>

Kinder Biodiversiteit Festival stimuleert bewustwording rondom biodiversiteit

SAP ondersteunt evenement met sponsoring, jurering en vrijwilligers

Hoe zorg je voor meer biodiversiteit rondom je eigen school? Honderden leerlingen uit het basisonderwijs en middelbaar onderwijs bedachten de afgelopen weken creatieve oplossingen voor dit vraagstuk. De beste ideeën werden tijdens het Kinder Biodiversiteit Festival beloond met de Duurzame Design Award 2023 op het Provinciehuis Noord-Brabant in Den Bosch. SAP ondersteunde het evenement in de vorm van sponsoring en vrijwilligers. Ook nam het bedrijf plaats in de jury.

Duurzame Design Award 2023 is een initiatief van DesignWeek@School. De ideeën werden voorafgaand aan het festival uitgewerkt in de vorm van bijvoorbeeld maquettes. De beste teams ontvingen naast een beker ook 1.500 euro voor de realisatie ervan. Voorafgaand aan de prijsuitreiking werd er door de deelnemende klassen op het plein van het Provinciehuis Noord-Brabant druk geknutseld aan onder andere vogelhuisjes, zaadbollen en drinkbakjes voor insecten.

Belang van biodiversiteit
Het thema biodiversiteit is niet toevallig gekozen. Het gaat heel slecht met de biodiversiteit in Nederland. Dat is een rechtstreekse bedreiging voor bijvoorbeeld het voortbestaan van plant- en diersoorten. Daarnaast is biodiversiteit een belangrijke schakel in de voedselvoorziening. Biodiversiteit zorgt namelijk ook voor waterzuivering, de productie van zuurstof, het bevorderen van vruchtbare grond, bestuiving, het verspreiden van zaden, het reguleren van plagen en een stabiel klimaat.

“Biodiversiteit maakt bovendien gezond en gelukkig. Het is belangrijk voor het welzijn en een leefbare samenleving”, zegt Ina Adema, Commissaris van de Koning in Noord-Brabant. Zij was namens de provincie aanwezig om de prijzen persoonlijk te overhandigen.

Volgens Adema past het evenement perfect bij Noord-Brabant. “Als provincie hebben we stevige ambities op het gebied van duurzaamheid en biodiversiteit”, vervolgt Adema. “Zo willen we 40 miljoen bomen extra planten. Daarnaast is het belangrijk dat niet alleen volwassenen, maar ook kinderen begaan zijn met het onderwerp. Dit evenement is een mooie manier om die betrokkenheid te versterken.”

Samen problemen oplossen

Naast bewustwording rondom biodiversiteit willen de organisaties van het evenement kinderen ook laten ervaren dat ze via samenwerking complexe problemen kunnen oplossen. “Kinderen staan misschien nog wel meer dan volwassenen open voor de ideeën van anderen”, constateert Floor Coonen, oprichter van DesignWeek@School. “Zo had een klas het idee geopperd om alle docenten te voorzien van een elektrische auto. Dat terwijl een andere klas van dezelfde school het idee had bedacht om de parkeerplekken te vervangen door groen. Maar juist door samenwerking hebben ze uiteindelijk een oplossing bedacht met ruimte voor zowel groen als elektrische auto’s.”

Creatieve ideeën

De jury koos voorafgaand aan het evenement uit alle inzendingen de beste ideeën uit zowel het PO (primair onderwijs) als het VO (voortgezet onderwijs). Volgens Manon Pulles, jurylid en Senior Project Management Officer bij SAP, was die keuze niet eenvoudig. “Kinderen staan heel vrij en open in het bedenken van oplossingen. Dat resulteerde in heel veel creatieve ideeën, de een nog inventiever dan de ander.”

Volgens Pulles sluit het evenement naadloos aan bij de doelstellingen van SAP. “Enerzijds vinden we heel belangrijk dat kinderen al op jonge leeftijd leren hoe ze bijvoorbeeld via methodes als design thinking en via innovatie problemen kunnen oplossen. Daarom steunen we DesignWeek@School al jarenlang in hun activiteiten. Anderzijds is duurzaamheid een cruciale pijler in ons Corporate Social Responsibility-programma. Die twee zaken komen in dit evenement perfect samen.”