>

HEINEKEN’s reis naar een employee-centric en people insights-led organisatie

In de afgelopen drie jaar is de wereldwijde HR-infrastructuur van HEINEKEN digitaal vernieuwd. Centraal stond de implementatie van één wereldwijde oplossing die de HR-ervaring van werknemers optimaliseert, waar ter wereld zij zich ook bevinden. Het personeel omarmde het nieuwe datagedreven HR-programma, met een gebruikersadoptie van 95 procent. Herman Rolfers, Director of Global HR Technology & Solutions bij HEINEKEN, geeft leiding aan de succesvolle transformatie van het bedrijf en deelt zijn ervaringen.

HEINEKEN, bestaande uit ruim 70 werkmaatschappijen overal ter wereld met meer dan 80.000 werknemers, heeft een missie: de best connected brewer worden. Vóór de digitale vernieuwingsslag waren binnen het bedrijf meer dan 60 verschillende HR-systemen in gebruik, wat een uniforme en gecentraliseerde aanpak bemoeilijkte. Met de implementatie van de wereldwijde oplossing kan de toonaangevende brouwer zijn ambitie vervullen om een datagedreven organisatie te worden die de beste werknemerservaring biedt door iedereen bij HEINEKEN een consumenten-achtige ervaring te geven.

“Door de vernieuwingsslag zijn HR-ervaringen meer gestroomlijnd voor zowel managers als werknemers. HR-procedures zijn geautomatiseerd en altijd, overal en op elk apparaat beschikbaar. Hierdoor kunnen HR-teams zich focussen op mensen in plaats van procedures. Ook hebben ze toegang tot een schat aan data die helpt bij het nemen van geïnformeerde beslissingen op belangrijke terreinen zoals werving en selectie, talentmanagement en opvolgingsplanning”, zegt Rolfers.

Het uitgangspunt voor de digitale transformatie? Volledig employee-centric en people insights-led worden. “Mensen staan centraal bij alles wat HEINEKEN doet, dus we hebben vragen gesteld aan werknemers om te begrijpen wat hun behoeften zijn op belangrijke momenten”, legt Rolfers uit. “Wat ervaren werknemers vanaf het moment dat ze zijn aangenomen? Hoe kunnen we onze mensen beter ondersteunen tijdens cruciale momenten in hun professionele en privéleven? Hoe waarborgen we inclusiviteit en diversiteit? Hoe kunnen we beter inspelen op hun behoeften? De antwoorden op al deze vragen kunnen we nu vinden met behulp van dataverzameling en -analyse, zodat we kunnen bepalen welke acties we moeten ondernemen.”

Een wereldwijde én lokale HR-oplossing
HEINEKEN koos SAP SuccessFactors als de core technische HR-oplossing. Accenture werd aan boord gehaald om samen een digitale werknemerservaring te creëren. “We selecteerden SAP SuccessFactors omdat dit een wereldwijde tool is die zeer compleet is qua functionaliteit. We wilden een oplossing die overal ter wereld een gestroomlijnde gebruikerservaring biedt”, zegt Rolfers. “Daarnaast is het eenvoudig aan te passen op lokale marktbehoeften, een cruciale factor voor een wereldwijde operatie als die van ons, terwijl het een vereenvoudigde en geharmoniseerde manier van werken wereldwijd mogelijk maakt.”

Met SAP SuccessFactors als de technologische kern zijn alle operationele bedrijven met elkaar verbonden, waardoor een ecosysteem van oplossingen ontstaat. Tegelijkertijd kan worden voldaan aan lokale marktbehoeften via add-ons die aansluiten bij hun specifieke eisen. Zo is in Europa een oplossing toegevoegd die nieuwe werknemers in staat stelt om al voor hun eerste dag virtueel rond te lopen op hun nieuwe kantoor. Zij kunnen zelfs al digitaal kennismaken met hun collega’s. Dit is onderdeel van het digitale onboardingproces dat mogelijk gemaakt wordt door SAP SuccessFactors.

Culturele verandering
In de voorbereiding werden zes operationele bedrijven geselecteerd voor de implementatie, voordat de nieuwe oplossing volledig werd uitgerold. “Deze fase speelde een sleutelrol in ons succes, omdat we het nieuwe systeem konden testen en vertrouwen konden opbouwen onder onze stakeholders”, vertelt Rolfers. Na de officiële lancering vond de implementatie gefaseerd plaats. Eerst was de regio Azië-Pacific aan de beurt, gevolgd door Noord- en Zuid-Amerika, Afrika, Midden-Oosten, Oost-Europaen als laatste Europa.

Op basis van de verzamelde inzichten van stakeholders organiseerde het projectteam dat verantwoordelijk was voor de technische implementatie Design Thinking-sessies waar verschillende persona’s van werknemers werden gedefinieerd. Daarnaast stelden innovatie-initiatieven zoals het HR Brewhouse, waar techbedrijven van overal ter wereld werden uitgenodigd om oplossingen te pitchen voor vooraf geïdentificeerde HR-uitdagingen, het team in staat om interne inzichten van stakeholders te combineren met externe technische expertise. Zo kon een veelzijdige en complete oplossing worden gecreëerd.

De nieuwe manier van werken is omarmd door het personeel, met een wereldwijde gebruikersadoptie van 95 procent binnen zes weken nadat het programma live ging. “Het is niet eenvoudig om in zo’n korte tijd met meer dan 70 werkmaatschappijen overal ter wereld over te stappen op één HR-systeem en één manier van werken”, zegt Rolfers. “We zijn erg trots op deze prestatie, en het percentage toont aan dat we er inderdaad in zijn geslaagd om een culturele verandering te bewerkstelligen binnen HEINEKEN.”

Slechts het begin van HEINEKEN’s HR-reis
HEINEKEN heeft nu een toekomstbestendig fundament gelegd voor zijn wereldwijde HR-processen. “We blijven het nieuwe HR-landschap finetunen en nieuwe innovaties uitrollen, zodat we continu evolueren om aan de eisen van toekomstige generaties te voldoen. Af is het nooit, alleen geüpgraded.“