>

SAP opent Mobile Innovation Lab

‘s-Hertogenbosch, mei 2018 – SAP Nederland heeft het Mobile Innovation Lab officieel geopend. Het technologiebedrijf toont in dit mobiele lab de mogelijkheden van haar technologie en werkt samen met haar klanten en partners op locatie aan innovaties. Onder andere Stichting Alzheimer Nederland gaat binnenkort samen met SAP en technologiepartners in het mobiele ontwikkelcentrum aan de slag. Ook Waterwatch Cooperative heeft interesse getoond.

SAP lanceert twee tours rondom het Mobile Innovation Lab: S/4HANA Discovery Tour en SAP Leonardo NOW Tour. Tijdens de S/4HANA Discovery Tour toont SAP in diverse workshops de mogelijkheden van het (S/4)HANA-innovatieplatform. Tijdens de SAP Leonardo NOW Tour zetten SAP en haar partners binnen enkele dagen vruchtbare ideeën om in MVP’s (minimal viable products).

Een van de eerste klanten die gebruik zal maken van het Mobile Innovation Lab is Stichting Alzheimer Nederland. De stichting wil tijdens de SAP Leonardo Tour een app ontwikkelen die inzicht geeft in de persoonlijke historie van een persoon met dementie. De rode draad is een tijdlijn met belangrijke, indrukwekkende of leuke gebeurtenissen. Deze gebeurtenissen moeten eenvoudig kunnen worden verrijkt met content als foto’s, video’s en tekst.

Sociale interactie verbeteren
De app richt zich op mensen met dementie en hun mantelzorgers, familieleden, vrienden en verplegend personeel. “De oplossing moet gesprekken tussen mensen met dementie en hun omgeving op gang brengen en zo het welzijn en de sociale interactie verbeteren”, zegt Herman Post, Programmamanager Dialoog en Landelijke Hulp van Stichting Alzheimer Nederland. “De app is bovendien bruikbaar als visueel communicatiehulpmiddel, wanneer het vinden van de juiste woorden niet meer vanzelfsprekend is. Daarnaast kan de oplossing helpen met het terughalen van herinneringen.”

Het idee voor de app ontstond uit de actieve samenwerking tussen technologiepartner Proxcellence en Stichting Alzheimer Nederland. Tijdens de SAP Leonardo NOW Tour moet dit project in samenwerking met SAP en Proxcellence handen en voeten krijgen.

Waterwatch Cooperative
Een andere klant die interesse heeft getoond in het Mobile Innovation Lab is Waterwatch Cooperative. Dit bedrijf heeft als missie het bestrijden van honger en armoede door het optimaliseren van landbouw. Dit doet men door de boeren inzicht te geven in wat er moet gebeuren op het land. Waterwatch Cooperative werkt hard aan het uitbreiden van haar wereldwijde vegetatiedatabase. “Die database bevat actuele informatie over onder andere de temperatuur, groei en gezondheid van landbouwgewassen. Onze oplossingen combineren die data met gegevens van meteostations”, zegt Ad Bastiaansen, chairman van Waterwatch Cooperative. “Met behulp van algoritmen levert dat inzichten en voorspellingen op. Hiermee kunnen boeren op duurzame wijze het maximale uit hun landbouwgrond halen”, legt hij uit.

Waterwatch Cooperative ontwikkelde vorig jaar in de Run Live Truck samen met SAP en technologiepartner NextView de Crop Disease Alert-app. Deze app waarschuwt voor gewasziekten, zodat ze tijdig de juiste maatregelen kunnen nemen. Dat heeft uiteindelijk positieve gevolgen voor de oogst en de hoeveelheid voedsel in de wereld. Dit project won de SAP Innovation Award 2018. Bastiaansen: “We willen dit uitbreiden met oplossingen voor bijvoorbeeld het optimaliseren van irrigatie en een slimme oogstplanner. We blijven doorontwikkelen.”

Vernieuwingen
Het Mobile Innovation Lab heeft het formaat zeecontainer en kan per vrachtwagen vervoerd worden. Het beschikt over werkplekken, een brainstormruimte met presentatiescherm en een keuken. Het lab is de opvolger van de Run Live Truck, het vorige prijswinnende mobiele innovatiecentrum. Ten opzichte van de Run Live Truck is het lab luxer uitgerust en is de ruimte fors toegenomen. Ook tweeledige programmering is nieuw, met enerzijds de demonstratie-workshops en anderzijds de innovatiesessies.

Andere focus
Volgens Patrick Van Deven, Managing Director van SAP Nederland, verschuift SAP met het Mobile Innovation Lab bovendien de focus. “De Run Live Truck stond met name in het teken van de ontwikkeling van spannende, vernieuwende ideeën”, zegt Van Deven. “Met het Mobile Innovation Lab zetten we een stap verder. We willen prototypen uitbouwen naar pilots en substantiële bijdragen leveren aan de dagelijkse businesspraktijk van onze klanten.”

Geïnteresseerden in de SAP Leonardo NOW Tour of S/4HANA Discovery Tour kunnen zich opgeven via de website: www.mobileinnovationlab.nl