>

Slimme fietsbel moet verkeersveiligheid senioren verbeteren

Twee derde van alle fietsdoden in 2017 was 65 jaar of ouder

‘s-Hertogenbosch, 10 juli 2018 – Ouderen op de fiets vormen een zeer kwetsbare groep in het verkeer. SAP, Quinso en een Nederlandse verzekeraar starten samen met de provincie Noord-Brabant een pilot om fietsende senioren beter te beschermen.

 

De app SafeToBike en een slimme fietsbel maken ouderen meer bewust van de gevaren op de weg. Doel van het project is het terugdringen van het aantal fietsongevallen. De officiële aftrap van SafeToBike Senioren vond op vrijdag 29 juni plaats in het provinciehuis. SAP, Quinso en de Nederlandse verzekeraar werden verrast met een oorkonde: ze werden gehuldigd als ‘Helden van NUL’ voor hun inzet voor de verkeersveiligheid in Brabant.

 

Meer fietsslachtoffers

Fietsers zijn een steeds grotere risicogroep als het gaat om verkeersveiligheid. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek vielen in 2017 voor het eerst meer verkeersdoden op de fiets (206) dan in de auto (201). Met name fietsende ouderen lopen risico: maar liefst twee derde van alle fietsdoden was 65 jaar of ouder. In Noord-Brabant waren vorig jaar 35 dodelijke fietsslachtoffers.

 

“Onze wegen kunnen nog zo veilig zijn, maar liefst 90 procent van de verkeersongevallen is te wijten aan het gedrag van verkeersdeelnemers”, zegt gedeputeerde Christophe van der Maat. “Met projecten en campagnes willen we mensen daarom meer bewust maken van hun eigen rol in het verkeer. Daarbij richten we ons extra op doelgroepen die een groter risico lopen in het verkeer: jongeren, ouderen en fietsers. En we kijken welke slimme ontwikkelingen het verkeer veiliger kunnen maken. SafeToBike is zo’n initiatief waarbij de toepassing van nieuwe technieken kan helpen om het aantal verkeersslachtoffers verder terug te dringen.”

 

Hoe werkt SafeToBike?
De SafeToBike-app waarschuwt fietsers voor gevaarlijke punten op de route, zoals kruispunten en rotondes waar de afgelopen jaren veel fietsongelukken zijn gebeurd. Deze informatie is afkomstig uit een openbare database van politie en verzekeraars, maar gebruikers kunnen zelf ook plekken invoeren. De app is via gps gekoppeld aan een speciale fietsbel die rood oplicht en zoemt als de fietser een gevaarlijk punt nadert.

 

De senioren gaan de app testen in ’s-Hertogenbosch en omgeving. De gemeente staat volledig achter deze innovatie. Wethouder Ufuk Kâhya (GroenLinks): “Ook in onze gemeente zien we het gebruik van de elektrische fiets enorm toenemen. Dat juich ik uiteraard van harte toe. Verkeersveiligheid is hierbij wel een aandachtspunt. Daarom ben ik erg enthousiast over de toepassing van slimme oplossingen om de verkeersveiligheid te vergroten.”

 

Slimme oplossingen

De samenwerkende partijen willen dat ouderen zich veiliger voelen op de fiets. Dat kan met de inzet van ‘smart solutions’.

 

Het idee van de SafeToBike-app werd door een Nederlandse verzekeraar bedacht en door SAP-partner Quinso verder ontwikkeld. Managing partner Hubert Wezenberg vindt het waardevol om met technologie te werken aan een betere verkeersveiligheid. “Er zijn zó veel data beschikbaar, daar moet je gebruik van maken! We hopen met deze oplossing bij te dragen aan een veiligere wereld, voor jongeren én ouderen.”

 

Quinso gebruikte software van SAP voor de ontwikkeling van de app. Een logische stap, licht innovatiemanager Kevin Carlyon van SAP Nederland toe: “Innovatie staat bij ons hoog in het vaandel. SAP wil technologie zó inzetten, dat het je leven kan verbeteren. De SafeToBike-app is daarvan een prachtig voorbeeld: deze slimme oplossing kan zelfs levens redden.”

 

Senioren en scholieren bewuster maken

Tijdens de pilot worden de fietsen van circa 40 senioren twee tot drie maanden uitgerust met de slimme fietsbel. Onderzoeksbureau SOAB brengt in kaart of SafeToBike bijdraagt aan een grotere bewustwording onder senioren. Bij een positieve uitkomst worden partners gezocht om de slimme fietsbel te produceren en verspreiden.

 

Deze pilot is het vervolg op een succesvol experiment met een andere kwetsbare groep: fietsende scholieren. 31 leerlingen van twee middelbare scholen in Noord-Brabant probeerden de SafeToBike-app en de slimme fietsbel eind 2016 acht weken uit. De resultaten waren veelbelovend: uit onderzoek blijkt dat 40 procent van de scholieren zich bewuster werd van de gevaarlijke punten op de fietsroute.

 

Bekijk hier de video van de SafeToBike Senioren Kick-Off: https://youtu.be/8sR55eqfLzM

 

# # #

 

Brabant gaat voor NUL verkeersdoden

In de provincie Noord-Brabant werken gemeenten, provincie, politie, Rijkswaterstaat, en ook scholen gezamenlijk aan de verkeersveiligheid, onder het motto: Brabant gaat voor NUL verkeersdoden. Samen stimuleren we Brabanders alert te zijn in het verkeer en zich te houden aan de snelheid. Dat is hard nodig, want in 90% van de gevallen komt een ongeluk door menselijk gedrag; niet opletten, te hard rijden. Daar kun je dus zelf wat aan doen! Meer informatie op: www.nulverkeersdodenbrabant.nl.

 

Over Quinso

Quinso is expert in SAP-oplossingen voor logistieke processen in de maakindustrie en groothandel. Met geavanceerde IT-oplossingen helpt Quinso organisaties alles te halen uit hun supply chain processen, zodat zij grote stappen voorwaarts kunnen zetten. Onderscheidend is de klantgerichte implementatiemethode dankzij een team van zeer ervaren SAP-consultants. SAP benoemd Quinso al jaren als beste Value Added Reseller (VAR) op het gebied van SAP-licenties in Nederland. Door de jarenlange ervaring, branchespecifieke proceskennis in combinatie met SAP-kennis levert Quinso hoogwaardige IT-oplossingen en consultancy. Ga voor meer informatie over Quinso naar http://www.quinso.com.

 

Over SAP

Als marktleider in bedrijfssoftware helpt SAP (NYSE: SAP) kleine, middelgrote en grote bedrijven met de stroomlijning van hun bedrijfsvoering. De oplossingen van SAP stellen organisaties in staat aanzienlijke efficiencyverbeteringen te bereiken binnen hun toeleveringsketens en bedrijfsprocessen, waardoor ze de concurrentie voor kunnen blijven. Op dit moment gebruiken meer dan 378.000 klanten software van SAP om winstgevend te opereren en duurzaam te groeien. Kijk voor meer informatie op www.sap.com/netherlands.

 

Contact

SAP: Patricia Bueters, E-mail: patricia.bueters@sap.com

Provincie Noord-Brabant: Catelijne Thomassen, woordvoerder provincie Noord-Brabant, telefoon 06-27745058 of cthomassen@brabant.nl