>

Team AkzoNobel claimt overwinning in de Volvo Ocean Race In Port Race in Hong Kong

’s-Hertogenbosch, febuari 2018 – Team AkzoNobel heeft zaterdag een havenrace in de Volvo Ocean Race gewonnen, de HGC In-Port Race Hong Kong. Na een enerverende race in de Kowloon Bay finishte het team van schipper Simeon Tienpont als eerste.

 

Zondag stond er nog een tweede havenrace bij Hongkong op het programma. Team AkzoNobel moest daarin genoegen nemen met de vijfde plek. Het team staat nu vierde in het havenraceklassement. De havenraces tellen overigens niet mee in het algemeen klassement. Wel geven ze de doorslag bij een gelijke eindstand.

 

Mooie beloning
“We hebben een fantastische en behoorlijk spannende race gevaren”, zei Simeon Tienpont zaterdag na de overwinning. “We wilden vandaag onze eigen race varen. Dat was erg lastig met de veranderende windrichting en de stroming.”

 

“Het team heeft een ongelooflijke race gevaren en de jongens achter op de boot hebben het tactische spel goed gespeeld”, aldus de schipper. “Het is fijn als alle puzzelstukjes op hun plek vallen. Het is een mooie beloning voor al het harde werk van de bemanning.”

De vierde etappe van de Volvo Ocean Race ging op 2 januari 2018 van start in Melbourne (Australië), waarna de teams ruim 9000 km (5600 miles) aflegden voor zij in Hongkong aankwamen. Donderdag 1 februari gaat leg 5 van start richting Guangzhou.

 

Biometrische sensoren
SAP volgt Team AkzoNobel op de voet. Eind vorig jaar maakte het concern bekend samen met het team een innovatieproject te starten waarbij SAP de bemanningsleden voor de 2017-2018 editie van de Volvo Ocean Race uitrust met biometrische sensoren.

 

De vergaarde biometrische data kan het team naar verwachting een competitief voordeel geven. Zo krijgen zij inzicht in aspecten als vermoeidheid, uitputting, stress en de reactie op weersomstandigheden.

 

Ryan West, shore crewlid van Team Akzonobel over de samenwerking met SAP aan het Biometrics-project: “De zeilers varen een 18 tot 20 dagen durende race onder zeer zware omstandigheden. Om erachter te komen hoe fit de bemanning is, meten we via sensoren op armbanden het aantal verbrande calorieën, hun hartslag en hoe lang ze geslapen hebben.”

 

“Voor het verkrijgen van een beter neurologisch beeld en de mate van vermoeidheid van de bemanning, gebruiken we een sensor die ze in het oor plaatsen. De sensor meet aan de hand van veranderingen in de hartslag of het teamlid al dan niet vermoeid is. Alle data kunnen wij vanaf de zijlijn analyseren en op die manier bepalen of de crew genoeg eet, op basis van wat ze verbranden, en of ze voldoende slapen, op basis van hun slaapritme. Indien nodig, kunnen we door deze informatie tijdig ingrijpen en de strategie aanpassen”, aldus West.

 

SAP Leonardo IoT Edge en Foundation
SAP gebruikt SAP Leonardo IoT Edge, voor het vastleggen van de biometrische data van de bemanning op zee. Deze technologie kan de sensordata verwerken en opslaan zonder internet- of dataverbinding.

 

Wanneer de boot aanmeert bij een van de twaalf tussenstops, worden de data geanalyseerd op het platform SAP Leonardo IoT Foundation. De uitkomsten van deze predictive analytics worden beschikbaar gesteld en helpen de schipper bij de voorbereiding op de volgende etappe van de race.

 

De Volvo Ocean Race eindigt dit jaar op 30 juni in Den Haag.