>
IWD

Een meer gelijke wereld: Het stimuleren van vrouwelijke leiders in Data Wetenschap

Op 8 maart is het International Women’s Day en het thema van dit jaar – #ChoosetoChallenge – moedigt mensen overal ter wereld aan om gendervooroordelen aan de kaak te stellen, actie te ondernemen voor een meer gelijke wereld en erkenning te tonen voor de prestaties van vrouwen.

In het huidige tempo van verandering zal het bijna 100 jaar duren om gendergelijkheid te bereiken, een onaanvaardbare tijdlijn in de moderne wereld van vandaag. Het verhogen van de participatie van vrouwen op de arbeidsmarkt zal een grote rol spelen bij het bereiken van gendergelijkheid en zal niet alleen leiden tot meer innovatieve, meer winstgevende bedrijven, maar op wereldschaal zou het tot 28 biljoen dollar – of 26% – kunnen toevoegen aan het mondiale BBP. De wiskunde is eenvoudig en we kunnen het ons niet veroorloven om de helft van de bevolking over het hoofd te blijven zien, vooral op het gebied van datawetenschappen, een van de snelst groeiende arbeidsmarkten wereldwijd.

Te midden van de huidige pandemie worden vrouwen geconfronteerd met nog meer obstakels in de beroepsbevolking omdat ze hun professionele leven managen terwijl ze voor de kinderen zorgen en veel van de huishoudelijke taken overzien. Bij SAP zijn we ons ervan bewust hoe belangrijk het is om de positie van vrouwen op de arbeidsmarkt te versterken en hen te huldigen, vooral in de technologie, waar vrouwen historisch gezien ondervertegenwoordigd zijn. Een van de gebieden waar dit met name opvalt, is datawetenschap: slechts 16,4% van de datawetenschappers is vrouw. Dit onthutsende cijfer inspireerde SAP om sinds 2016 een vertrouwde medewerker en sponsor te worden van het Women in Data Science (WiDS)-initiatief van Stanford University.

Vrouwen in Data Wetenschap

Als technologiebedrijf dat wereldwijd datawetenschappers in dienst heeft, willen we graag ingaan op de vraag waarom maar weinig vrouwen een carrière in datawetenschap beginnen en waarom maar weinig vrouwen doorgroeien naar leidinggevende functies in datawetenschap. Ondanks de waarde van technologische vaardigheden, tonen studies over de toekomst van werk aan dat er onder werkgevers steeds meer vraag is naar emotionele intelligentie. Studies tonen aan dat vrouwen over het algemeen hoger scoren dan mannen als het gaat om emotionele intelligentie, wat de noodzaak versterkt om vrouwelijke leiders te stimuleren in elke industrie, inclusief data science. Bij SAP staan we volledig achter de WiDS-missie “om datawetenschappers wereldwijd te inspireren en op te leiden, ongeacht geslacht, en om vrouwen in het vakgebied te ondersteunen.”

“Data science wordt steeds kritischer in de wereld nu datagedreven besluitvorming in veel delen van onze samenleving is doorgedrongen”, zegt Margot Gerritsen, hoogleraar aan de Stanford University en mede-directeur van WiDS. “Naarmate onze afhankelijkheid van gegevens en de investeringen op dit gebied blijven toenemen, is het van cruciaal belang dat vrouwen, en mensen van alle seksen, een duidelijke plaats krijgen aan de beslissingstafel en delen in de welvaart die wordt gecreëerd, overal ter wereld. Door middel van onze conferenties, workshops, datathon, podcasts en onderwijsinitiatieven hopen we de rol van vrouwen uit te breiden en hun vertegenwoordiging in het veld te versnellen.”

De WiDS Worldwide Conference, onder leiding van Stanford University, begint op Internationale Vrouwendag, 8 maart. Het evenement zal de zon volgen en de schijnwerpers richten op ongelooflijke vrouwelijke datawetenschappers die werken aan innovatieve technologie in het bedrijfsleven, de academische wereld, de overheid en non-profitorganisaties.

