SAP.

Daar kunnen nu dus de 29er World Championships aan worden toegevoegd. De 29er-klasse is de snelst groeiende jeugdzeilklasse, waarbij zeilers gebruikmaken van de 29er: een afgeleide van de Olympische 49er-klasse. Voor veel zeilers vormt het de springplank naar het hoogst haalbare in de zeilsport.

Inzicht

Het SAP-systeem maakt gebruikt van het Internet of Things (IoT) met sensoren die de coördinaten en de snelheid van de boten registreren. Daarnaast verzamelt het systeem data over windrichtingen en -snelheden op de verschillende rakken van het parcours. “Op basis daarvan geven we inzicht in wat er gebeurt”, vertelt Jan-Willem de Koster, Business Development Manager bij SAP Nederland. “Daarvan profiteren de zeilers, maar ook de organisatoren van de wedstrijden en het publiek.”

Slimmere keuzes

Zeilers maken tijdens de races geen gebruik van de data, omdat de intensiteit van de wedstrijd daar geen ruimte voor biedt. Maar zij kunnen die informatie wel achteraf analyseren, om er in een volgende wedstrijd hun voordeel mee te doen. “We ontdekten tijdens de Extreme Sailing Series op basis van de data bijvoorbeeld dat de positie op de startlijn vaak belangrijker is dan de snelheid tijdens de start”, aldus De Koster. “Dit is natuurlijk afhankelijk van het parcours. Er wordt vaak fel gestreden om de startpositie en met de juiste data bij de hand kan een zeiler straks slimmere keuzes maken.”

Volgens de organisatie is SAP Sailing Analytics van grote meerwaarde voor de sport. “Zeilen was in het verleden vaak een lastige sport om te volgen. Dankzij de data die we via SAP Sailing Analytics binnenkrijgen kan het publiek aan de kant, thuis of waar ook ter wereld direct volgen wat hier in Medemblik op het water gebeurt”, vertelt 29er World Championships-woordvoerder Marc van Dongen. “Daarnaast stelt het de zeilers in staat om bij terugkomst op de kant hun gekozen tactieken te evalueren en met elkaar te vergelijken. Daar kunnen ze echt veel van leren. De een neemt een ruimere koers naar de boei en kiest voor meer snelheid. Terwijl een ander kiest voor een kortere weg en wat minder snelheid. SAP Sailing Analytics maakt niet alleen de keuzes, maar ook de gevolgen daarvan inzichtelijk.”

De wedstrijden van de 29er World Championships zijn live te volgen door middel van tracking en blogs op verschillende mediakanalen.

Over SAP
Als marktleider in bedrijfssoftware helpt SAP (NYSE: SAP) kleine, middelgrote en grote bedrijven met de stroomlijning van hun bedrijfsvoering. De oplossingen van SAP stellen organisaties in staat aanzienlijke efficiencyverbeteringen te bereiken binnen hun toeleveringsketens en bedrijfsprocessen, waardoor ze de concurrentie voor kunnen blijven. Op dit moment gebruiken meer dan 300.000 klanten software van SAP om winstgevend te opereren en duurzaam te groeien. Kijk voor meer informatie op www.sap.com/netherlands

Contact
SAP
Patricia Bueters
Tel.: +31 (0)73 645 75 61
E-mail: patricia.bueters@sap.com