>
man met chatbot

Wat zijn Chatbots en hoe werken ze?

Onze wereld wordt elke dag meer en meer digitaal. Kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning blijven sterk groeien.  Het praten of chatten met een virtuele robot komt steeds vaker voor en we raken hier zelfs gewend aan. Het is niet meer nodig om informatie zelf op te zoeken, we vragen het gewoon aan de virtuele assistent. Naast Blockchain, Machine Learning en the Internet of Things zijn chatbots een van de belangrijkste Tech-trends van 2020.

Wat zijn chatbots?

Een chatbot kan worden gebruikt voor kleine gesprekken, het heeft de mogelijkheid om de gebruikerservaring te verbeteren en elk bedrijfsproces te versnellen. De bot leert de stappen, haalt de relevante nummers uit Excel of een andere applicatie en importeert ze in de daarvoor bestemde velden. Een chatbot is een voorbeeld van een intelligente technologie en kan zowel binnen als buiten een bedrijf worden ingezet. Een digitale spraakassistent kan bijvoorbeeld worden gevraagd om een vraag te beantwoorden of op te zoeken wanneer een levering moet plaatsvinden. Het doet dit door de gegevens in het back-end-systeem te ondervragen. Chatbots bieden een waardevolle interactie tussen de gebruiker en de applicatie. Momenteel gebruiken chatbots natuurlijke taalverwerking om met mensen te communiceren. De technologie probeert te begrijpen hoe mensen met elkaar communiceren en hoe de computer dit gedrag kan repliceren. Dit wordt ook wel NLP genoemd.

Waarom chatbots?

Chatbots worden momenteel vooral veel gebruikt door consumenten. Vraag jij wel eens hardop aan je telefoon wat voor weer het bijvoorbeeld morgen wordt, of youtube een liedje kan afspelen en of je iemand kan bellen? De chatbots zorgen ervoor dat deze handelingen goed begrepen en uitgevoerd worden. De chatbot helpt de consument snel en goed. Als je bijvoorbeeld online aan het shoppen bent komt er een chatbot tevoorschijn die de shopper bij naam herkende en bood aan om te helpen. Als een consument zegt niet zeker te zijn van welke maat hij of zij nodig heeft, geeft de bot automatisch de maattabel weer. De voorbeeldtekstuitwisseling op het demoscherm liet de consument zien dat ze tussen twee maten in zaten. De chatbot bracht de shopper onmiddellijk over naar een live-agent die meer suggesties kon geven.

Meer weten over chatbots? In deze video wordt kort uitgelegd wat Chatbots zijn en hoe ze precies werken.

Wat zijn de voordelen van chatbots?

Niet alleen voor de consument, maar ook op de werkvloer bieden chatbots veel mogelijkheden. Technologie die dagelijkse taken versnelt met eenvoudige spraakopdrachten, zal een enorm effect hebben. Dit kan toegepast worden op elke afdeling van een bedrijf. Werk je bijvoorbeeld op een inkoopafdeling en moet je een nieuw product bestellen? Binnen enkele seconden vindt de chatbot een aantal goede product opties, met de beste prijs-kwaliteit garanties.

Met behulp van SAP Conversational AI kunnen organisaties veelvoorkomende uitdagingen in het dagelijkse werk van werknemers aanpakken, wat leidt tot verbeteringen in efficiëntie, productiviteit en betrokkenheid. Hierdoor kunnen werknemers zich concentreren op onverwachte, niet-routinematige, creatieve en andere hogere orde. Want het geven van hun rekeningsaldo bij bijvoorbeeld een telecombedrijf aan klanten of het informeren over een leverdatum of de status van een klacht zijn allemaal taken die geautomatiseerd en met spraakopdrachten kunnen worden afgerond. Hierdoor zijn een aantal taken geautomatiseerd en met spraakopdrachten afgerond.

Welke bedrijven gebruiken chatbots?

Steeds meer bedrijven maken gebruik van chatbots. Neem als voorbeeld Rabobank. Dankzij Chatbot ‘Billy’ is het nu mogelijk om klanten sneller een antwoord te geven op hun vragen. Deze chatbot checkt dagelijks of er geld voor bijvoorbeeld een hypotheek of een verzekering op een rekening is binnengekomen, controleert of er in de omschrijving staat waar het geld naartoe moet en voert zo nodig de overschrijving uit. Benieuwd naar chatbot Billy? Lees dan dit artikel.

Naast Rabobank, hebben we zelf ook een chatbot. Heb je onze chatbot al gezien? Mocht je een vraag hebben op de SAP site, stel onze chatbot dan een vraag!

Meer weten over de impact van technologie? Lees dit blog van Mike Muurmans!