>

5 tips om te overleven in de tsunami van technologische ontwikkelingen

SAPPHIRE-NOW-16-18-mei-innovaties-overleven.jpgDe technologische ontwikkelingen gaan snel. Machine learning, VR, blockchain… Deze trends worden je naar het hoofd geslingerd. Dit betekent voor IT vaak maar één ding: je ‘moet’ er iets mee. En dat zorgt er vaak weer voor dat er grote veranderingen voor de deur staan. Het is aan jou als IT-specialist om je hoofd boven water te houden in deze tsunami aan digitale transformatie. Maar hoe houd je nou overzicht? Hoe zorg je dat je boven de materie blijft en ontspannen blijft bewegen? In deze blog geef ik je 5 tips!

1)     Inspireer jezelf en blijf vooral op de hoogte

Iedereen heeft een eigen manier van informatie vergaren en vindt iets anders prettig. Het is zaak een vorm te vinden die jij fijn vindt. Ervaar het niet als ‘huiswerk’, maar zoek naar een vorm die jij als fun ervaart!

Ikzelf luister altijd erg graag naar podcasts. Die kan je op elk moment van de dag raadplegen: in de auto, op je hotelkamer, op het toilet… Eén van mijn favorieten is TED Radio Hour, waar in elke show een bepaald thema onder de loep wordt genomen door verschillende TED-sprekers. Maar ook Zakendoen van BNR en Science of Succes zijn podcasts waar ik erg geïnspireerd door raak.

Ben je niet van het luisteren, kijk dan TED talks. Neem een abonnement op een vakblad, volg een trendwatcher of een innovatie-guru (Jef Staes is een aanrader!): als het maar bij je past.

2)     Denk als een nuchtere kaaskop

Het is een feit dat nieuwe dingen vaak worden overschat en op langere termijn worden onderschat. Dit statement van Bill Gates vind ik dan ook erg herkenbaar. We zien allerlei technologische ontwikkelingen, waarvan we denken dat ze nooit haalbaar zijn voor onze organisatie. Vervolgens denken we er vaak niet meer aan en worden we ineens ingehaald door het tempo van de veranderingen.

Gartner noemt dit de hype cycle, waarin vijf fases worden onderscheiden. Kort gezegd komt het hierop neer: een trendwatcher introduceert een toekomstbeeld waarbij hij graag choqueert. Vervolgens valt dat in de praktijk toch tegen, om uiteindelijk weer op te krabbelen en zelfs rendement op te leveren.

Mijn tip: blijf nuchter. Het is echt niet zo dat al deze ontwikkelingen volgend jaar voor iedereen een ‘feit’ zijn. Denk niet dat de wereld morgen in een keer op zijn kop staat. Maar zoom wel regelmatig in- en uit. Want als je niet af en toe vanuit de helikopter naar de situatie kijkt en alleen bij de dagelijkse praktijk blijft, komen de ontwikkelingen sneller voorbij dan je denkt.

3)     Blijf ontdekken

Daarbij hoort dat je jezelf continu uitdaagt om dingen te ontdekken. En blijf vragen stellen! Neem nou het voorbeeld blockchain. Een hot topic op dit moment. Iedereen heeft het erover, maar weinig mensen snappen hoe het écht in elkaar steekt. Ik vraag me dan vaak af waarom mensen niet doorvragen totdat ze het echt begrijpen. Dat moet je juist wel doen. Niet slechts de hype overnemen, maar het onderwerp tot de kern terugbrengen.

Scheid het kaf van het koren, houd het niet bij één trusted advisor. Bijt je in een onderwerp vast als een soort journalist. Pas als je de volledige ins & outs weet, begrijp je veel beter of en welke invloed het op jouw bedrijf heeft. En kun je dus als een nuchtere kaaskop beslissen of de angst die trendwatchers vaak zaaien, gegrond is. Beslis jijzelf of en wanneer je er iets mee moet!

4)     Zoek mensen die je mening niet delen

Verzamel de juiste mensen om je heen. En dan bedoel ik vooral de mensen die het niet met je eens zijn. De NOS zei het al: kom uit die bubbel. Daar leer je, ook als je het mij vraagt, veel meer van. Zoek de tegenstelling op!

Een tijdje terug was ik bij een congres in Kopenhage over disruptie. Daar sprak Nigel Farage, de man die verantwoordelijk is voor de Brexit. Persoonlijk ben ik het niet met hem eens, maar ik vond het goed om eens een hele andere kijk op zo’n ontwrichtend onderwerp te krijgen. Mijn mening is niet bijgesteld, maar wel milder geworden. Ik heb gemerkt dat veel zaken genuanceerder liggen dan hoe het in de pers gebracht wordt.

Blijf je dus in het onderwerp vastbijten en bekijk het vanuit meerdere oogpunten.

5)     Passie is de sleutel

Alles valt of staat echter met passie. Daarbij maak ik de cirkel rond en noem ik wederom de innovatie-guru uit tip 1, Jef Staes. Als je iets doet waar je passie voor hebt, dan kost het je geen moeite. Gaat het leren, het onderzoeken en het volgen van interessante mensen en ontwikkelingen gewoon vanzelf. Je moet je afvragen dat wanneer het je heel veel moeite kost om je ergens in te verdiepen, dat dan wel jouw passie heeft. Als je juist zoiets hebt van: al moet ik het in het weekend doen, ik wil er gewoon meer van weten, dan zit je daar veel dichterbij. Passie is de sleutel.

Onderdompelen in informatie-luxe

Naast de podcasts, trendwatchers en guru’s die ik volg, ben ik elk jaar op SAPPHIRE NOW. Hét evenement waar ik fan van ben. Drie dagen lang word ik daar ondergedompeld in de laatste technologische ontwikkelingen, spreek ik interessante executives en discussieer ik met productexperts. Ontmoet ik peers die voor mij belangrijk zijn.

Ik ben ook dit jaar uiteraard weer van de partij. En als jij bovenstaande blog met passie hebt gelezen en je jezelf hier volledig in herkend, dan is dat ook dé plek voor jou. Zie ik je in Orlando?

 

SAPPHIRE NOW is van 16-18 mei in Orlando. Bekijk hier de video en laat je inspireren!