>
Deze vrouw is blij omdat ze haar karaktereigenschappen als superkracht op haar werk kan inzetten

Ontketen je unieke superkrachten op je werk

Je hoort het vaak: ‘dat zit nu eenmaal de aard van het beestje’. Onze aangeboren stijl en karaktereigenschappen zijn een cruciaal en vaak over het hoofd gezien onderdeel van ons unieke persoonlijkheid en ons ‘verhaal’. Hoewel ze niet ons hele verhaal vertellen, hebben onze karaktertrekken een aanzienlijke invloed op ons gedrag. Ook op het werk. Deze unieke superkrachten zijn belangrijk. Ze moeten worden herkend, gekoesterd en benut. Alleen zo kunnen we een meer positieve en geïndividualiseerde werkervaring creëren.

Het kennen en begrijpen van onze karaktereigenschappen is zowel voor organisaties als voor individuen enorm waardevol. Toch blijft het in de werkomgeving grotendeels ongrijpbaar. Ondanks de 2 miljard dollar die jaarlijks wordt uitgegeven aan assessments voor werving en selectie, krijgen werknemers doorgaans weinig of geen feedback. Waardevolle data liggen in de organisatie te verstoffen.

Met human experience management (HXM) streeft het SAP SuccessFactors-portfolio een verschuiving richting individualisering na. We zoeken naar een dieper niveau van diversiteit: de diversiteit van de persoonlijkheid. In een eerder artikel beschreven we de formule voor het begrijpen van de ‘hele zelf’. Deze ik bevat de verschillende elementen: alle eigenschappen, werkstijlen en teamsterkten, maar ook toestanden, zoals passies en motivaties – van het individu. Hoe het hele-zelf-model de eigenschappen van een individu beschrijft, wordt aangeduid als ‘sterktes en stijlen’. Hoewel eigenschappen in de loop van de tijd enigszins veranderlijk zijn – ze kunnen in de loop van vijf jaar enigszins veranderen – bepalen ze in grote mate wie we zijn.

Er liggen genoeg kansen voor organisaties om de sterke punten van werknemers beter te benutten, en zo een positievere werknemerservaring te creëren. Dit is hoe:

Stap 1: Mijzelf en mijn karaktereigenschap begrijpen

De meesten van ons hebben een onverzadigbare nieuwsgierigheid om meer over onszelf te weten te komen. Denk maar aan de enorme hoeveelheid quizvragen op social media. Welke kleur heeft je aura? In welke stad zou je moeten wonen? Welke professor van Zweinstein ben jij? Overweeg eens om deze nieuwsgierigheid op het werk te kanaliseren. Dat kan een betekenisvolle impact hebben op je carrière en dagelijkse ervaring.

Vandaag de dag is er echter een gebrek aan zelfbewustzijn op het werk. Vraag iemand naar zijn communicatiestijl en medewerkers zullen je waarschijnlijk vaag aankijken. Psychologisch onderzoek bewijst bovendien dat we niet altijd het beste inzicht hebben in ons eigen gedrag. Dit gebrek aan zelfbewustzijn kan worden aangepakt met goed ontworpen en goed uitgevoerde assessments die data gebruiken om ons te helpen onszelf beter te begrijpen. Organisaties die deze gegevens over kracht en stijl omarmen, kunnen werknemers helpen zelfvertrouwen op te bouwen, ontwikkeling te stimuleren en carrières te inspireren.

Om onszelf beter te begrijpen, moeten we ons deze vragen stellen: Hoe gedraag ik me in een team? Welke sterke punten breng ik mee naar een organisatie? In welke omgeving gedij ik het best? Hoe ga ik om met anderen op het werk?

Wees niet bang voor uitkomsten van zo’n assessment. Er bestaat niet zoiets als een “slechte” persoonlijkheid. Ongeacht wat je over jezelf ontdekt, het is allemaal goed nieuws. Het potentieel van weten wie we zijn, het loslaten van vooroordelen over goed of slecht, en het werkelijk begrijpen van onze waarde kan helpen bij het ontsluiten van onze uniciteit en potentieel.

