>
One Billion Lives

3D-geprinte gezichtsmaskers tegen COVID-19

Kun je zorgen dat zorgmedewerkers altijd voldoende gezichtsmaskers tegen COVID-19 tot hun beschikking hebben én tegelijkertijd de ecologische voetafdruk van de zorgsector verkleinen?

Dat onderzoekt SAP Solution Advisor Juriaan Mulder in het SAP One Billion Lives traject. In dit blog vertelt Juriaan over zijn veelbelovende idee.

SAP helpt organisaties van over de hele wereld te innoveren, maar stimuleert ook interne innovatie. Een van de manieren waarop we dat doen is het One Billion Lives initiatief. In dit traject kunnen medewerkers hun sociale ondernemerschap tonen met behulp van SAP’s technologie en voorzieningen. Het doel? Een miljard levens verbeteren door duurzame, invloedrijke maatschappelijke ondernemingen op te richten.

SAP in strijd tegen COVID-19

Toen de wereld te maken kreeg met het COVID-19 virus startte SAP een speciaal One Billion Lives traject voor initiatieven die zich richten op het verhelpen van de negatieve gevolgen van deze crisis. De 26-jarige Juriaan Mulder, Solution Advisor bij SAP Nederland, zag de heftige beelden uit de ziekenhuizen op tv en besloot dat hij iets wilde doen. Juriaan: “Ik vroeg mezelf af: Hoe kan SAP software helpen bij het tegengaan van deze crisis?”

“Ik heb toen tijdens een teamvergadering geopperd om de koppen bij elkaar te steken en te bedenken hoe wij als SAP kunnen helpen. Ik dacht aan het tegengaan van het masker tekort in de medische wereld. Een collega van me opperde het idee om maskers te 3D-printen. Met dat idee heb ik me bij One Billion Lives gemeld en dat ben ik vervolgens volop gaan najagen.”

Stichting Air-Wave.org

“In de krant las ik over een bestaand initiatief op dat gebied: de Air-Wave.org Protector”, vervolgt Juriaan. “Een alternatief gezichtsbeschermingsmiddel, bestaande uit een populair gezichtsbedekkend snorkelmasker dat met een 3D-geprint koppelstuk aangesloten is op een medisch filter en luchtpomp uit de lasindustrie. Een comfortabeler en duurzamer alternatief voor de schaarse medische FFP-maskers en -brillen.” Het non-profitinitiatief is opgericht door verschillende groepen vrijwilligers en organisaties die zorgverleners willen helpen bij het bestrijden van COVID-19. In enkele Nederlandse ziekenhuizen maken IC-medewerkers inmiddels al gebruik van de Air-Wave.

Platform voor vraag en aanbod

Juriaan legde contact met de stichting, die enthousiast reageerde op zijn idee. “Ik opperde het plan om met SAP technologie te helpen vraag en aanbod bij elkaar te brengen door middel van een platform. Daar zijn onze oplossingen, zoals SAP Ariba en SAP Digital Manufacturing Cloud, bij uitstek voor geschikt.”

“De 3D-printmodellen van Air-Wave zijn namelijk open source. Het idee is dat geschikte 3D-printshops wereldwijd de koppelstukken kunnen printen wanneer de nood hoog is en reguliere beschermingsmiddelen schaars zijn. Ziekenhuizen kunnen dan via het SAP platform eenvoudig zien waar nog voorraden en capaciteit zijn, en de Air-Wave bestellen.”

Duurzame gezichtsmaskers

“De Air-Wave maskers zijn bovendien een stuk duurzamer dan de reguliere wegwerpexemplaren”, aldus Juriaan. “Door lokaal te printen hoeven vrachtwagens en vliegtuigen ziekenhuizen niet over grote afstanden te bevoorraden en is de bevoorrading niet afhankelijk van eventueel gesloten landsgrenzen. Die duurzaamheidswinst is ook hoognodig. Zeven procent van alle broeikasemissies in Nederland is bijvoorbeeld afkomstig uit de zorgsector. En voor 2030 moeten Nederlandse ziekenhuizen hun uitstoot hebben teruggebracht met 49 procent.”

De organisatie van de One Billion Lives challenge gericht op COVID-19 reageerde enthousiast op het idee, maar koos uiteindelijk voor een ander initiatief. Juriaan gaf echter niet op en schreef zijn initiatief in voor het nieuwe, algemene One Billion Lives traject. Daarin werkt hij zijn idee verder uit en krijgt hij waardevolle adviezen van experts uit verschillende domeinen. Op het moment van schrijven heeft hij de regional finals van Noordwest Europa bereikt.

SAP stimuleert ‘Intrapreneurship’

Juriaan is blij met de hulp die hij krijgt tijdens het One Billion Lives traject. “SAP geeft mij de ruimte om dit belangrijke werk na te jagen. Je merkt dat SAP gelooft in haar mensen, dat vind ik fijn. Het is mooi dat ze je onder andere door initiatieven zoals One Billion Lives, de mogelijkheid geven om ondernemerschap te tonen en kans te maken op funding, vertegenwoordiging en hulpmiddelen. ‘Intrapreneurship’ noemen we dat.”

“Maar ook buiten One Billion Lives om, ontvang ik veel hulp van collega’s. Ze zijn betrokken en willen me helpen. Dat is mooi, want dit soort ideeën beginnen met eigen initiatief, maar kun je niet alleen uitvoeren. Het is geweldig dat je bij SAP zoveel mensen met uiteenlopende expertises om je heen hebt. Ook mijn manager steunt me in het waarmaken van mijn project. Samen maken we het idee echt beter.”

Een redmiddel voor als het nodig is

Maar wat hoopt Juriaan nou dat er van zijn idee verwordt? “Paradoxaal genoeg hoop ik dat het niet nodig is dat zorginstanties een beroep moeten doen op het platform in geval van nood. Maar mocht het toch zover komen, dan hoop ik dat het netwerk er staat. Dat printpartijen bereid zijn mee te werken en dat zorginkopers het zien als een goed alternatief.”

“Daarnaast hoop ik sowieso dat ziekenhuizen het masker bestellen omdat het een duurzaam alternatief is voor wegwerpmaskers. En dat wij als SAP op deze manier een steentje kunnen bijdragen aan de beschikbaarheid van persoonlijke beschermingsmiddelen voor zorgpersoneel en de verduurzaming van de zorg.”

Meer weten over SAP in betrekking met purpose?

Lees meer over purpose