>

RISE with SAP – Naar de cloud in je eigen tempo

Meebewegen met de snelle veranderingen van nu, hoe doen organisaties dat? Niet met verouderde computersystemen, zoveel is duidelijk. RISE with SAP is de nieuwste tak aan de grote SAP-boom. RISE with SAP belooft volledige flexibiliteit in service en business-transformatie voor bedrijven die met hun ECC-systeem naar de cloud willen. Maar beloftes zijn… beloftes. Wat biedt RISE with SAP concreet aan de gebruikers? Paul Eringfeld en Lucas Remmers van SAP Nederland gingen daarop in tijdens een voor de VNSG opgezet interview via Teams. “Over performance willen we open zijn.”

Een intelligente organisatie runnen, welke CEO, CTO of ondernemer wil dat nou niet? Maar intelligent zijn en blijven is a hell of a job. Wat vandaag intelligent is, kan morgen door de tijd zijn ingehaald, door de klant genegeerd of door de concurrent overtroffen. Vandaag tel je mee, morgen doe je er niet meer toe omdat de actualiteit ineens in je nadeel ging werken. Nieuwe ontwikkelingen komen exponentieel op, met de curve van de hockeystick. En black swans zoals COVID-19 verrassen ons allemaal. Om in deze ongekende dynamiek organisaties overeind én intelligent te houden kondigde CEO Christian Klein van SAP op 27 januari RISE with SAP aan.

RISE with SAP belooft alle complexiteit van vandaag samen te brengen en bedrijven te transformeren op een manier die voor hen het beste werkt, zonder dat zij hoge investeringen vooraf hoeven te doen. Het lijkt de ultieme oplossing van een ingewikkelde ICT-puzzel. Beheer van service level agreements, de dagelijkse businessflow en issue management kunnen voortaan vanuit SAP in één contract worden ‘aangestuurd’. Investeringen zijn sneller terugverdiend, belooft Klein, en de total cost of ownership wordt met 20 procent gereduceerd voor S/4HANA Cloud in vergelijking met een traditionele implementatie.

Het zijn ferme beloftes. Alle reden om eens stevig door te vragen over hoe die beloftes kunnen landen in uw organisatie. Op 23 maart namen twee medewerkers van SAP Nederland, Paul Eringfeld (Business Consultant) en Lucas Remmers (Head of S/4HANA Move NL) daar uitgebreid de tijd voor in een interview via Teams. Paul en Lucas weten door hun jarenlange ervaring wat er speelt bij klanten, wat de haken en ogen zijn en hoe klanten voordeel kunnen halen uit dit nieuwe initiatief.

Intelligent enterprise

Lucas: “Wat is RISE? Eigenlijk is het alles wat organisaties nodig hebben om met hun ERP-systeem de stap naar de cloud te maken, ongeacht waar ze beginnen of wat hun snelheid van verandering is. En daar helpen wij bij. Hoe we dat uitleggen? Bij SAP hebben we het vaker over de verschillende lagen van het systeemlandschap van de intelligent enterprise, een technologisch platform met applicaties en bedrijfsprocessen. Daar haakt RISE with SAP op allerlei manieren op aan.”

Lucas en Paul vertellen tijdens het interview onder meer over het toevoegen van business process intelligence. Lucas: “We analyseren wat er gebeurt, hoe dat gebeurt, of het qua tijd effectief gebeurt en hoe het zit met het gebruik van maatwerk. Dat alles laten we door data vertellen. Daarnaast leveren we samen met onze partners verschillende tools en services om de transitie te ondersteunen naar de public of private cloud en S/4HANA. Qua service op het vlak van infrastructuur houden klanten overigens de vrije keuze uit de hyperscalers Azure, AWS en Google, waarmee we intensief samenwerken en die we veel te bieden hebben vanwege ons enorme klantenbestand. RISE with SAP biedt klanten ook toegang tot het netwerk van leveranciers, logistiek en asset intelligence. Al met al hebben we voor elke organisatie een startpunt.”

De grootste verandering met RISE with SAP is dat klanten vanuit hun ECC-systeem “op gepaste snelheid” naar de cloud kunnen. “Van greenfield naar brownfield”, aldus Lucas. “Onze klanten hoeven niet meer helemaal opnieuw te beginnen. Dat was vaak een stap te ver. Veranderen kunnen ze in hun eigen tempo. Misschien beginnen met de technische migratie naar S/4HANA? En daarna stapsgewijs innoveren? Die flexibiliteit spreekt onze klanten veel meer aan.” Paul: “Als je het verhaal van RISE with SAP in één woord wilt samenvatten, zou dat ‘ontzorgen’ zijn. In de autohandel zouden ze het private lease noemen, waarbij je ook je eigen auto kunt inruilen. De klant hoeft voor een vast bedrag alleen nog maar te tanken, bij wijze van spreken.”

Eén contract

Paul legt uit dat in de huidige markt de klant soms wel vijf verschillende contracten heeft om zijn SAP-systemen te kunnen draaien. Met RISE with SAP wordt dat allemaal samengepakt in één contract, met één aanspreekpunt vanuit SAP. Wie waarvoor verantwoordelijk is -SAP, partner of klant- staat duidelijk beschreven. Dat complexe verhaal is gemakkelijk plat te slaan in ‘ontzorging’. Lucas: “Stel: je laptop doet het niet. Dan maakt het jou niks uit hoe dat komt. Hij moet het weer doen. Zo werkt RISE with SAP. Als het systeem eruit ligt, is dat een probleem voor de klant én voor SAP. Samen hebben zij er belang bij dat het systeem weer gaat draaien.”

