>

5 redenen waarom data steeds vaker een onmisbare rol speelt bij HR

Veel hedendaagse HR-organisaties zetten data in om besluiten te nemen en zijn stappen te plannen. Of het nu gaat om het aantrekken van nieuw talent of het creëren van nieuw beleid; data speelt steeds vaker een onmisbare rol. Maar waarom?

Data helpen HR processen op de werkvloer te optimaliseren en de betrokkenheid van werknemers te vergroten. Zo zetten hr-teams dashboards in om key performance indicators (KPI’s) in kaart te brengen. Denk echter ook aan het gebruik van machine learning om patronen in data te identificeren en inzichten te extraheren.

Silo’s

Eén uitdaging staat hr-afdelingen echter in de weg maximale waarde te halen uit beschikbare gegevens. Zo opereren veel afdelingen binnen hun eigen silo, waarbinnen ook hun gegevens zijn opgeslagen. Dit maakt het voor hr moeilijk inzicht te krijgen in wat er werkelijk gebeurt op de werkvloer.

Silo’s zijn uiteraard niet bewust gecreëerd. Zij neigen te ontstaan indien mensen binnen een bepaalde functie intern data delen, wat vaak via spreadsheets gebeurt. Spreadsheets zijn moeilijk te beheren tools, die slecht deelbaar zijn. Daarnaast vermenigvuldigen spreadsheets zich doorgaans binnen een team, waardoor al snel meerdere versies van de waarheid ontstaan. Vergaderingen lopen al snel uit op discussies over de vraag welke gegevens juist zijn. Bedrijven zijn dan ook veel tijd kwijt aan het beheer van data.

Data consolideren op één platform

Om silo’s te voorkomen is een centraal platform nodig dat data consolideert en een enkelvoudige versie van de waarheid biedt. Dit platform geeft hr inzicht in onder meer de dagelijkse bedrijfsvoering, financiën, R&D, marketing, sales, klantenservice en de leveranciersketen. Het platform moet gericht zijn op:

1. Naadloze toegang

Consolidatie van bedrijfsgegevens van verschillende business units geeft hr toegang tot de data die zij nodig hebben. Het platform geeft hr-medewerkers op een centrale plek veilige toegang tot gegevens.

2. Geautomatiseerd databeheer

Data is direct beschikbaar voor hr, zonder dat dit voorbereidende handelingen vereist. Zo is het niet nodig handmatig tabellen samen te voegen om nieuwe inzichten te verkrijgen. Data is on-demand beschikbaar.

3. Analytics on demand

Een platform dat analytics ondersteunt stelt hr-medewerkers in staat om de impact van beslissingen en acties te simuleren. Dit inzicht helpt hr als een partner en adviseur van de business te opereren. Grootschalige datasets analyseren met behulp van kunstmatige intelligentie en machine learning helpt patronen in data te herkennen en inzichten te verkrijgen.

4. Real-time rapportages en dashboards

Door gegevens centraal op te slaan kunnen dashboards in real-time inzicht geven in KPI’s. Integratie met backend systemen maakt het mogelijk uitgebreidere analyses uit te voeren om problemen verder te onderzoeken.

5. Betere planning

Consolidatie op een centraal platform helpt silo’s af te breken. Dit helpt hr de planning van business units op elkaar af te stemmen en de bedrijfsstrategie te ondersteunen.

Wil je meer blogs lezen over Employee Experience? Lees bijvoorbeeld het blog over ‘Een betere Employee Experience bieden? Verbeter bedrijfsresultaten‘.

Lees meer