>
Man in ziekenhuis kreeg juiste bed door SAP oplossing

Razendsnel reageren op de crisis met gebruiksvriendelijke apps

COVID-19 stelt bedrijven, overheden en zorginstellingen voor compleet nieuwe vragen die om een directe oplossing vragen. Hoe zorg je er bijvoorbeeld voor dat de almaar groeiende stroom patiënten vlot verdeeld wordt over de juiste ziekenhuizen? En hoe zorg je dat burgers die als gevolg van de pandemie stranden in het buitenland zo snel mogelijk gerepatrieerd worden?

Snel het juiste bed vinden voor de juiste patiënt

Afgelopen najaar bundelde de overheid van de Duitse regio Rijn-Neckar de krachten met lokale klinieken en ziekenhuizen. Samen realiseerden zij een coördinatiecentrum voor effectieve zorgverlening aan COVID-19 patiënten onder leiding van het Heidelberg University Hospital (UKHD). Dit coördinatiecentrum zorgt dat de druk op het zorgstelsel evenredig verdeeld wordt terwijl cliënten toch de best passende zorg krijgen.

De centrale spil van dat coördinatiecentrum is een digitale oplossing voor het organiseren van beddencapaciteit. Deze oplossing stroomlijnt de coördinatie tussen ziekenhuizen in Heidelberg en de omliggende regio. Met behulp van deze app kunnen medewerkers van de coördinatiehub in één oogopslag de capaciteit van alle ziekenhuizen zien en beslissen welk ziekenhuis het beste voor de betreffende patiënt kan zorgen. Deze informatie wordt ook weergegeven op een interactieve kaart, zodat het medisch personeel direct kan zien waar elk ziekenhuis is, een faciliteit kan aanwijzen waar bedden beschikbaar zijn en rechtstreeks kan coördineren met het team daar. De oplossing helpt ook om de transfer van patiënten van en naar medische faciliteiten te organiseren.

De software werd in slechts één week gebouwd. De eerste ontwerpen werden uitgebreid getest door eindgebruikers. Hun feedback werd vervolgens weer verwerkt in de oplossing. Dat resulteerde in een oplossing die voldoet aan de eisen van álle betrokkenen.

Gebruikers hebben via een webbrowser overal en op elk apparaat toegang tot de app. De software presenteert gegevens op verschillende manieren om aan verschillende behoeften te voldoen. Gebruikers kunnen de prioriteiten voor hun specifieke rollen definiëren. Met behulp van de ingebouwde analysemogelijkheden kan de oplossing bijvoorbeeld laten zien hoe de bedbezetting en het aantal ziekenhuisbedden in de loop van de tijd is veranderd. De analysefunctie kan ook statistieken uit het verleden analyseren en tijdlijnen weergeven, zodat ziekenhuizen op trends kunnen reageren. Dankzij de zeer veilige, op rollen gebaseerde toegangscontroles zijn strikte gegevensbeschermings- en beveiligingsnormen van toepassing op alle informatie

Burgers veilig naar huis brengen tijdens de pandemie

In het begin van de COVID-19-pandemie konden duizenden mensen over de hele wereld niet naar huis omdat landen hun grenzen sloten en het vliegverkeer aan banden werd gelegd. Daarom had het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken een snelle en veilige manier nodig om de repatriëring van burgers te coördineren. De bestaande oplossing kon echter niet snel genoeg opgeschaald worden.

In minder dan 24 uur bouwde SAP een applicatie die de Duitse overheid kon ondersteunen bij de repatriëring van tienduizenden burgers. De nieuwe cloudoplossing is schaalbaar, veilig en zorgt dat de overheid burgers kan helpen om snel en veilig thuis te komen.

Snelle ontwikkeling met SAP Cloud Platform

In bovenstaande voorbeelden was het belangrijk dat er snel een oplossing werd ontwikkeld die naadloos integreerde met bestaande systemen. De oplossing diende bovendien intuïtieve en gebruiksvriendelijke interfaces en interacties te bieden zodat de software vlot geaccepteerd en gebruikt konden worden. Het blijkt voor veel organisaties een uitdaging om aan dergelijke eisen te voldoen. IT-afdelingen hebben vaak een enorme stapel aan verzoeken liggen van de business voor applicatieontwikkeling.

Dat het tóch lukte om bovenstaande oplossingen in recordtempo te bouwen, is te danken aan het  SAP Cloud Platform, het integratie- en uitbreidingsplatform dat aan de basis ligt van beide oplossingen. Het platform stelt organisaties in staat om maximale waarde uit al hun systemen te halen, de mogelijkheden van hun IT-landschap te vergroten en uitdagingen sneller en beter aan te gaan. Dankzij de cloudomgeving kunnen ontwikkelaars sneller werken en geavanceerde technologieën integreren, zoals machine learning, kunstmatige intelligentie, blockchain, Internet of Things, cognitieve services en voorspellende analyses.

Weten hoe u een Intelligent Enterprise in de gezondheidszorg kunt worden? Klik dan hier voor de whitepaper.