>
Ransomware

Jumbo test in België vernieuwing van zijn ICT

PELT – Jumbo werkt aan vervanging van zijn belangrijkste ICT-systeem. De lancering van de formule in België wordt gebruikt om de implementatie van SAP-plannings-/processoftware te testen.

Het gaat om de introductie van het ERP-systeem SAP S/4HANA, dat op termijn de in Nederland gebruikte systemen moet vervangen. De software draait sinds deze week bij de eerste Belgische Jumbo en zal ook bij de nog te openen vestigingen in dat land worden gebruikt.

ERP-systeem is ‘kurk waar supermarkt op drijft’

Financieel topman Ton van Veen van Jumbo: ‘Wij werken in Nederland nog met het SAP-systeem dat we mee hebben overgenomen met Super de Boer. Dat hebben we natuurlijk steeds doorontwikkeld en onderhouden, maar SAP stopt over een paar jaar met het onderhoud van dat systeem. Dus we moeten naar de nieuwste release, SAP S4/HANA.’

ERP-systemen kunnen worden omschreven als de kurk waar supermarkten op drijven, omdat ze alle processen binnen het bedrijf ondersteunen. ERP staat voor enterprise resource planning en ondersteunt onder meer financiële activiteiten en voorraadbeheer. Het Belgische systeem is aangesloten op de logistieke systemen in Nederland. ‘Het is de bedoeling dat dit straks ook over heel Nederland wordt uitgerold’, aldus Van Veen.

Assortiment Belgische klanten ook in Nederland

Het is niet de enige manier waarop de entree op de Belgische markt Jumbo ook in Nederland gaat helpen. Volgens Van Veen is het de bedoeling dat het speciaal voor Belgische klanten ingekochte assortiment, zo’n 3000 artikelen, ook beschikbaar komt voor de Nederlandse winkels. ‘We brengen veel vernieuwend assortiment naar België en dat gebeurt omgekeerd straks natuurlijk ook.’

Ook Jumbo’s chief commercial officer Colette Cloosterman-van Eerd verwacht dat de Nederlandse supermarkten van de formule gaan profiteren. ‘Met deze ervaring kunnen we de Nederlandse winkels weer beter maken, zoals we ook van iedere overname veel geleerd hebben. Dit komt denk ik voor ons ook op het juiste moment’, zei ze rond de opening van de vestiging in Pelt.

Met minimaal 100 winkels actief

Jumbo opende afgelopen woensdag zijn eerste Belgische supermarkt en breidt de komende weken met nog twee vestigingen uit. Uiteindelijk wil de keten minimaal 100 winkels en actief zijn met zowel reguliere winkels als Foodmarkt en City.

Meer weten over ERP? Kijk dan eens op de Wat is ERP-pagina.