>
Purposegedreven te werk gaan

Purposegedreven werken? Hang er een prijskaartje aan!

Purposegedreven bedrijven hebben de toekomst. Ze presteren beter dan bedrijven die alleen gefocust zijn op maximalisatie van winst. Ze vinden én binden daarnaast makkelijker goede mensen. Purpose zou dus een belangrijk onderdeel van je bedrijfsstrategie moeten zijn. Maar hoe pak je als CFO de verantwoordelijkheid en vind je de juiste balans tussen bedrijfsvoering en cijfers? Door je purposedoelen te beprijzen.

Leidinggeven vanuit Purpose

Hoe de best draaiende organisaties hun sociale, strategische en milieudoelstellingen integreren.

Ontdek meer

Onlangs organiseerde SAP Nederland samen met Alex van Groningen een interessante webcast over purpose en de rol van de CFO. Te gast waren journalist Jeroen Smit, schrijver van een boek over de purposestrategie van oud-Unilever topman Paul Polman, FloraHolland CFO David van Mechelen en Marike Bonhof, CFO bij Vitens. Zij spraken over het groeiende belang van purpose en hun ervaringen op dit gebied.

Vaak worden CEO en CFO tegenover elkaar gezet als het gaat om planning en toekomstvisie. De CFO zou, als eindverantwoordelijke voor finance, alleen maar denken aan de korte termijn en gefocust zijn op directe omzet- of verkoopstijgingen. Niets is minder waar. Kijk alleen maar naar het onderwerp van deze webcast: purpose draait om de wereld verbeteren en langetermijndoelen. Maar, stipt David van Mechelen terecht aan: “De lange termijn bestaat niet zonder korte termijn”. Je moet een balans vinden tussen wat werkt op korte én lange termijn.

Purposegedreven en de rol van de CFO

Je purpose en resultaten moeten samengaan, zoals ik al eerder aanhaalde in mijn blog ‘Wie goed doet, goed ontmoet’. Goede resultaten betekenen namelijk dat je verder kunt investeren in je purpose en langetermijndoelen. Dat helpt je vervolgens om beter te presteren en de juiste medewerkers aan te trekken. Door met purpose aan de slag te gaan, beland je dus in een opwaartse spiraal. De rol van finance, en dus van de CFO, is hierin cruciaal. Het team van de CFO maakt immers ontwikkelingen inzichtelijk op basis van data in de rapportages die ze opstellen.

Start met beprijzen van je purposedoelen

Daar sluit het idee dat Vitens’ CFO Marike Bonhof oppert in de webcast mooi bij aan. Zij stelt dat je moet gaan beprijzen om de werkelijke impact van je processen en bedrijfsvoering te kunnen meten. Je moet waarde toekennen aan zaken waar je je purpose aan afmeet, zegt de CFO, zoals de CO2-uitstoot, het waterverbruik of de gereisde kilometers.

Want we weten allemaal wel dat veel water gebruiken, importeren van levensmiddelen uit andere werelddelen of de extreme groei aan internetbestellingen en bijbehorende bezorgingen slecht zijn voor het milieu. Pas als we hier een concrete prijs op plakken, zien we wat het écht kost. Voor het bedrijf zelf. Maar ook voor de maatschappij. Denk bijvoorbeeld aan een bosje bloemen uit Zuid-Amerika dat je voor een paar euro bij de supermarkt koopt. Hoe duur zou zo’n bosje zijn als je de daadwerkelijke kosten uitrekent als optelsom van de impact op het milieu, de uitstoot, het vervoer, het waterverbruik en meer?

Beprijzen maakt keuzes eenvoudiger

Dit idee van beprijzen heeft drie voordelen: als eerste maakt dit het voor jouw organisatie makkelijker om keuzes te maken op basis van uitgebreidere cijfers en de concrete waarde die aan je purpose hangt. Daarnaast kun je met deze cijfers je keuzes ook makkelijker uitleggen aan stakeholders die zich afvragen waarom bijvoorbeeld een bosje bloemen ineens duurder is: omdat je de bloemen voortaan in Nederland inkoopt. Ten derde maakt beprijzing het ook eenvoudiger om (milieu)prestaties van bedrijven onderling te vergelijken, wanneer hiervoor een (internationale) standaard zou worden ingevoerd.

Door je purposedoelen te beprijzen, maak je ze meetbaar en kun je ze in je rapportages opnemen naast andere kpi’s waaraan je bedrijfsprestaties afmeet. Zo integreer je je langetermijndoelen in je maandelijkse en jaarlijkse rapportages en kun je doorgroeien naar een purposegedreven organisatie.

Wil je meer weten over de belangrijke rol van de CFO in het behalen van purposegedreven doelstellingen en het idee van het beprijzen hiervan? Kijk dan de webcast ‘Purposeful leadership of de overmoedigheid van Icarus?’ met Alex van Groningen, Vitens en FloraHolland hier terug .