>
Telefoon ter illustratie van SAP Build en Mendix

Low-code voor SAP klanten – Gebruik je voortaan SAP Build, Mendix of allebei?

Low-code is hot. Sterker nog, volgens Gartner en Forrester is het de toekomst van vrijwel alle applicatie-ontwikkeling in organisaties. Daarom werkt SAP al jaren nauw samen met Mendix en lanceerde SAP recent ook een eigen product: SAP Build. Maar wat moeten SAP klanten nou gebruiken: Mendix, SAP Build of een combinatie? Eduard de Bruijn (Mendix) en Coen Sanderink (SAP) geven inzicht én ontwikkelden een workshop om klanten te adviseren.   

De afgelopen jaren heeft low-code de IT-wereld op zijn kop gezet. Met behulp van low-code tools is het mogelijk om heel vlot en zonder programmeerachtergrond applicaties te bouwen. Daardoor neemt de druk op de IT-afdeling af. Maar laat je niet van de wijs brengen door het gebruiksgemak: je kan met no-code heel serieuze, bedrijfskritische applicaties ontwikkelen. 

Wat is Mendix? 

Mendix is de pionier en marktleider van de moderne low-code beweging. Het van oorsprong Nederlandse bedrijf werd in 2005 opgericht door drie studenten. Hun doel: door middel van ‘Business-IT collaboration’ applicaties sneller, beter en tegen lagere kosten ontwikkelen.  

In 2017 benoemde SAP Mendix tot Solution Extension partner voor low-code. Sindsdien werken beide organisaties nauw samen om hun producten optimaal te integreren op alle niveaus van de tech stack. In 2019 werd Mendix overgenomen door Siemens, zelf ook een grote SAP gebruiker en partner.

Klanten van SAP gebruiken Mendix onder meer om maatwerk uit SAP ECC te verwijderen (make the core clean) of om maatwerk in SAP S/4HANA te voorkomen (keep the core clean). Mooie voorbeelden van bedrijven die hun SAP-omgeving verrijken en uitbreiden met Mendix zijn ASML, Jumbo, Action, NXP en Cosun Beet Company. 

Wat is SAP Build? 

Low-code apps, workflows, RPA en business sites met SAP Build.

SAP heeft ook niet stilgezeten. In 2021 nam SAP het bedrijf AppGyver over. De verbeterde versie van AppGyvers no-code app builder heet SAP Build Apps en maakt inmiddels onderdeel uit van SAP Build. Andere onderdelen van SAP Build zijn SAP Build Process Automation (voor Workflow Management en Robotic Process Automation) en SAP Build Work Zone (voor het bouwen van portals en business sites).  

Met SAP Build ontwikkel je visueel en zonder één regel code applicaties, geavanceerde workflows en business sites die volledig integreren met je SAP omgeving. Hoewel je met SAP Build zowel voor SAP als voor niet-SAP systemen kunt ontwikkelen, is de oplossing écht geoptimaliseerd voor het uitbouwen van SAP S/4HANA en aanpalende SAP platforms zoals Concur, Fieldglass en Ariba.  

Wat gebeurt er met Mendix naar aanleiding van SAP Build? 

Niks! SAP heeft voortaan twee preferred oplossingen – ‘first-class citizens’ – als het om low-code gaat. SAP blijft dus ook de integratie met Mendix doorontwikkelen. Beide bedrijven blijven samen innoveren. Klanten kunnen dus altijd kiezen wat het beste bij hen past. 

Wanneer gebruik je Mendix en wanneer SAP Build?  

SAP Build en Mendix hebben functionele overeenkomsten en verschillen, maar die veranderen voortdurend. Als je alleen naar de ‘features and functions’ van beide oplossingen kijkt, zie je al snel door de bomen het bos niet meer.

Toch zijn er drie fundamentele verschillen die we hier onder de aandacht willen brengen. 

  1. SAP Build is een modern en breed platform dat SAP heeft doorontwikkeld op basis van AppGyver en geïntegreerd met twee bestaande SAP producten – Process Automation en Work Zone. Mendix is een volwassen, all-in-one platform voor low-code app development met krachtige mogelijkheden op het gebied van workflow management, kunstmatige intelligentie, cloud, data-integratie en process automation.  
     
  2. SAP Build integreert met SAP en niet-SAP applicaties, maar is met name gericht op SAP en wordt geleverd met veel voorgedefinieerde SAP content voor standaard bedrijfsprocessen. Mendix heeft sterke SAP integratie, maar niet zoveel voorgedefinieerde content. Daar staat tegenover dat Mendix niet bestempeld is als SAP product, waardoor het platform toegankelijker is voor niet-SAP developers. Daarnaast leent Mendix zich makkelijker voor een overkoepelende integratie tussen SAP en niet-SAP systemen.
     
  3. SAP Build apps en SAP Mendix apps draaien beide op SAP BTP. Hierdoor is authenticatie, security en integratie met het SAP-landschap geborgd. Mendix kun je ook draaien in andere clouds en on-premise als dat beter past in je bedrijfsbeleid. 

Kan je SAP Build en Mendix allebei gebruiken?  

Ja, je kan SAP Build en Mendix ook allebei gebruiken. Zeker binnen grotere organisaties gaan Mendix en SAP Build prima samen. Wil je meerdere platforms tegelijk inzetten? Doe dat dan alleen als je er een goede reden voor hebt en gebruik niet meer platforms dan noodzakelijk. Stel bovendien duidelijk vast wie welk platform waarvoor mag of moet gebruiken. 

Vorm je eigen mening tijdens een gezamenlijke workshop 

Wil je weten wat de beste oplossing is voor jouw situatie? Dan organiseren SAP en Mendix met veel plezier een gezamenlijke workshop bij jou op locatie. Tijdens zo’n workshop nemen we jouw situatie onder de loep en brainstormen we met elkaar over geschikte low-code use cases die zowel waarde opleveren voor IT als voor de business. Die ideeën classificeren we met elkaar. Kun je het idee oplossen met low-code? Hoe complex is het? Hoe zichtbaar is het? Hoeveel waarde levert zo’n project op? Vervolgens onderzoeken we of je voor het realiseren van deze ideeën het beste met SAP Build of juist met Mendix kunt werken. Aan het einde van de workshop ga je naar huis met een concreet beeld van de meerwaarde die Mendix en SAP Build kunnen hebben voor jouw organisatie. Bovendien verlaat je de sessie met onder jouw arm een schets voor jouw hele low-code strategie en roadmap. 

Meer weten of een workshop boeken?   

Neem dan gerust contact op voor meer informatie. Stuur een e-mail naar Coen Sanderink of Eduard de Bruijn en ontdek wat low- en no code voor jouw organisatie kunnen betekenen.