Inzicht in onze sterke punten en stijlen speelt ook een cruciale rol bij het geven van zelfvertrouwen. De zelfdeterminatietheorie vertelt ons dat als werknemers een sterk gevoel van competentie hebben, ze meer kans hebben om een gevoel van intrinsieke motivatie te voelen. Dat leidt tot verhoogde productiviteit en efficiëntie en uiteindelijk betere resultaten.

Stap 2: Laat deze data voor je werken

Ieder individu heeft een onbegrensd potentieel dat kan worden aangeboord. Toch worstelen velen om hun ideale plek op de werkvloer te vinden. We dromen van een toekomst waarin we dankzij onze uniciteit het beste uit onszelf kunnen halen. Dat kan werk zijn dat we graag doen en dat voldoening, betekenis en een doel oplevert. Werk waar we goed in zijn en een omgeving die bij ons past die ons helpt om op ons allerbest te presteren. Of werk dat ons zelfvertrouwen versterkt, zodat we elke uitdaging aankunnen.

Het is aan organisaties om de optimale omstandigheden te creëren. Omstandigheden waarin ruimte is voor inclusie, ondersteuning en begrip voor uniciteit. Werknemers kunnen onder die omstandigheden veel beter hun authentieke zelf zijn. Dat is de sleutel naar een dynamisch, bloeiend personeelsbestand.

Hoe kunnen organisaties gebruikmaken van gegevens om de juiste ‘fit’ tussen de persoon en zijn omgeving te vinden? Stel je voor dat je individueel samengestelde opties hebt, geselecteerd voor elk individu, passend bij hun sterke punten en stijlen. Ons onderzoek legt twee primaire pijnpunten op de werkplek van vandaag bloot:

  1. Het vinden van beschikbare mogelijkheden
  2. het beoordelen van de juiste fit met de sterke punten van een individu.

De mate van fit, de match voor een opportuniteit en zelfs mogelijke ‘gaps’ kunnen vandaag een zwart gat zijn voor werknemers. SAP heeft een nieuwe oplossing ontwikkeld, SAP SuccessFactors Opportunity Marketplace, die gegevens gebruikt om mensen te helpen deze individuele kansen te vinden en hun potentieel te realiseren.

De werkervaring is niet langer een lineair verhaal van aanwerving tot pensionering. Onze individualiteit stelt ons in staat onze eigen paden te creëren, te leren en te groeien, en onze sterke punten te benutten. Een diepgaand inzicht in de sterktes en stijlen van individuen helpt ons om ons eigen pad te bepalen. Maar ook om de factoren te zien die ons de meeste kans geven om te slagen en goed te gedijen. We kunnen die data aan het werk zetten door kortlopende opdrachten, officiële cursussen en trainingen of juist leren uit de praktijk, contacten met collega’s, potentiële rollen en het oefenen van nieuwe vaardigheden.

Stap 3: Je beste zelf zijn met jouw superkracht

Met een goed begrip van sterke punten en stijlen, kunnen organisaties ruimte creëren om op het werk ons beste zelf te zijn. Kijk eens naar een voorbeeld van hoe iemand zijn sterke punten en stijlen kan toepassen op het dagelijkse werk. Laten we het voorbeeld nemen van een operations supervisor wiens rol en team een hoge mate van structuur bieden. De operations supervisor ontdekt via haar data rondom sterktes en stijlen dat ze over een enorme creativiteit beschikt. Ze voelt de urgentie om een creatieve impact te maken en schrijft zich in voor een vaardigheidstraject in design thinking, dat voor haar is samengesteld als mogelijke interesse. Na het afronden van de cursus heeft ze meer vertrouwen in haar sterktes en vaardigheden. Ze overtreft zelfs haar eigen verwachtingen door de verantwoordelijkheid op zich te nemen van het leiden van de operationele innovatie-workstream.

De kloof dichten

Er liggen gouden kansen voor organisaties die de kloof kunnen dichten tussen de behoeften van de organisatie en de sterke punten en stijlen van hun medewerkers. Zij kunnen een nieuwe werknemerservaring vormgeven rond individualisering en hun hr-strategie kracht bijzetten met unieke persoonlijke formules die definiëren wie ze zijn.

Ontdek meer over SAP SuccessFactors