>

Financieel Dienstencentrum stroomlijnt IT-landschap met SAP S/4HANA

‘s-Hertogenbosch, 7 november 2019 – Het Financieel Dienstencentrum (FDC) vereenvoudigt en moderniseert de IT-infrastructuur met een overstap naar SAP S/4HANA en SAP BusinessObjects. De switch maakt een gebruiksvriendelijkere en snellere financiële dienstverlening mogelijk richting de aangesloten ministeries.

Het FDC, onderdeel van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) handelt de financiële administratie van vijf ministeries af. Het FDC biedt de diensten aan de ministeries van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Financiën, Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Tot de dienstverlening behoort onder meer het aanbieden van financiële rapportages en het verwerken van facturen.

Het Shared Service Center-ICT (SSC-ICT), onderdeel van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, heeft het gehele S/4HANA-platform opgebouwd. Denk hierbij aan onder andere de hardware, besturingssystemen, het netwerk en de opslagomgeving.

Klanttevredenheidsonderzoek
De organisatie maakte voorheen gebruik van SAP ECC. Dat platform wordt vanaf 2025 niet meer ondersteund. Bovendien liep het FDC tegen functionele beperkingen aan. “Uit ons klanttevredenheidsonderzoek blijkt dat de ministeries ontevreden zijn over rapportagemogelijkheden in SAP”, vertelt Rob van der Valk, IT-architect bij het FDC. “De look and feel van onze SAP BW-rapportages en de snelheid waarmee we daarin zaken konden aanpassen, is simpelweg onvoldoende.”

In 2018 besloten het FDC en de aangesloten ministeries dat het roer om moest. Het FDC verving de gehele SAP ECC-omgeving door SAP S/4HANA. Aansluitend wordt de datawarehouseomgeving met de BI-oplossing SAP BusinessObjects vervangen. Daarmee wordt de IT-omgeving drastisch vereenvoudigd en bovendien toekomstbestendig. In juni 2019 werd de migratie naar SAP S/4 HANA voltooid.

Nieuwe rol
De nieuwe omgeving biedt niet alleen veel betere, snellere en uitgebreidere rapportagemogelijkheden, het maakt ook de weg vrij voor een nieuwe rol van het FDC. “Voorheen voldeden we enkel aan de verzoeken van de ministeries. Met SAP S/4HANA kunnen we de ministeries op een strategischer niveau ondersteunen. Denk aan het ontwikkelen van allerlei overzichtelijke dashboards, zodat we financiële informatie snel inzichtelijk kunnen maken. Het is aan ons om de komende tijd hen mee te nemen in de mogelijkheden”, zegt Van der Valk.

SAP Fiori
De nieuwe IT-omgeving is nog niet helemaal ‘af’. Momenteel bereidt het FDC zich voor op de komst van SAP Fiori. Met dit ontwikkelplatform voor gebruiksvriendelijke apps kan de organisatie informatie uit S/4HANA ook mobielvriendelijk ontsluiten. “Met Fiori-apps kunnen we ministeries bijvoorbeeld mobiel inzicht geven in de laatste financiële stand van zaken. Ook kunnen we op die manier goedkeuring op facturen via de smartphone mogelijk maken”, besluit Van der Valk.