>

Van Tol Retail, Jumbo, The Greenery en Landjuweel tonen innovatie in food- en retailsector

s-HertogenboschJumbo, The Greenery, Van Tol en Landjuweel zijn erin geslaagd om de kwaliteit van bedrijfskritische processen zoals voorraadbeheer, supply-chainmanagement en de financiële rapportering te verbeteren. Hiertoe hebben zij technologie van SAP ingezet en een gedegen projectmanagement toegepast.

Van Tol Retail
Van Tol Retail levert aan circa 117 supermarkten, 198 buurtwinkels, 280 rijdende winkels en 107 recreatiemarkten in geheel Nederland en aan vele importeurs en supermarkten over de gehele wereld. Voor grote voedselproductiebedrijven verzorgt Van Tol Retail het volledige exportproces, ‘van band tot klant’.

Hiervoor maakte Van Tol Retail gebruik van een verouderd IT-landschap dat was opgebouwd uit meerdere applicaties van verschillende leveranciers. Om een beter overzicht te krijgen van de business en een betere controle over de zakelijke processen, besloot Van Tol Retail om de overstap te maken naar een ‘all-in-one’ applicatie van SAP. Om het werk in het magazijn aantrekkelijker en efficiënter te maken, omarmde het bedrijf bovendien voice picking waarbij orders spraakgestuurd worden gepikt.

“Met SAP FAST-Retail, een template van Delaware Consulting op basis van SAP ERP, is zowel de interne als de externe informatievoorziening een stuk verbeterd”, concludeert Michael van den Hurk, directeur Commerciële Zaken bij Van Tol Retail. “Van Tol Retail kan zijn klanten nu tijdiger informeren over een aanstaande levering. Hoewel de oplossing nog maar enkele maanden in gebruik is, zien we nu al dat de efficiëntie van de zakelijke processen aanzienlijk is verbeterd.”

“Van Tol Retail heeft nu inzichten waarmee ze de vragen en behoeften van grote productiebedrijven en leveranciers sneller dan voorheen kunnen beantwoorden”, aldus Sander Lenskens, Sales Executive bij Delaware Consulting. “Hierdoor wordt Van Tol Retail een sterkere partner voor zijn klanten en leveranciers.”

Jumbo
Om het voorraadbeheer nog efficiënter te maken, besloot Jumbo om SAP Customer Activity Repository 2.0 (SAP CAR) te implementeren voor álle Jumbo-supermarkten en voor álle producten die daar in de schappen liggen.

Het resultaat van de implementatie is een real-time inzicht in de voorraden en in de processen die met het voorraadbeheer te maken hebben. “De Jumbo-winkels en het hoofdkantoor hebben nu een real-time inzicht in alle sales- en stockdata”, aldus Hans Nijhof, Manager Delivery ICT bij Jumbo Supermarkten. Bert van Bruggen, Associate Partner Enterprise Applications bij IBM Global Business Services: “JUMBO heeft een prestatie van formaat neergezet door in samenwerking met SAP, SIMAC en IBM SAP CAR in te zetten voor maar liefst 584 winkels die samen goed zijn voor 1,2 miljoen transacties per dag.”

The Greenery
Omdat het consolidatiesysteem FDC van The Greenery niet meer voldeed aan zijn eigen eisen, besloot het bedrijf FDC te vervangen door SAP BPC (Business Planning & Consolidation). De overstap vond echter plaats middenin een turbulente periode voor The Greenery.

Samen met partner CPMview slaagde The Greenery er toch in om de migratie binnen de gestelde tijd en binnen budget uit te voeren. Het resultaat is een optimalisatie van de financiële processen en rapportages, met onder andere een beter inzicht in de financiën, rapportages met een betere look & feel en betere analysemogelijkheden.

“The Greenery heeft in een uitdagende periode een uitdagend project gerealiseerd”, aldus Jan Riegman, Financial Controller bij The Greenery. “Met de implementatie van SAP BPC is een belangrijke stap gezet in de financiële rapportage. Dankzij de expertise en inzet van CPMview is de migratie tijdig en volledig opgeleverd. The Greenery kijkt tevreden terug op een geslaagd project.”

“Met SAP BPC beschikt The Greenery nu over een flexibele en toekomstvaste consolidatie- en rapportageoplossing. Het centrale rapportageplatform biedt The Greenery de mogelijkheid om in de toekomst de oplossing verder uit te breiden met planning, budgettering en forecasting voor Balans, P&L en Cashflow”, constateert Paula Leenders, Senior Consultant bij CPMview.

Landjuweel
De kerntaak van Landjuweel is het wassen, sorteren en verpakken van aardappelen. Hun klanten zijn retailers in voornamelijk Nederland maar met expansie naar Oost-Europa en het Midden-Oosten. Het bedrijf heeft bovendien naast een productiebedrijf ook een eigen transportbedrijf. Hierdoor heeft Landjuweel een vrij complexe supply chain. Vanuit het oogpunt van efficiëntie en supply-chainmanagement was het de wens om alle onderdelen gebruik te laten maken van hetzelfde ERP-systeem.

Landjuweel koos Goldfish ICT als partner voor de implementatie van hun nieuwe IT-landschap op basis van SAP ERP Central Component (ECC) 6.0 en HANA Cloud Platform (HCP). In negen maanden werd Gold4Agro volledig geïmplementeerd. Deze SAP-gecertificeerde industrie-oplossing biedt de nieuwste functionaliteit en een gebruiksvriendelijk design. Nu de implementatie is afgerond, kan Landjuweel beter en sneller inspelen op ontwikkelingen in de markt. “Door de real-time applicaties heeft het management veel meer inzicht in de bedrijfsprocessen en kunnen ze transparanter zijn naar klanten en medewerkers. Hiermee is Landjuweel uitstekend voorbereid op de toekomst”, aldus John Nederpel, SCM Consultant bij Goldfish ICT.

“Het belangrijkste doel van onze IT-strategie is het verbeteren en inzichtelijk maken van de supply chain. Uiteindelijk moet ons product volledig traceerbaar zijn – van het perceel waar de aardappelen zijn geteeld tot de aflevering bij de retailer, tot op het bord van de consument”, vertelt Harry Knoops, projectmanager bij Landjuweel. “Om dat te bereiken, moesten we het supply-chainproces vereenvoudigen, het IT-landschap moderniseren en een platform bouwen dat geschikt is voor toekomstige groei. Hiermee kunnen we de transparantie ‘van veld tot bord’ vergroten, voor onszelf, voor de klant maar ook voor de consument.”

Uitreiking SAP Quality Awards 2016
De geslaagde implementaties van innovatieve technologie, is voor SAP reden om deze recent afgeronde projecten te nomineren voor een Quality Award. In totaal nemen negen organisaties een gouden, zilveren of bronzen onderscheiding in ontvangst.

“Met deze succesvol afgeronde projecten tonen The Greenery, Jumbo, Van Tol Retail en Landjuweel dat innovatieve projecten de concurrentiekracht in de food- en retailsector vergroten”, aldus Caspar Joustra, Algemeen Directeur bij SAP Nederland. “De genomineerden en hun partners hebben laten zien dat visie, daadkracht en professioneel projectmanagement leidt tot hogere klanttevredenheid.” De uitreiking van de Quality Awards 2016 vindt plaats op vrijdag 16 september.