>

Centrient Pharmaceuticals op tijd klaar voor serialisatie met SAP

Sinds 9 februari 2019 moet iedere nieuwe medicijnverpakking worden voorzien van een uniek serienummer en een unieke 2D-barcode, productcode en vervaldatum, waarmee namaak van echt is te onderscheiden. Dit ‘serialisatieproces’ vraagt om een optimale communicatie in de supplychain. Centrient Pharmaceuticals implementeerde hiervoor SAP Advanced Track and Trace for Pharmaceuticals (ATTP) en SAP Information Collaboration Hub for Life Sciences.

 

Centrient Pharmaceuticals is sinds december 2018 de nieuwe naam voor DSM Sinochem Pharmaceuticals (DSP). Het bedrijf is de leidende fabrikant van duurzame beta-lactam antibiotica en leverancier van nieuwe generaties statines en schimmeldodende middelen. Het produceert en verkoopt halffabricaten, werkzame farmaceutische ingrediënten en einddoseringen. Als maker van essentiële en levensreddende medicijnen speelt Centrient Pharmaceuticals een onmisbare en centrale rol in de hedendaagse gezondheidszorg.

 

Strenge kwaliteitscontrole

Als farmaceutisch bedrijf is Centrient Pharmaceuticals gebonden aan strikte richtlijnen voor ‘Good Manufacturing Practices’ (GMP). Frans Oostland, CMO Manager Finished Dosage Formulations bij Centrient Pharmaceuticals: “De hele supplychain moet traceerbaar zijn. We moeten bijvoorbeeld van ieder doosje dat de markt opgaat precies kunnen aangeven welke leveranciers zijn betrokken bij de productie van het medicijn en welke grondstoffen en hulpstoffen zijn gebruikt.”

 

GMP voorkomt echter niet dat er ook vervalsingen op de markt komen die geen actieve ingrediënten en mogelijk gevaarlijke stoffen bevatten. Met soms verstrekkende gevolgen. Een andere samenstelling kan zelfs mensenlevens kosten. Het is de reden waarom farmaceutische bedrijven te maken krijgen met steeds striktere wetgeving die vervalsing moet tegengaan.

 

Complex proces

In Europa hebben fabrikanten van medicijnen al sinds 9 februari 2019 te maken met strengere wetgeving. Sinds die datum mogen alleen nog medicijndoosjes met geldige serienummers op de markt komen. Dit staat in de Europese Falsified Medicines Directive.

 

Deze wetgeving heeft tot doel de veiligheid van de patiënt te verbeteren. Hiervoor moeten de ‘marketing authorisation holders’ (MAH’s) en de fabrikanten van een medicijn (de CMO’s) een systeem opzetten dat voorkomt dat vervalste geneesmiddelen in de legale distributieketen terechtkomen, het European Medicines Verification System (EMVS). Het EMVS garandeert de authenticiteit van geneesmiddelen door de code op een verpakking end-to-end te verifiëren. Een proces dat ook wel wordt aangeduid met de term serialisatie.

 

“Dit proces vraagt het nodige van de IT-systemen van de betrokken partijen”, stelt Joop Kunst, Lead SAP- consultant bij Centrient Pharmaceuticals en in het bijzonder betrokken bij het opzetten van het serialisatieproces in SAP. “In ons geval hadden we een systeem nodig voor het bijhouden van de (status van) de serialisatienummers, en een systeem voor de communicatie met partners zoals CMO’s en MAH’s.”

 

SAP ATTP en ICH

Centrient Pharmaceuticals koos voor SAP Advanced Track and Trace for Pharmaceuticals (ATTP) en SAP Information Collaboration Hub (ICH) for Life Sciences. ICH is het centrale Cloud Platform voor de communicatie met de business partners.

 

Onder andere de kennis over serialisatie die aanwezig is bij SAP-partner itteligence was voor Centrient Pharmaceuticals een reden om voor de oplossingen van SAP te kiezen. De mogelijkheid om het serialisatieproces te koppelen aan het SAP S/4HANA ERP-systeem van Centrient Pharmaceuticals was eveneens belangrijk in de keuze.

 

Op tijd klaar

“Onder andere door een goede voorbereiding en een uitstekende ondersteuning door SAP, itelligence en Centrient Pharmaceuticals’ IT Service Integrator Atos, die verantwoordelijk blijft voor het beheer, waren we ruimschoots op tijd klaar”, concludeert Oostland. “En dat is maar goed ook. Als we het serialisatieproces niet op orde hadden gehad, konden we nu niet leveren.”

 

Voor meer informatie, bekijk de video