>
business

Hoe breng je de business naar een hoger niveau? Alles over besluitvorming

De afgelopen jaren ben ik geobsedeerd geraakt met het nemen van beslissingen. Beslissingen bepalen uitkomsten, beslissingen brengen (on)geluk. Wat ik vandaag beslis bepaalt wie ik morgen ben. Filosofie heeft me echter nog nooit een salarisstrook opgeleverd, daarmee zal ik mij beperken tot de kunst van besluitvorming in de zakelijke wereld. Gelukkig is dit een vak waar ik mijn baan van heb kunnen maken.

Meer weten over dit onderwerp?

Hoe kan deze technologie ook jouw organisatie maximaal optimaliseren? Ontdek op onze website klantverhalen, webcasts en meer?

Lees meer

Er zijn allerlei theorieën over zakelijke besluitvorming. Ik zal hier de bekendste als voorbeeld nemen, de ‘Plan-Do-Check-Act’-cyclus. Het probleem hierbij is dat systemen voor besluitvorming meestal op een andere manier zijn opgezet. We plannen in een specifieke planningstool, en controleren vervolgens de resultaten via ‘Actuals’ in een Business Intelligence-tool. De ‘Act’ in de PDCA-cyclus is iets wat zelden door dezelfde mensen wordt gedaan. Dat wordt gedaan in een transactiesysteem dat ver van de plantools staat, en hiervan een dagelijkse ETL verwijderd is.

Geïntegreerd

Dit is niet omdat de ontwerpers van deze systemen dom zijn. Specialisatie van medewerkers heeft ons de mogelijkheid gegeven om verder te gaan: verder te gaan en meer te innoveren. Het aanpassen van systemen aan deze, soms hypergespecialiseerde banen is logisch en efficiënt. Ik stel dit niet ter discussie, maar ik ben wel bereid om te pleiten voor een meer geïntegreerde manier van besluitvorming. Of liever gezegd: terug naar waar we begonnen zijn, het vormen van een complete PDCA-cyclus.

De systemen van vandaag hebben veel te bieden voor de PDCA-cyclus. Wetenschap leert ons dat we moeten beginnen met een hypothese. Gekoppeld met het bedrijfsleven betekent dat een hypothese gericht op financiën. We zijn hier immers om geld te verdienen.

Zeg dat we een (financiële) hypothese hebben, dan moeten we nu op de een of andere manier de waarde daarvan testen. In de wereld van vandaag is er een overvloed aan gegevens. We kennen de prestaties uit het verleden dankzij een real-time zicht op de actuals van de laatste jaren. Met behulp van moderne gestandaardiseerde algoritmes maken we onze predictive forecastst om verschillende scenario’s te vergelijken met onze hypothese.

Om data-bias te voorkomen verrijken we onze scenario’s met externe data feeds, door gebruik te maken van verschillende API’s: social media, overheidsdata en andere die passen bij de hypothese. Dit is dan de baseline, die nog niet af is. Men kan een bedrijf niet sturen op basis van de mening van één persoon met zijn of haar keuze van gebruikte data. Samenwerking is de sleutel tot het succes van een planningsproces.

Verandering

Iteratief als een PDCA-cyclus is, moeten we nu de gebudgetteerde plannen en recente prognoses vergelijken met de werkelijke cijfers die binnenkomen. Dit vereist verandering; veranderingen in het plan, maar meer nog, veranderingen in de manier waarop we de plannen uitvoeren. Om deze visie te realiseren, moeten we het plan op een innovatieve manier het transactionele systeem laten bijsturen.

Om de cirkel op een PDCA-manier zoals hierboven beschreven te kunnen realiseren, hebben we een systeem nodig waarin geavanceerde data-analyse en planning één geheel vormen. Waar een systeem is geïntegreerd met de omliggende uitvoeringsplatforms om een ‘disconnect’ te voorkomen. En ten slotte een systeem dat, zolang de robots het nog niet hebben overgenomen, de menselijke samenwerking zal bevorderen om deze datagestuurde cultuur te ondersteunen. (Ik kan er misschien een bedenken :)).

Verschil maken

Als we al deze punten met elkaar kunnen verbinden, dan geloof ik dat we vanuit het oogpunt van de besluitvorming de intelligent enterprise hebben gecreëerd. Elke specifieke vraag heeft zijn eigen complexiteit en ik kan niet wachten om de volgende besluitvormingsuitdaging aan te gaan. Met de technologische mogelijkheden van vandaag de dag, weet ik zeker dat we het verschil kunnen maken!

Meer weten over veranderingen in de business? Lees dan dit blog over de Intelligent Enterprise.

Lees meer