>

Case BAM Infra: ‘Bij het leggen van asfalt komt meer kijken dan je denkt’

In samenwerking met SAP hebben we een serie gemaakt over het snijvlak van ondernemen en IT. Ieder artikel in deze serie heeft een bedrijf centraal staan dat op enige manier te maken heeft met een digitale transformatie binnen het bedrijf. In dit artikel staat BAM Infra Nederland centraal.

BAM Infra Nederland verzorgt de infrastructurele verbindingen in ons land. Het is een van de werkmaatschappijen van de Koninklijke BAM Groep. In 2018 heeft BAM Infra de stap gezet naar standaardisatie en harmonisatie van de financiële processen die invloed hebben op verschillende productieprocessen.

Asfalteringsproces

Om een goed inzicht te krijgen op welk gebied BAM Infra door standaardisatie grote stappen heeft gezet , zoals bij het asfaltproces, is het van belang om te begrijpen wat daar allemaal bij komt kijken. Peter de Haan, Business Information Analyst bij BAM Infra, licht de dynamiek en complexiteit toe: “Bij het asfaltproces heb je te maken met veel dynamiek. Bij de meeste projecten weet je van tevoren welke middelen je nodig gaat hebben op een bepaalde dag; toch kan er last minute iets veranderen. Asfalt wordt namelijk op de dag zelf gemaakt. Zo kan het voorkomen dat je meer, minder of een ander product wilt produceren of dat je vanwege de weersomstandigheden je plannen moet wijzigen.”

In dat soort gevallen heb je een hele papierwinkel nodig om duidelijk te krijgen wat er precies is gelegd, wat er is ingekocht en wat het verschil hiertussen is. Die afstemming is van cruciaal belang voor alle partijen. De Haan zoomt hier verder op in: “Als je kijkt naar de dynamiek en de noodzaak van een goede afstemming voor het asfaltproces, is nauwkeurigheid uitermate belangrijk. Door de implementatie van S/4HANA is data inzichtelijk geworden voor iedereen in het proces en hierdoor ligt de foutenmarge véél lager dan voor implementatie.”

Agile werken

BAM Infra is met informatiemanagement overgegaan op Agile werken en dat heeft volgens De Haan flink bijgedragen aan het succes van het project. “We zijn twee jaar geleden volledig overgegaan op Agile werken. Zodoende hebben we iedere twee weken een demo waarin alle stakeholders geüpdatet worden. Daarnaast is de afstemming met andere teams verbeterd, omdat je met zijn allen op een bepaald moment bij elkaar bent”, legt De Haan uit. BAM Infra doet dit in de vorm van ‘scaled agile’ waarbij iedereen op een locatie met dezelfde planning werkt. Daarnaast is er ieder kwartaal een big room planning waar de verschillende teams de planning op elkaar afstemmen.

Andere succesfactoren

Naast Agile werken noemt De Haan nog twee succesfactoren: “We hebben allemaal een dag in het proces meegelopen om daar nog een beter beeld en gevoel bij te krijgen. Daarnaast zaten alle oplossingspartners elke maandag fysiek bij elkaar in een projectruimte in het regiokantoor waar ook de asfaltorganisatie zit.”