>

Nederlandse organisaties klaar voor digitale transformatie

Hoe Strukton Worksphere, SUEZ en DSM Sinochem Pharmaceuticals succesvol zijn

s-HertogenboschOm mee te kunnen in het huidige tijdperk van digitale transformatie moeten bedrijven snel kunnen reageren op veranderende marktomstandigheden. Belangrijke stuurinformatie, analyses en rapportages moeten snel en voor iedereen beschikbaar zijn. Strukton Worksphere, SUEZ en DSM Sinochem Pharmaceuticals hebben hiertoe SAP technologie ingezet, waarmee zij klaar zijn voor het nieuwe digitale tijdperk.

DSM Sinochem Pharmaceuticals
DSM Sinochem Pharmaceuticals (DSP) maakte voor de Sales & Operations Planning gebruik van Excel, een werkwijze die voor het bedrijf niet langer houdbaar was. De efficiëntie van de productie- en supply-chainplanning leed onder de tijdrovende en foutgevoelige handmatige verwerking van gegevens. De verwachte toename van het aantal ‘stock keeping units’ was voor DSP een extra reden om Excel te vervangen door een state-of-the-art oplossing. Die oplossing werd gevonden in SAP Integrated Business Planning (IBP).

De accuraatheid van de forecasts was voor Robert Jan van der Host, IT-directeur bij DSP, een belangrijke graadmeter voor het succes van de SAP IBP-implementatie. “Negen maanden na het afronden van de eerste implementatiefase zagen we al een aanzienlijke verbetering van de accuraatheid”, zo blikt Van der Horst terug. “Alle salesmanagers werken nu bovendien op dezelfde manier. Dat is voor ons een grote stap voorwaarts. Het ownership van de forecasts is verplaatst van de planners naar waar het hoort hoort te liggen, bij sales.”

“SAP IBP is een nieuwe, innovatieve tool”, zo oordeelt Marcel Schrauwen, salesmanager SAP bij implementatiepartner Atos. “De real-time data helpen bij de wereldwijde afstemming van de processen en zorgen ervoor dat iedereen naar dezelfde data kijkt.”

Strukton Worksphere
Strukton Worksphere migreerde als allereerste bedrijf in Nederland zijn complete SAP-landschap naar het HANA-platform. Deze stap leverde het bedrijf onder andere snellere responstijden, snellere real-time online rapportages en een reductie van de ‘data footprint’ met 27 procent op. “Het mooiste compliment is misschien wel dat gebruikers ons mailtjes sturen over de snelheid van onze SAP-systemen”, aldus Andrik de Jager, manager ICT bij Strukton Worksphere.

“Ciber is al meer dan een decennium verantwoordelijk voor het technische applicatiebeheer en de ondersteuning van onze SAP-systemen. Het lag dus voor de hand om ook voor dit project de hulp in te schakelen van Ciber”, vertelt De Jager.

Een eerste stap was het opzetten van een Proof of Concept waarbij de BI-systemen van Strukton Worksphere werden gemigreerd naar HANA binnen een Microsoft Azure-omgeving. Door alvast ervaring op te doen met het toekomstige landschap, werden risico’s die optreden bij een daadwerkelijke ‘go live’ tot een minimum beperkt en kreeg Strukton een beter beeld van de toekomstige mogelijkheden.

Door deze aanpak verliep de uiteindelijke migratie uitzonderlijk snel, en binnen scope en budget. “Voor Strukton was het erg belangrijk dat de migratie verliep zonder de business te verstoren”, aldus Joop Bosman, bij Ciber directeur SAP Practice. “Maar de kern van het succes van dit project ligt in de gezamenlijke aanpak tussen klant en leverancier als een team zonder schutting. Dit leidde ertoe dat we zelfs sneller dan gepland, in vijf maanden, het hele landschap hebben gemigreerd. “

SUEZ
SUEZ implementeerde de Sales Excellence App. Hiermee beschikt SUEZ over een bruikbare, veilige en gebruiksvriendelijke applicatie waarmee accountmanagers via een tablet eenvoudig prospects en bestaande klanten op hun route kunnen lokaliseren. Eenmaal op locatie wordt de app gebruikt voor het calculeren van prijzen, genereren van service-overeenkomsten en het plaatsen van de handtekeningen. Ook kunnen in de app klachten en gespreksgegevens worden gerapporteerd. Overeenkomsten worden automatisch geüploaded naar de cloudomgeving van SAP.

“Met het HANA Cloud Platform kan binnen zeer korte tijd mobiele applicaties worden gerealiseerd. Alle componenten voor de app zijn direct beschikbaar en data-opslag en verkeer is optimaal beveiligd”, aldus Ronald Lanjouw, partner bij The Next View. “Voor SUEZ de argumenten om met het HANA Cloud Platform aan de slag te gaan. The Next View loopt voorop met de inzet van het HANA Cloud Platform en is daarom de uitgelezen partner voor SUEZ om dit project tot een succes te brengen.”

“SAP stelt bedrijven in staat efficiënter, productiever en veiliger te werken”, vertelt Andrea Snijder, SAP-consultant bij SUEZ. “SAP kent onze behoeften en weet hoe essentieel de veiligheid en gebruiksvriendelijkheid is voor de resultaten van ons bedrijf en de service naar onze klanten.”

SAP Quality Awards 2016
De geslaagde implementaties van innovatieve technologieën zijn voor SAP reden om deze recent afgeronde projecten te nomineren voor een Quality Award. Op vrijdag 16 september nemen in totaal negen organisaties een gouden, zilveren of bronzen onderscheiding in ontvangst.