>

Sligro’s P&O-directeur Nick van Sante: ‘Neem iedereen mee in de transformatie’

De digitale transformatie zorgt voor ingrijpende wijzigingen op de werkvloer. “En als hr reageer je vaak te laat”, zegt Nick van Sante, Directeur P&O van de Sligro Food Group. Hoe slaagt hij er dan toch in om Sligro voor te bereiden op de digitale toekomst?

Iedere hr-verantwoordelijke zal de vraag herkennen: waarom hebben we de mensen nog niet die nú nodig zijn? “Maar die vraag is lastig te beantwoorden als je vooraf niet weet dat je die mensen nodig hebt”, vindt Van Sante. “Een transformatie gaat altijd met schokken waar je je niet op voor kunt bereiden.”

Ook bij de Sligro Food Group, die bestaat uit foodretail- en foodservicebedrijven, maakte hij deze schokken mee. “Zeven jaar geleden lag de focus nog op onze fysieke Sligro-vestigingen. Bezorging deden we erbij. Sinds 2017 is bezorging ‘leading’. Voor ons zit de groei in de online b2b-markt. Van ‘winkeltje spelen’ schuiven we op naar online en ‘winkeltje spelen’. Dat is voor een bedrijf met een legacy van 85 jaar een enorme verandering. De grote vraag is dan: hoe maak je de organisatie klaar voor de digitale transformatie?”

Veranderingen op drie niveaus
“Door de digitale transformatie verdwijnen traditionele functies, en komen er nieuwe bij. Maar dat vind ik niet zo boeiend”, zegt Van Sante. “Dat er functies bij komen en verdwijnen, is van alle tijden. Dat was honderd jaar geleden al zo en zal over honderd jaar nog steeds zo zijn. Belangrijker is hoe je als organisatie omgaat met deze veranderingen en je medewerkers voorbereidt.”

De P&O-directeur ziet Sligro als gevolg van de digitalisering op drie niveaus veranderen:

1. Businessmodel
De digitale transformatie heeft een grote impact op bestaande businessmodellen. “De website is niet meer enkel en alleen een informatielocatie, maar ook een belangrijk commercieel instrument”, zo geeft Van Sante als voorbeeld.

Binnen die veranderende businessmodellen wordt IT steeds belangrijker. “IT-expertise moet overal in de business aanwezig zijn”, aldus de P&O-directeur. “Zo heb ik nu binnen mijn eigen hr-afdeling mensen met kennis van cloud en het managen van IT-projecten. En dat betekent ook dat ik die mensen aan moet kunnen sturen. Het is onmogelijk om hr-baasje te spelen zonder dat je geïnteresseerd bent in alles rondom IT. Maar dat geldt ook voor bijvoorbeeld een directeur inkoop of legal.”

2. Organisatie
“Een digitale transformatie dwingt je ook om de organisatie anders in te richten”, stelt Van Sante. Het beleggen van de IT-expertise binnen de business is daar al een voorbeeld van. “Maar er komen ook nieuwe disciplines bij die dominant worden in het besturen van de organisatie.”

Zo is bij Sligro supplychainmanagement een kernactiviteit geworden. Dit heeft onder andere geleid tot de aanstelling van een directeur voor supplychain. Een ander voorbeeld zijn de ‘eCategory Managers’ die de online verkoop verzorgen. “Je ziet duidelijk de mix in het personeelsbestand veranderen”, aldus Van Sante. “Door een transformatie trek je nieuwe typen medewerkers aan.”

3. Mensen
“Het is belangrijk dat je alle medewerkers meeneemt in de veranderingen en kennis laat maken met nieuwe disciplines zoals supplychain- en categorymanagement”, vervolgt Van Sante. “Bij het middenkader en senior management moet duidelijk zijn wat de nieuwe mensen binnen de organisatie doen, anders kom je nooit tot een goede samenwerking. Managers moeten als een volwaardige opdrachtgever kunnen fungeren richting bijvoorbeeld IT en leveranciers.”

Bij het ‘meenemen’ van de organisatie mag je de eigen herkomst niet uit het oog verliezen. “Dat is de uitdaging waar veel organisaties met een lange geschiedenis voor staan”, weet Van Sante. “Zo komt bij ons een groot deel van de cash nog altijd binnen via de fysieke winkels. Dat is daarom een bedrijfsonderdeel waar we in de transformatie zeker niet aan voorbij mogen gaan.”

Jam en SuccessFactors
Om de 12.000 medewerkers mee te nemen in de transformatie heeft Sligro sinds enkele jaren de communicatie- en collaboratietool Jam van SAP in gebruik. Van Sante: “Het is een tool die de werknemers bindt aan de werkgever en helpt in de acceptatie van de transformatie.”

“Bijna al onze medewerkers openen ’s ochtends als eerste hun Jam-omgeving”, legt Van Sante uit. “Hier vertellen we het verhaal over Sligro Food Group en de veranderingen waar we mee te maken hebben. Maar in deze omgeving bieden we bijvoorbeeld ook personeelsacties aan.”

Vanuit Jam kunnen de medewerkers doorklikken naar het SuccessFactors Human Capital Management (HCM)-platform van SAP. “Vervolgens is het een kleine stap om bijvoorbeeld de nieuwe opleiding te volgen die klaarstaat in SuccessFactors. Het verlaagt de drempel om eLearning te gaan gebruiken.”

Waarde toevoegen
Daarnaast zorgt SuccessFactors ervoor dat de hr-medewerkers van Sligro hun administratieve werkzaamheden sneller kunnen afhandelen. “Zo kun je met SuccessFactors mutaties veel sneller doorvoeren. Bijvoorbeeld de gegevens van een medewerker die vandaag in dienst treedt, worden direct ingevoerd en niet met een vertraging van drie weken.”

Van Sante met een lach: “Een collega zei eens tegen me: jij bent de bureaucraat van het bedrijf. Jij moet ervoor zorgen dat de formulieren op orde zijn. En dat is inderdaad een ontzettend belangrijke taak. Maar daarmee voeg je natuurlijk geen waarde toe. Met SuccessFactors haal je de best practices en innovatie binnen. Het versnelt de beheerswerkzaamheden. Hierdoor houd je tijd over voor andere zaken, zoals ervoor zorgen dat mensen optimaal worden ingezet. Die ruimte heb je ook nodig om een organisatie voor te bereiden op een digitale transformatie.”