>
dromen-zijn-bedrog

De toekomst van IT is dichterbij dan we denken

Laten we het eens hebben over dromen. Want dromen mag en doen we vaak, het is leuk om te doen en het motiveert ons. We dromen vaak in de privé-sfeer: over toekomstige reizen, die te dure auto of een onbereikbare liefde. Het grootste deel van ons leven brengen we echter door op het werk, waar groots dromen of fantaseren helaas minder vaak gebeurt. Wel klagen we over inefficientie en bureaucratie, maar waarom draaien we dit niet om? Laten we bijvoorbeeld eens positief dromen over het ERP-systeem, want de toekomst van IT is dichterbij dan we denken.

Het ERP-systeem is namelijk een belangrijke ruggegraat waar we dagelijks input aan leveren en output uit halen om het bedrijf optimaal te laten functioneren. Toch wordt het traditionele ERP-systeem niet altijd zo gezien: het is moeilijk om alles te overzien en gewenste output te vinden. “Snapte het ERP-systeem maar echt wat ik bedoelde, kon ik maar praten met het ERP-systeem, ermee appen of naar mijn volgende actie swipen”. Laten we eens dromen aanhalen voor de essentiële functies die we allemaal kennen in de organisatie:

De service monteur

De service monteur wordt geacht de stilgevallen productiemachines weer aan de gang te krijgen.  Wat zou het tijd en geld schelen wanneer de monteur op zijn mobiele telefoon of tablet direct kan zien waar hij op het bedrijfsterrein moet zijn, welke machines een storing vertonen, wat voor storing het is en welke onderdelen van een specifieke fabrikant gebruikt zijn. Waarom zou hij niet ter plekke aangeven op zijn telefoon welk onderdeel nodig is voor de reparatie van de machine, om het vervolgens op een platform voor onderdelen te bestellen bij de leverancier?

Implementeer de toekomst van IT nu in uw werkzaamheden

Ontdek hoe u van de toekomst werkelijkheid maakt met de hulp van SAP S/4HANA en SAP Digital Business Services.

Lees meer

De logistiek planner

Als logistiek planner worden er vaak beschikbaarheidcontroles en MRP-runs uitgevoerd. Het kost vaak uren of zelfs dagen om te bepalen wat we als bedrijf gaan bestellen of wat we zelf gaan maken. Dat is gek, aangezien we privé in een tijd leven waarin we online alles kunnen bestellen voor 22.00 uur om het de volgende dag al in thuis te hebben. Wanneer de vraag te specifiek en uniek is om snel te bestellen, kiezen we toch gewoon voor de optie ‘print in 3D’?

De inkoper

De inkoper wil weten hoe hij zo goed, snel, en goedkoop mogelijk aan producten of diensten kan komen. Hoeveel leveranciers zijn er nodig voor een geschikte offerte, hoeveel tijd hebben ze om te reageren en waar komen de producten vandaan? Wat als het ERP-systeem zou kunnen adviseren en voorspellen op basis van historische data en machine learning?

De verkoper

Zelf krijg ik als verkoper vaak offerte-aanvragen of worden prijzen opgevraagd, soms voor honderden artikelen tegelijkertijd. Hoe weet ik welke artikelen de mogelijk nieuwe klant bedoelt en welke artikelen van mijn bedrijf ik hiervoor moet aanbieden? Was er maar een ‘Facebook voor artikelen’ om eenduidig te bepalen welke artikelen ik moet aanbieden, en kon mijn ERP-systeem dit maar snel en gemakkelijk uitspuwen en communiceren naar de klant. Dan kon ik mijn klanten veel sneller van informatie voorzien en wordt de kans vergroot dat zij met mij in zee gaan.

Was het allemaal maar zo simpel als in onze dromen. Of toch niet? De toekomst is al dichterbij dan we denken en alle genoemde wensen zijn al mogelijk. Intelligente technologieën als ‘Machine learning’, ‘Artificial Intelligence’, ‘Augmented reality’ en ‘Blockchain’ zijn niet enkel meer buzz words maar nu voor iedere organisatie binnen handbereik.

Droomt u weleens over de verbeteringen die mogelijk zijn binnen uw functie of organisatie? Of zijn er dromen aangewakkerd na het lezen van dit blog? Lees meer over veranderingen door IT en ontdek hoe u van de toekomst van IT werkelijkheid maakt met de hulp van SAP S/4HANA en SAP Digital Business Services of neem contact op.

Lees meer