“Het is geweldig om te zien hoeveel geweldige en inspirerende vrouwen dit evenement van over de hele wereld samenbrengt. Vrouwelijke rolmodellen zijn van cruciaal belang bij het stimuleren van vrouwelijk leiderschap op het gebied van data science. Ze laten de volgende generatie zien wat er mogelijk is om te bereiken, en dat is heel krachtig,” deelde Dr. Katharina Schäfer, wereldwijd hoofd van SAP University Alliances. “Ik ben verheugd dat Karina Edmonds, een wereldwijd erkende visionaire leider op het gebied van innovatie, technologieoverdracht en commercialisering, SAP vertegenwoordigt op de WiDS Worldwide Conference, waar ze zal delen hoe data science-onderwijs toekomstige leiders effectief in staat kan stellen om grote wereldwijde en milieu-uitdagingen aan te pakken.”

In de marge van het wereldwijde evenement organiseert SAP een regionaal evenement in New York City dat virtueel zal plaatsvinden en dat data-gedreven bedrijfsprofessionals, studenten en aspirant-datawetenschappers samenbrengt om “The Path to Data Science Leadership” te verkennen.

Het regionale evenement in NYC zal het startschot geven voor een “WiDS @ SAP” regionale reeks op SAP Purpose Network Live die in de loop van het jaar zal lopen. Deze serie zal virtuele evenementen omvatten in Noord-Amerika, Latijns-Amerika, Europa en Azië. Aan de wereldwijde en regionale evenementen wordt deelgenomen door prominente SAP datawetenschappers, waaronder Dr. Fei-Yu Xu, global head of Artificial Intelligence in Innovation; Dr. Susanne Beckers, head of Infused Intelligence in Intelligent Data and Analytics; en Dr. Sarah Detzler, competence lead for Data Science and Machine Learning in Technical Presales.

Diversiteit en inclusie bij SAP

Om diversiteit en inclusie nog verder in de cultuur van SAP te verankeren, streven wij ernaar dat ons personeelsbestand een betere afspiegeling vormt van de diversiteit van de samenleving en van de klanten die wij bedienen. Wij streven er ook naar om het aantal vrouwen in leidinggevende functies te verhogen tot 30% in 2022. Het Intelligent Data & Analytics-team van SAP bestaat momenteel voor 43% uit vrouwen en voor 26% uit leidinggevenden, met een stijgende lijn in de afgelopen 12 maanden. Dit is een sterk voorbeeld voor het bedrijf en versterkt het traject naar een meer representatief personeelsbestand.

“Elke werknemer die we bij SAP aannemen, van onze studenten en stagiairs tot onze talenten, professionals en executives, moet nieuwsgierig en medelevend zijn”, zegt Jenn Prevoznik, global leader, Early Career Talent Attraction, SAP. “Aanwervende managers en recruiters kijken naar het vermogen van kandidaten om te coderen. Als technologiebedrijf zijn veel van onze openstaande functies gericht op mensen met technologische vaardigheden. Wij waarderen onze samenwerking met WiDS en maken actief gebruik van de evenementen om toptalent aan te trekken en te werven voor SAP. Ik daag alle managers uit om van elke dag Internationale Vrouwendag te maken en bewust te zijn over wie je aanneemt. Bij het werven van personeel investeren we veel in het vergroten van het aantal vrouwen en ondervertegenwoordigde groepen in de pijplijn. We hebben alle hens aan dek nodig om de lat hoger te leggen.

Doe mee met WiDS @ SAP

Registreer je voor de WiDS Worldwide Conference op 8 maart en de regionale WiDS @ SAP-evenementen die het hele jaar door plaatsvinden als we #ChoosetoChallenge de status quo uitdagen en manieren ontdekken om vrouwelijke leiders in data science te stimuleren.