Ooit was SAP een bedrijf dat alleen software verkocht. Daarna kwam de service erbij. En nu maakt de organisatie met RISE with SAP een extra stap door in de runfase het belangrijkste aanspreekpunt van de klant te worden. In plaats van eens in de vijf jaar nieuwe software verkopen, heeft SAP iedere dag contact met klanten om het vertrouwen te winnen en te behouden. Deze transformatie van SAP was een proces van trial and error. Paul: “We hebben geleerd van overnames, zoals die van SuccessFactors. We zijn de cloud native company geworden die klanten van ons verwachten.”

Lucas: “Het bedrijf verandert snel. Onze Cloud Engagement Executives zorgen dat de klant tevreden is en dat er productie gedraaid kan worden. Zij kennen de hele levenscyclus van de klant. Dat deel van onze organisatie is enorm gegroeid. Deze mensen worden afgerekend op klanttevredenheid en dat vraagt nu eenmaal om continue betrokkenheid en verbetering, totdat het probleem is opgelost. Christian Klein heeft daar stevig op ingezet. Een voorbeeld? Online is precies de performance te zien van onze clouddiensten, of het nou goed gaat of niet. Daarin zijn we uniek in de wereld. Over performance willen we open zijn, anders krijg je ruis en wantrouwen. Dat willen we niet.”

Standaardisatie

Lucas vervat de snelle veranderingen in een kleine anekdote. Zo’n acht jaar geleden had hij een gesprek met een logistiek manager van een groot bedrijf over het sneller draaien van de planningsrun. “Ieder uur in plaats van één keer per week.” De man keek Lucas aan alsof hij water zag branden. Dat kon echt niet. Het was no go area. Lucas: “En kijk nu eens. Als je eens per week je planningsrun draait, besta je over een half jaar niet meer. De omstandigheden veranderen elke dag. Als Mark Rutte vanavond tijdens de persconferentie zegt dat de winkels weer open mogen, moeten bedrijven morgen anders gaan uitleveren. Standaardisatie helpt om zulke veranderingen het hoofd te bieden.”

Een aantal partners van SAP koos al voor RISE with SAP. Bedrijven als Tata Consultancy, Infosys, Deloitte, Tech Mahindra, PwC, HCL Technologies, EY, Cognizant, IBM, Capgemini en Atos maakten de stap. Stuk voor stuk moeten zij intelligentie toevoegen en value added services leveren om relevant te blijven. Paul en Lucas zien om die reden een snelle adoptie bij de partners, die enthousiast lijken te zijn. “IBM is verheugd om op RISE with SAP samen te werken met SAP”, laat Matt Schwartz van IBM weten. “RISE with SAP biedt nieuwe flexibiliteit om onze gemeenschappelijke klanten te helpen bij het uitstippelen van hun koers richting de intelligent enterprise. Door gebruik te maken van het Business Technology Platform en onze eigen AI-aangedreven intelligente workflows, krijgen klanten meer opties om hun digitale transformatie te versnellen.”

Brad Little van Capgemini: “RISE with SAP brengt vereenvoudiging voor onze klanten en voor ons. Met dit aanbod kunnen onze klanten gebruik maken van een vereenvoudigd commercieel cloudmodel. In combinatie met de mogelijkheden van Capgemini ontsluit dit nieuwe kansen bij onze klanten op gebundelde services.” Atos was een van de eersten die de overstap maakten. Robert Vassoyan: “RISE with SAP en Atos OneCloud delen dezelfde strategische intentie. We willen klanten helpen bij het adopteren van een intelligente strategie en het op hun eigen voorwaarden implementeren van intelligente technologie via elk type cloud.”

Ontzorgen

De transitie van ECC met RISE with SAP naar S/4HANA is een traject dat SAP samen met de partners aangaat. Partners voeren de trajecten uit bij klanten. Dat lijkt een logische insteek, want de partners staan nu eenmaal dichter bij de werkprocessen van hun klanten. SAP biedt de tooling voor de data-analyses en voor optimaliseren van het systeem (bijvoorbeeld met robotics). Het is een continu proces: analyseren, implementeren, monitoren en verbeteren, met de al genoemde standaardisering als voorkeursoptie. Lucas over maatwerk: “We zien nogal eens dat hele clusters maatwerk nauwelijks gebruikt worden. Denk aan rapportages, of zaken die te maken hebben met de user interface. Wil je dat behouden? En zo ja hoe? Vaak is het beter om het maatwerk naar het Business Technologie Platform te brengen. Maatwerk klinkt vaak leuker dan het is.”

En dan nog even dit. Hoe kijken klanten van SAP aan tegen ‘het feit’ dat RISE with SAP ook wel iets weg heeft van een vendor lockin? In het verleden hadden ze nog verschillende leveranciers. Met RISE with SAP gaan ze voortaan alles bij SAP doen. Lucas: “Vendor lockin klinkt negatief. Wij noemen het liever ontzorgen. Dat ontzorgen kunnen we juist garanderen omdat we een gedeeld belang hebben. Maar goed, het contract loopt af na vijf jaar. Als je niet tevreden bent, stap je na een paar jaar over naar een andere leverancier.”

Paul: “Maar veel klanten stellen de lange relaties met SAP juist erg op prijs. De meeste klanten zitten niet te wachten op een evaluatie na drie jaar. Het is geen broodje van de bakker. We hebben een gedeelde verantwoordelijkheid. En onze klanten realiseren zich ook wel dat ze alleen overleven door mee te bewegen met de requirements van de wereld van vandaag. Lang verhaal kort? We zitten klaar om met klanten het gesprek aan te gaan, welk startpunt ze ook hebben.”