>
formule e

Formule E en SAP voor een duurzamere, betere toekomst

Brainport Eindhoven is in de race om een ePrix in de Formule E te organiseren. Terecht, want de Lichtstad is de perfecte locatie voor een stratenrace in de avonduren. SAP steunt dit initiatief van harte.

Wat heeft Eindhoven gemeen met wereldsteden als New York, Hong Kong en Rome? Binnenkort, hopelijk, dat het een van de locaties zal zijn van een Formule E-race. Om de regio internationaal beter op de kaart te zetten voor partnerships en ook voor nieuw talent als great place to work, diende het team van Formula-Eindhoven een bid in om een ePrix in 2021 of 2022 naar Brabant te halen.

SAP is bidsponsor van dit initiatief. De Formule E is meer dan een categorie in de motorsport. Wat ons betreft is het de toekomst van het racen. Hieronder drie redenen waarom dat zo is, en waarom wij het bid van Brainport Eindhoven ten volle steunen.

1. Formule E is het toonbeeld van hoe innovatie werkt

Bij SAP zien we innovatie als veel meer dan onderzoek en ontwikkeling van nieuwe technologie. Technieken als het Internet of Things en kunstmatige intelligentie (AI) kunnen alleen volledig worden benut als ze worden gecombineerd met andere disciplines. Denk aan big data, analyse en cloudcomputing, maar ook met de nieuwste ontwerpprincipes en automotive-technologie. Brainport Eindhoven is opgericht met het delen van kennis en multidisciplinaire samenwerking op de eerste plaats. Onder meer SAP-klanten zoals Philips, ASML en de Eindhoven University of Technology (TU/e) behoren tot de regio.

En datzelfde geldt voor de Formule E. Door verschillende disciplines samen te brengen, is een autosport ontstaan waar innovatie en mensen samenkomen in een competitieve omgeving. De regio en de sport passen dus uitstekend bij elkaar.

SAP is eveneens al langer betrokken bij deze sport, met de sponsoring van het Mercedes-Benz EQ Formula E Team. Door grote hoeveelheden data te analyseren met behulp van SAP S/4HANA, verkort het Mercedes-Benz EQ Formula E Team onder andere de levertijden. Met SAP Sports One beheert het team de administratieve processen, trainingen, teammanagement, talentontwikkeling, medische processen. Bovendien geeft de oplossing hen diepgravende performance insights. De complete sportbeleving dus.

Meer weten over de SAP S/4HANA Movement?

Ontdek op onze website klantverhalen, webcasts en meer.

Lees meer

2. Formule E en SAP zetten duurzaamheid op de agenda

Innovatie is geen echter geen doel op zich. De missie van SAP is uiteindelijk dat we mensen helpen om de grootste uitdagingen van deze tijd aan te gaan en de wereld beter willen maken. Ook daarmee sluit de Formule E voor 100 procent aan op onze doelstelling.

De constructeurs zijn allemaal grote namen in automotive-productie, die de lessen uit de Formule E inzetten voor de ontwikkeling van hun eigen elektrische voertuigen. Daarnaast heeft de Formule E een positief effect op andere autosporten. Zo legt de Formule 1 eveneens steeds meer nadruk op duurzaamheid, mede omdat constructeurs en sponsoren ook betrokken zijn bij de Formule E.

Duurzaamheid is niet alleen gebaat bij de ontwikkeling van de voertuigen zelf. Van groot belang is dat alles eromheen efficiënter wordt, zoals het verkeer. Ook hier gooit de regio Eindhoven hoge ogen. Zo wordt in Helmond veel onderzoek gedaan naar smart mobility. Meer duurzaamheid kan niet zonder meer efficiëntie.

3. Formule E maakt van Nederland echt een raceland

Een stratenrace in Eindhoven is een unieke kans om Nederland op innovatiegebied te profileren. Maar het is ook uitstekende reclame voor de Nederlandse motorsport. Na de aankondiging van een Grand Prix in Zandvoort en de successen van Max Verstappen in de Formule 1, is een stratenrace in Eindhoven een logische volgende stap.

De ePrix valt extra op, omdat het de eerste Formule E-race zou zijn die in het donker wordt verreden, onder kunstmatige verlichting. Dat is voor de Nederlandse technologiebranche een prachtig visitekaartje. Daar werken we met SAP graag aan mee, ook omdat de Nederlandse coureur Nyck de Vries vanaf dit seizoen voor het Mercedes-Benz EQ Formula E Team rijdt. We hopen dan ook vurig dat hij in Eindhoven als eerste over de finish komt.

Gedeelde visie, gedeelde waarden

SAP, de Formule E en Brainport Eindhoven hebben dus veel gemeen. Een Formule E-race in Eindhoven is daarom niet meer dan logisch.

Ontdek meer