>
leven-in-de-toekomst

4 ontwikkelingen die ons leven in de toekomst drastisch beïnvloeden

Als we de legendarische film Blade Runner moeten geloven, dan is het binnenkort treurig gesteld met onze planeet. De film schetst een grauwe dystopie waarin vervuiling en overbevolking de boventoon voeren en de mensheid zijn laatste sprankje hoop vestigt op androïden. Technologie heeft zijn uitwerking niet gemist, maar op een zeer negatieve manier. Gelukkig lijkt dat scenario wat vergezocht. Maar hoe gaat technologie ons leven dan wel beïnvloeden? 4 blikken in een glazen bol.

De 4 ontwikkelingen die ons leven gaan beïnvloeden:

1. Het Internet of Everything

Het Internet of Everything is nu een hippe term, maar over pakweg 5 jaar gemeengoed. Alles krijgt een internetverbinding: huishoudelijke apparaten, winkels, toiletten, auto’s, horloges. Sensoren meten van alles: van hartslag tot productieproces en van de drukte in een winkelcentrum tot de temperatuur van een woonkamer.

Al die verbonden objecten leveren een speelveld van data. Hiervan profiteren wij allemaal, van individu tot gemeenschap. Dankzij intelligente systemen verlopen veel alledaagse dingen veel handiger en efficiënter. Het leven wordt daardoor persoonlijker en eenvoudiger.

Zelfrijdende auto’s komen op het door jou gewenste moment voorrijden. De thermostaat past zich automatisch aan op de weersomstandigheden. De koelkast bestelt je favoriete frisdrank als deze bijna op is. De maakindustrie profiteert van kennis over de slijtage van machineonderdelen. Supermarkten krijgen precies de juiste hoeveelheden ijsjes geleverd, rekening houdend met de exacte voorraad, aankoopgeschiedenis en weersverwachting. Kortom, praktische toepassingen zijn haast oneindig.

2. Social collaboration

De manier waarop we (samen)werken, verandert grondig. Nu zijn organisaties veelal sterk hiërarchisch. Afdelingen hebben meer weg van silo’s. Over enkele jaren zijn bedrijven platter en democratischer. Deze verandering is ingegeven door ontwikkelingen als cloud, social media en steeds geavanceerdere samenwerkingsplatformen.

Conversaties verdwijnen niet in mailboxen, maar zijn integraal doorzoekbaar in centrale systemen. En dankzij slimme zoekfuncties vind je veel sneller de juiste persoon voor de juiste taak. Die hechtere samenwerking resulteert in meer betrokkenheid, meer ideeën en dus meer innovatie. Dat is weer een voorwaarde voor overleving in de steeds heftigere concurrentiestrijd van de digitale economie.

Die concurrentiedruk dwingt organisaties bovendien steeds vaker buiten de eigen bedrijfsmuren te kijken, zo ook buiten de eigen regio- en landsgrenzen. Samenwerkende organisaties combineren hun kennis voor meer innovatie en duurzaamheid.

3. Design thinking

Het bedrijfsleven betrekt de klant meer en meer in het ontwerpproces. Waardoor het uiteindelijke product beter aansluit op de wensen van de eindgebruiker. Design thinking dwingt organisaties na te denken over die gebruiker en zijn problemen. Het traditionele inside-out-denken sterft een gewisse dood.

Innovatie is pas echt succesvol wanneer de technologie daadwerkelijk nieuwe waarde levert aan de eindgebruiker. De kunst zit ‘m in het vervullen van nog niet gedefinieerde behoeften. De behoeften die we nu nog niet kennen, omdat we nog niet weten en beseffen wat technisch mogelijk is. En omdat we gewoontedieren zijn: we pakken zaken aan omdat we dat altijd al zo gedaan hebben. Zonder ons hierbij af te vragen of het compleet anders kan.

Design thinking is een mooie aanpak en denkwijze voor het in kaart brengen van deze onuitgesproken behoeftes en zo te werken aan relevante innovaties.

4. 3D-printing

Dankzij 3D-printing gaat niet alleen de productiefase, maar ook het distributie- en transportproces volledig op de kop. De productie van goederen verplaatst naar het punt van verkoop, of zelfs bij de consument thuis. Zij halen niet meer hun producten in de winkel, maar printen het zelf thuis uit, of in de dichtstbijzijnde ‘3D-copyshop‘. Onderdelen van auto’s hoeven niet meer te worden ingevlogen, maar garages produceren deze zelf. Dat bespaart inefficiënt en vervuilend transport.

Bovendien neemt het toepassingsveld van 3D-printing toe. Ook de medische industrie heeft er veel baat bij. Nu al wordt volop geëxperimenteerd met het printen van protheses en kronen, wat de productiekosten enorm verlaagt. Maar in de toekomst printen we organen, huid en andere zaken van menselijk weefsel, op basis van enkele stamcellen. Dat maakt bijvoorbeeld transplantatie overbodig. Ook maakt dit het testen van medicijnen veel gemakkelijker. En wat te denken van het printen van voedsel, een zeer efficiënte manier om verspilling tegen te gaan.

3D-printers zijn in de toekomst zelfs in staat te printen op moleculair niveau. De toepassingen daarvan zijn legio. Hebben we voor een medicijn een stofje nodig dat alleen in een zeldzame plant in de jungle van Paraguay voorkomt? Dan printen we die toch gewoon!

Onlosmakelijk verbonden in de toekomst

Deze vier innovaties veranderen niet alleen de manier van leven en werken, maar zijn ook onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het resultaat van dit alles? Een groter onderling begrip, meer innovatie en duurzaamheid, een betere gezondheidszorg en betere kwaliteit van leven. Blade Runner was zijn tijd filmtechnisch misschien ver vooruit, maar had het gelukkig ook helemaal mis.

Ontdek meer over technologische ontwikkelingen