>
SAP Commerce Cloud

SAP zet in op start-upklimaat met gelijke kansen

 

Extra ondersteuning voor startende ondernemers met ongelijke kansen op de arbeidsmarkt

 

‘s-HERTOGENBOSCH – 18 februari 2019 – Vrouwelijke ondernemers hebben nog altijd een achtergestelde positie in het bedrijfsleven. Ook voor andere groepen gelden barrières op de arbeidsmarkt. SAP wil hier actie op ondernemen.

Het technologiebedrijf versterkt met het initiatief SAP.iO No Boundaries de kansen van start-ups die worden geleid door ondernemers met ongelijke kansen op de arbeidsmarkt. Het concern reserveert tot 40 procent van het kapitaal van SAP.iO Fund, een fonds ter ondersteuning van start-ups. Ook gaat SAP.iO Foundries, SAP’s netwerk voor veelbelovende start-ups, zich sterker richten op inclusief ondernemerschap. SAP wil zo de komende vijf jaar voor 200 start-ups een steun in de rug zijn.

 

Huidige situatie

Volgens onderzoek van PitchBook Data was in 2017 nog slechts 2,2 procent van het risicokapitaal bestemd voor start-ups geleid en/of opgericht door vrouwen. In Europa ligt dat cijfer zelfs op een schamele 2 procent.

 

Start-ups met ‘gemengde’ oprichtersteams doen het iets beter bij investeerders. Bedrijven met ten minste één vrouwelijke oprichter waren volgens Atomico Investment Holdings Limited goed voor 7 procent van al het durfkapitaal. De onderwaardering voor ‘vrouwelijke’ start-ups staat in schril contrast met de resultaten uit de praktijk. Uit een onderzoek van First Round Capital bleek namelijk dat door vrouwen geleide start-ups gemiddeld 63 procent beter scoren als het gaat om investeerdersopbrengsten.

 

Maatschappelijke plicht

“Vrouwen lopen bij het aantrekken van kapitaal tegen grote barrières aan. We zien het als onze maatschappelijke plicht hen en andere ondernemers met ongelijke kansen op de arbeidsmarkt te ondersteunen. Met dit initiatief egaliseren we het speelveld in het start-upecosysteem. Wij beloven oprichters van alle achtergronden gelijke kansen”, zegt Deepak Krishnamurthy, Executive Vice President en Chief Strategy Officer bij SAP.

 

Erkenning door de VN
Deze aankondiging volgt op de erkenning in oktober van de inspanningen van SAP door de United Nations Association of New York. Volgens het instituut bevordert SAP door middel van innovatie en technologie de gelijkwaardigheid van mannen en vrouwen, doel nummer 5 van de VN Sustainable Development Goals.

 

De VN prees de maatschappelijke initiatieven van SAP, zoals Business Beyond Bias en Africa Code Week, naast het feit dat SAP zich opnieuw heeft gecertificeerd op de wereldwijde standaard Economic Dividends for Gender Equality (EDGE).