>
Kwartaal rapport

Case FujiFilm: De cloud brengt je tot standaardisatie

In samenwerking met SAP hebben we een serie gemaakt over het snijvlak van ondernemen en IT. Ieder artikel in deze serie heeft een bedrijf centraal staan dat op enige manier te maken heeft met een digitale transformatie binnen het bedrijf. In dit artikel staat FujiFilm Manufacturing Europe B.V. in Tilburg centraal.

FujiFilm Manufacturing Europe B.V. is een van de grootste productievestigingen van FujiFilm buiten Japan. Het bedrijf produceert fotopapier, offsettplaten en membranen. Daarnaast werkt men in het Tilburg Research Laboratory aan de ontwikkeling van nieuwe technologieën en producten. Met ongeveer 850 werknemers is het een van de grootste industriële werkgevers van Midden-Brabant.

Van maatwerk naar standaard

Voor een bedrijf als FujiFilm, dat vertakkingen over de hele wereld heeft, wordt standaard steeds belangrijker. Het is dan niet meer efficiënt om op verschillende locaties met op maat gemaakte ICT systemen te werken. Vandaar dat FujiFilm de transitie in is gegaan van ERP naar S/4HANA.

Job Verhoeven, Project Manager Supply Chain Optimization bij FujiFilm, over de noodzaak van de transitie: “Voor ons is het belangrijk dat beheerskosten voorspelbaar zijn. Met de systemen die wij gebruikten, was dit niet meer mogelijk. Het is dan ook niet zo dat we een digitale transitie hebben ondergaan, we werkten al digitaal. Wat we hebben gedaan is van een maatwerk-systeem overstappen naar een gestandaardiseerde SAP-omgeving.”

Nieuwe bedrijfsinitiatieven

Een verandering van systemen brengt verschillende uitdagingen met zich mee. Processen in het bedrijf moeten bijvoorbeeld aangepast worden zodat ze in een standaardomgeving gebruikt kunnen worden. Daarbij hebben de gebruikers van de nieuwe programmatuur tijd nodig om alle functionaliteit te leren.

Het hele bedrijf van werkvloer tot directie krijgt met deze verandering te maken, draagvlak is dan van belang. Verhoeven over de verandering binnen het bedrijf: “Doel van het management is dat de beheerskosten voorspelbaar zijn. Vanwege het software maatwerk was het niet meer mogelijk om te upgraden. Bij de keuze voor S/4HANA was van belang om te kiezen wat het beste bij ons past met in het achterhoofd hoe de functionaliteiten toepasbaar zijn op ons bedrijf. Daarbij komt dat door best practices er continu nieuwe functionaliteiten worden aangevuld.”

Implementatie

Een belangrijke keuze voor ons was ook de samenwerking met Quinso, een zeer ervaren SAP implementatie partner. Verhoeven over de keuze voor een samenwerking met Quinso: “We hebben een tender uitgeschreven en daar kwam Quinso als beste uit de bus. Vooral vanwege de ervaring van Quinso in het implementeren van SAP-oplossingen in de maakindustrie, maar ook op het gebied van bedrijfscultuur. De down-to-earth mentaliteit van Quinso bevalt ons heel goed.”

Ruim een jaar na de start van het project ging de nieuwe omgeving live en dat ging heel soepel. Daarmee is een grote stap gezet om een Intelligent Manufacturer te worden. Volgens Verhoeven is het belang zelfs groter: “Met dit project hebben we voor FUJIFILM de globale template ontwikkeld voor alle productievestigingen in de wereld. Naarmate we meer data verzamelen over de tijdswinst die we boeken bij de maandafsluiting, wordt het alleen maar interessanter om deze standaardisatie via de Cloud wereldwijd uit te rollen.”