>
In deze stad wordt de publieke sector verbeterd door analytics

Het belang van analytics in de publieke sector

Analytics maakt voor steeds meer organisaties een belangrijk deel uit van hun bedrijfsvoering. Ook overheidsinstanties krijgen de smaak nu te pakken. Zij gebruiken steeds vaker contextuele, realtime informatie om hun besluitvorming te versnellen en verbeteren.

Dankzij analytics krijgen overheidsinstanties meer inzicht in zaken zoals beleidsevaluaties, onderwijs en gezondheidszorg. Maar er zijn nog tal van andere manieren waarop de publieke sector analytics kan inzetten. Beslissingen op basis van correcte informatie kunnen levens redden, overheidsinstanties de mogelijkheid geven om efficiënter en met meer impact te investeren en het leven van inwoners te verbeteren. Veel overheidsinstanties verzamelen al data en hebben uitgebreide privacyrichtlijnen en procedures om te bepalen hoe de verzamelde gegevens mogen worden gebruikt. En wanneer data niet beschikbaar is of moet worden uitgebreid, heeft de overheid volop specialisten in huis waar ze ontbrekende informatie kunnen halen.

Waar kun je het beste beginnen als je een digitale visie wilt formuleren?
 Je leest het in het whitepaper ‘Responsive Government’.

Het gebruik van analytics binnen de overheid kent al diverse succesverhalen. Zo was defensie bijvoorbeeld lange tijd een innovator op het gebied van analytics en gedurende de Tweede Wereldoorlog ook pionier op het gebied van onderzoek. Bij de overheid is intelligente data-analyse, in de businesswereld beter bekend als kwantitatieve data-analyse, al lang opgenomen in het besluitvormingsproces. Overheidsinstanties analyseren de kosten, de baten en andere effecten van bepaalde voorstellen. Daarnaast is de publieke sector toonaangevend geweest in de ontwikkeling van analyses voor performance management om zo de impact van moeilijk te meten beleidsprogramma’s inzichtelijk te maken.

Een ander voorbeeld: het Tucson-grensgebied van de U.S. Border Patrol (USBP), de drukste regio tussen Amerika en Mexico als het gaat om drugs- en mensenverkeer. Het team dat in dit gebied werkt, gebruikt analytics om te bepalen waar welke acties nodig zijn. In augustus 2010 kreeg de USBP een extra krediettoewijzing van 600 miljoen Amerikaanse dollar voor de zuidwestelijke grens. De Tucson-regio verwachtte een deel van die toewijzing te ontvangen. De chief patrol agent moest daarom beslissen hoe hij de extra middelen wilde inzetten in het gebied dat maar liefst 421 kilometer beslaat. Welke zones, afweermiddelen en eenheden hebben dat geld het hardste nodig? Hoe kan hij het geld het beste verdelen voor maximaal resultaat?

In samenwerking met een analistenteam van de binnenlandse veiligheidsdienst voerde de USBP een assessment uit om antwoord te krijgen op die vragen. Met behulp van descriptive analytics analyseerden ze waar de grensbewaking tekortschiet. Vervolgens vergeleken ze die uitkomsten met de voorstellen van specialisten. Die twee voorstellen werden getest op de mate van effectiviteit en rendement. Daardoor kon de chief patrol agent precies verantwoorden waarom hij 1000 extra mensen en een tijdelijke grenspost nodig had. Uiteindelijke rolde daar een effectief operationeel plan uit.