>

Smart Wheelchair draagt bij aan levenskwaliteit patiënten SAP en Life & Mobility rusten rolstoelen uit met sensoren

SAP en Life & Mobility rusten rolstoelen uit met sensoren

’s-Hertogenbosch, 9 april 2018 – Een slechte zithouding in een rolstoel leidt al snel tot lichamelijke ongemakken en vermoeidheid. Met de ‘Smart Wheelchair’ hopen SAP, zorgorganisatie Sensire en Life & Mobility meer inzicht te krijgen in de optimale zithouding om de negatieve effecten van langdurig rolstoelgebruik te voorkomen.

In Nederland zijn ongeveer 300.000 mensen afhankelijk van een rolstoel. Een deel van hen brengt dagelijks uren zittend door, met soms nadelige gevolgen voor de huid, gewrichten en spieren. Zo kunnen door een voortdurende druk wonden ontstaan die lastig zijn te genezen. Ook kost een slechte zithouding energie, wat ten koste gaat van de zelfredzaamheid van de rolstoelgebruiker.

Het project ‘Smart Wheelchair’ moet meer inzicht bieden in de relatie tussen zitgedrag en ongemakken zoals decubitus. Daarvoor heeft SAP in co-innovatie met de Nederlandse rolstoelenfabrikant Life & Mobility, ergotherapeuten, het wetenschapsveld en gebruikers vier rolstoelen uitgerust met elk elf sensoren. De sensoren geven elke vier seconden informatie door over drukverdeling, temperatuur en de zithouding van de gebruiker. Deze gegevens kunnen via wifi naar het SAP Cloud Platform gestuurd voor nadere analyse met SAP Leonardo Analytics en geavanceerde algoritmes.

Realistische big data
“De Smart Wheelchair biedt ons de big data die we nodig hebben om meer zicht te krijgen op het zitgedrag van rolstoelgebruikers, en hoe je dat kunt aanpassen voor meer autonomie”, zegt bewegingswetenschapper Hanneke Knibbe van LOCOmotion die als onderzoekster bij het project is betrokken. “Er is nog niet heel veel onderzoek gedaan naar langdurig zitten en de gevolgen voor de gezondheid bij rolstoelgebruikers. En de data die beschikbaar zijn, komen veelal uit labomgevingen en niet uit de praktijk.”

Het Smart Wheelchair-project kan volgens Knibbe voor een doorbraak zorgen. “Hiermee beschikken we over grote hoeveelheden realistische data die afkomstig zijn uit de dagelijkse praktijk. Die gedetailleerde informatie is nodig om verbanden te kunnen leggen tussen zitgedrag en de reactie van het menselijk lichaam. Met die informatie kun je bijvoorbeeld rolstoelen verder optimaliseren voor meer comfort en uiteindelijk een betere kwaliteit van leven.”

Zithouding verbeteren
Sensire Den Ooiman in Doetinchem is een van de verpleeghuizen die meewerken aan het onderzoeksproject en tijdelijk beschikken over Smart Wheelchairs. “In mijn dagelijkse beroepspraktijk zie ik een duidelijke relatie tussen een goede zithouding en het voorkomen van langdurige negatieve effecten van zitten in een rolstoel”, vertelt Adinda van Sommeren, ergotherapeut bij zorgorganisatie Sensire. “De Smart Wheelchair geeft meer inzicht in hoe de rolstoelgebruiker zijn lichaam positioneert. Uiteindelijk gaat dat ons meer inzicht geven in wat er nodig is om goed ondersteund te zitten.”

“Wij zijn continu op zoek naar manieren om de kwaliteit van leven van rolstoelgebruikers te verbeteren”, stelt Harmen Leskens, manager Product Management & Development bij Life & Mobility. “Dat kan met betere rolstoelen, maar bijvoorbeeld ook met advies richting patiënt of verplegend personeel om de zithouding gedurende de dag aan te passen. Door de zithouding te verbeteren, vermijden we de negatieve gevolgen van het rolstoelgebruik en heeft de patiënt meer energie om deel te nemen aan het sociale leven.”

“Smart Wheelchair is een mooi voorbeeld van hoe je met het Internet of Things en big data een positieve bijdrage kunt leveren aan de maatschappij”, aldus Jan Willem Dijkstra, programmamanager bij SAP Nederland en bedenker van het concept. “SAP heeft kennis van de technologie, terwijl Life & Mobility als kenniscentrum weet wat goed zitten is. Samen zijn we in staat om een oplossing te vinden voor de problemen die inherent zijn aan langdurig rolstoelgebruik.”

Bekijk hier de video over de slimme rolstoel: