>
DevOps, elkaar vertrouwen

Innovatie en DevOps: vertrouwen is de sleutel tot succes

DevOps is een innovatieve manier van werken waarbij in cross-functionele teams kleine veranderingen in korte tijd kunnen worden gerealiseerd. Veel innovaties falen de eerste keer. Toch weten we allemaal dat wanneer een innovatie wel succesvol is, dit het falen in het verleden meer dan goedmaakt. Wat is nu dan de sleutel tot succes? In deze blog gaan we in op het belang van (het veranderen van) cultuur voor succes en vertrouwen.

DevOps kent 5 componenten die cruciaal zijn voor ieder team, afdeling en organisatie. Deze 5 componenten komen uit het CALMS framework en Cultuur is één van die compententen (Culture (=Cultuur), Automation(=Automatisering), Lean(=Lean), Measurement(=Meetbaarheid) en Sharing(=delen).

DevOps voor innovatie

DevOps wordt steeds meer een cruciale manier van werken en wordt erkend door zowel IT’ers en managers. Deze manier van werken is innovatief, zelfs als het voortbouwt op al bestaande concepten (bijvoorbeeld Lean/ Kanban vanuit de logistiek en multifunctionele teams vanuit human performance management) die een grote rol spelen in DevOps. Intern triggert het mensen om te denken in End-to-End processen om acties en bijbehorende impact te meten. Extern maakt DevOps het mogelijk om de speed-to-market te verhogen en kosten en risico’s te verkleinen.

Vertrouwen opbouwen

Idealiter, bestaan teams uit mensen met verschillende kennis, verschillende ervaringen en verschillende gedragingen. Dit draagt positief bij aan de organisatie, maar zonder goede basis is het lastig voor het team om goed te functioneren. Deze basis refereert met name naar vertrouwen. Er moet vertrouwen zijn binnen het team om onderling vrijuit te kunnen spreken. Daarom is een vertrouwensband tussen teamleden, op zijn minst op professioneel vlak, cruciaal. Als er geen vertrouwen is tussen de teamleden, dan is het team waarschijnlijk te groot. Bovendien wil je als team ook een bepaalde vertrouwensband creëren met andere teams. Vaak zul je expertises uit andere teams nodig hebben of jullie projecten zijn (in)direct met elkaar verbonden. Jullie korte termijn doelen kunnen nog weleens verschillend zijn van elkaar, maar op de lange termijn zijn alle teams nodig om een succesvolle organisatie te zijn en te blijven. Echter, wat als er helemaal geen vertrouwen is?

Maak je maar niet druk! Het is niet raar dat nieuwe teamsamenstellingen in het begin gepaard gaan met het gebrek aan vertrouwen. Er kan wel aan het vertrouwen worden gewerkt. Het bevorderen van persoonlijke interactie blijkt het meest succesvol om het vertrouwen te vergroten. Zorg voor team activiteiten, ga samen lunchen, probeer eens een bootcamp of ga eens samen naar de borrel. Leer elkaar kennen en met name ook elkaars manier van werken. Ben je juist een deadlinewerker of rond je liever in het begin al veel taken af?

FAIL: First Attempt In Learning

Een ‘Cultuur open voor falen’ klinkt misschien een beetje vreemd of helemaal het tegenovergestelde van wat we willen bereiken, maar zonder falen ook geen succes. Iemand die dit ook goed weet te verwoorden is Elon Musk (medeoprichter van Tesla):

[blockquote text=”Falen is een optie hier. Als dingen niet falen, dan ben je niet innovatief genoeg” __fw_editor_shortcodes_id=”f5d5b5a4b6be3a13b44ec6e96601431a” _fw_coder=”aggressive”][/blockquote]Oftewel, je faalt meerdere keren, komt weer overeind en faalt weer. Tijdens deze cyclus van vallen en opstaan is het erg belangrijk om te leren van fouten; te zorgen voor feedback loops. Falen zou niet per definitie gestraft moeten worden, aangezien falen ook noodzakelijk is om te innoveren. Toch moet je ervan op aan kunnen dat je teamgenoten alles doen om te zorgen dat een project succesvol is en zij moeten jou hier ook op vertrouwen. Dan, indien je faalt, is het ook echt de verantwoordelijkheid van het hele team. Dus als er vertrouwen is en een cultuur open voor falen, dan zullen werknemers eerder de kans aangrijpen om te experimenteren met natuurlijk het oog op succes. Als je vroeg faalt, feedback krijgt en geeft, dan wil je grote rampen door kleine foutjes voorkomen.

Vertrouwen is de sleutel tot succes

Vertrouwen in je organisatie creëert een veilig gevoel. Je kunt (hopelijk) vertrouwen op de oordelen van en acties van je collega’s en vice versa. Zodoende kunnen mensen makkelijker out-of-the-box denken, vergeten ze het gemeenschappelijke doel niet en is het delen van (positieve) feedback aangemoedigd.

Kortom, je moet vertrouwen creëren om innovatief te blijven. Je zult ook vaak genoeg falen, maar met DevOps modereer je wel in de risico’s. Je maakt in een multifunctioneel team kleine veranderingen in plaats van grote veranderingen. Onthoud goed dat of je nu de manier van werken wilt veranderen of andere innovaties wilt doen, je geen kans maakt zonder vertrouwen. Binnenkort zullen we ingaan op het tweede component van CALMS, automatisering.

Klik hier als je meer wilt weten over DevOps of als je je wilt voorbereiden voor DevOps in jouw organisatie.

Eerder verschenen de blogs “De DevOps journey: waarom de mens cruciaal is in automatisering”, “DevOps is er ook voor hybride landschappen” en “Drie stappen om de mindset van Business en IT teams te veranderen”.

Ben je benieuwd naar meer oplossingen om jouw personeelsbestand te verbeteren?

Ontdek hier