>

Waar gaat het geld naartoe? Onderzoek van SAP en Oxford Economics onthult problemen met het beheer van uitgaven in de hele onderneming

Slechts 23% van de inkoop- en supply chain-managers kan automatisch, in real time, een duidelijk beeld krijgen van de totale uitgaven, zo blijkt uit Agile Procurement Insights-onderzoek uitgevoerd door SAP SE (NYSE: SAP) in samenwerking met Oxford Economics. Bovendien analyseert 49% nog steeds handmatig gegevens om de besluitvorming te onderbouwen.

Het onderzoek is gebaseerd op een enquête onder 1.000 inkoop- en supply chain-managers die verantwoordelijk zijn voor directe en indirecte uitgaven aan goederen, diensten en externe arbeidskrachten. Het onderzoek is opgezet om meer inzicht te krijgen in de invloed van inkoop op een organisatie, de huidige stand van zaken met betrekking tot de samenwerking met leveranciers en de impact van technologie en procesdigitalisering op de inkoopfunctie.

Een subgroep van ondervraagde executives – de leiders – realiseert sterkere bedrijfsresultaten. Leiders investeren in technologie en procesdigitalisering om te helpen anticiperen op onverwachte zaken, wendbaarheid en veerkracht van het bedrijf te stimuleren en de strategische waarde van inkoop voor het bedrijf te verhogen.

Het onderzoek is gedistilleerd in vijf rapporten die de belangrijkste gebieden van uitgavenbeheer onderzoeken en bespreken wat leiders doen waarmee ze zich onderscheiden.

Leiders overtreffen de rest

Leiders mikken hoger: Elevating Procurement’s Strategic Value to the Business” richt zich op de leiders, ongeveer 10% van de executives die meer hebben geïnvesteerd in digitale transformatie van inkoop en die grotere voordelen realiseren. Om als leider in aanmerking te komen, moesten bedrijven voldoen aan criteria op vier gebieden: hoge mate van procesautomatisering, frequent gebruik van gegevens om de besluitvorming te informeren, gebruik van technologie om de business te beïnvloeden en minder uitdagingen bij het beheren van inkoop dan andere respondenten. In vergelijking met andere respondenten behalen zij betere resultaten op het gebied van operationele efficiëntie, leveranciersprestaties, compliance, risicobeheer en kostenverlaging, maar zelfs koplopers hebben ruimte voor verbetering.

Gedigitaliseerd inkopen loont

Procurement-Powered Performance: How Digital Transformation Is Elevating Procurement” laat zien dat organisaties weliswaar de vruchten plukken van de digitalisering van hun inkoop, maar dat er nog steeds uitdagingen zijn. Zo zegt 38% van de ondervraagde executives dat de meeste of alle inkoopprocessen nog steeds handmatig verlopen. Slechts 54% zegt dat hun inkooptechnologieën hen in staat stellen datagedreven beslissingen te nemen. Volgens het rapport boeken bedrijven die data en analyses hebben omarmd, de kracht van AI hebben aangeboord en nieuwe technologieën hebben omarmd, betere resultaten.

Risicobeheer voor leveranciers boekt vooruitgang, maar biedt nog veel ruimte voor verbetering

Dichterbij komen om verder te zien: Procurement Can Embrace Advanced Analytics to Predict and Manage Supplier Risk” onthult wijdverspreide kwetsbaarheden in leveranciersrisicomanagement, waaronder slechte zichtbaarheid en te veel vertrouwen op te weinig leveranciers. Slechts 49% van de executives zegt de risicobeperkingsplannen regelmatig te vernieuwen om potentiële verstoringen aan te pakken, en slechts 32% zegt dat hun leveranciersrisicobeheer zeer effectief is. Organisaties maken te weinig gebruik van geavanceerde analyses en moeten doortastender maatregelen nemen om de prestaties van leveranciers inzichtelijker te maken en meer gebruik te maken van gegevens van derden om potentiële verstoringen te helpen voorkomen en beperken, aldus het rapport.

Samenwerking met leveranciers sleutel tot directe uitgaven

Nauwe samenwerking die verder gaat dan transacties: Direct Spend Leaders Engage with Essential Suppliers to Improve Performance” illustreert dat Direct Spend-leiders die automatisering omarmen en leveranciers als partners behandelen, superieure bedrijfsresultaten boeken. Zo zegt 92% van de leiders gebruik te maken van een netwerk om samen te werken met leveranciers, vergeleken met 69% van de andere respondenten. Daarnaast geeft 76% van de leiders aan dat ze belangrijke leveranciers inzicht geven in de toekomstige vraag naar hun goederen, vergeleken met 44% van de andere respondenten.

Categorie aanzienlijk onderbeheerde uitgaven: Externe arbeidskrachten

Flexibiliteit staat niet altijd op de loonlijst: Gain Full Visibility of Your External Workforce to Help You Drive Better Business Outcomes” laat zien dat slechts 35% van de executives zegt technologie te gebruiken voor het beheer van hun extern personeel en 70% zegt technologie te gebruiken voor de inkoop van diensten. Aangezien extern personeel een grote, strategische uitgavencategorie is die de bedrijfsflexibiliteit stimuleert, kan een bredere toepassing van leveranciersbeheersystemen organisaties helpen voorkeursleveranciers te gebruiken, verschillende prijsmodellen te ondersteunen, onderhandelde tarieven af te dwingen, de kwaliteit van het werk en het gebruik van apparatuur te volgen en de beveiligingstoegang te beheren.

“Bedrijfsleiders begrijpen steeds beter dat de waarde van inkoop verder gaat dan kostenbesparing”, zegt John Wookey, president van SAP Intelligent Spend and Business Network. “Inkoop staat centraal bij productiviteit en innovatie, maar het potentieel ervan wordt pas volledig benut door end-to-end spend managementprocessen te digitaliseren op één enkel platform in de cloud. Organisaties in een positie brengen om uitgavenbeslissingen af te stemmen op de bedrijfsstrategie in de huidige netwerkeconomie – dat is waar het bij intelligent spend management om draait.”

Voor informatie over hoe u de digitale transformatie van inkoop kunt versnellen en om de rapporten te downloaden, gaat u naar www.ariba.com/roadtoready.