>

Reiskosten van Nexperia eenvoudig gemanaged met SAP Concur

Nexperia bracht met behulp van SAP Concur de kosten van medewerkers op reis beter in kaart. Het was een van de cases die aan bod kwamen bij Connect to Innovate, het inspiratie-event van SAP en gebruikers-community VNSG.

Het Nederlandse Nexperia, vroeger onderdeel van NXP, is specialist op het gebied van onder andere transistoren en diodes. Het is marktleider en bijna elk elektrisch apparaat bevat wel een product van het bedrijf. De samenwerking met zowel SAP als Concur gaat terug tot de NXP-tijd. In 2013 koos NXP voor Concur, kort voordat SAP het overnam. NXP gebruikt al veel langer SAP-producten.

Corporate Enterprise Applications Manager Alexander Noels (foto) geeft aan dat Nexperia na de afscheiding in 2017 vasthield aan de bestaande applicaties en leveranciers. “Qua functionaliteit en applicaties wilden we toen geen nieuwe dingen doen.”

Controle houden

Nexperia werkt met Concur voor travel and expense management. “We zijn een internationaal bedrijf, met afdelingen in Azië, Amerika en vrijwel heel Europa. Onze mensen reizen daardoor ook veel. Daar willen we controle over houden. Voldoen ze aan onze travel policy? Zijn de kosten in overeenstemming met wat ze vooraf hadden aangevraagd? Een ander belangrijk aspect is gebruiksvriendelijkheid. Het moet voor onze mensen makkelijk zijn om bijvoorbeeld een foto van een bonnetje van een Chinees restaurant te koppelen aan een systeem. Via een goed gemanaged proces willen we een duidelijk inzicht in de kosten. En dat lukt. We gebruiken SAP Concur nu in het hele bedrijf, in alle landen. Het proces dat mensen doorlopen bij het uitbetalen van kosten die ze tijdens een reis maken is uniform. Dat is heel prettig.”

Dat SAP Concur een SaaS-oplossing is, is voor Nexperia geen must, maar wel het meest logisch. “Bij core bedrijfsprocessen willen we bij voorkeur geen SaaS. Maar travel and expense is geen core proces. Het voegt niets toe aan het maken van chips. En dan geldt dat SaaS de voorkeur heeft.”

De samenwerking verloopt in grote lijnen positief, vertelt Alexander. “Een van de uitdagingen was dat we kort na het zelfstandig worden van bank zijn gewisseld. Onze vorige bank werkte perfect in Concur. De nieuwe bank werd niet ondersteund en dat vonden we wel een vereiste om dezelfde gebruiksvriendelijkheid te kunnen blijven bieden. Dat zorgde voor flinke uitdagingen. We zitten nu aan het einde van dat proces, het is bijna voor elkaar. Ik zou als IT’er wel willen dat het sneller gaat, maar SAP denkt daarin zeker met ons mee.”

Hij vindt het fijn werken met SAP Concur. “Eenvoudiger en gebruiksvriendelijker wordt het niet. We zijn wel eens door andere partijen aangesproken die op het eerste gezicht goedkoper leken, maar hebben nooit een overstap overwogen. Daar is geen enkele reden toe.”