>

Leren van het verleden en blik op de toekomst: de belangrijkste lessen van de HR-transformatie van ABN AMRO

Een betere locatie voor SAP HR Connect 2023 was voor ABN AMRO niet denkbaar. Het evenement vond plaats in het STRAAT Museum in Amsterdam, een plek waar ruimte is voor ongerept talent en pure creativiteit. Maar bovendien een museum dat mede mogelijk gemaakt wordt door ABN AMRO, als trotse partner van STRAAT. In deze inspirerende omgeving blikte ABN AMRO terug op een roerige HR-transformatie. Een verhaal over visie, tegenslag en doorzetten.

ABN AMRO is een multinational waarvoor ruim 25.000 interne en externe professionals werken. De organisatie is een begrip in de financiële branche. Maar ondanks de enorme groei die de bank sinds de oprichting in 1991 doormaakt, en de vele miljarden die jaarlijks omgezet worden, klinken de lessen van de straat nog door in de kantoren. Het is de basis. Ook op de HR-afdeling.

Sjoerd Kueter, Global HR Director – People & Organisational Development van ABN AMRO, nam tijdens zijn presentatie over de HR-transformatie van zijn organisatie de woorden street smart en streetwise een aantal keer in de mond. Hoe groot je organisatie ook is, je moet streetwise zijn. Je weg vinden, ook als deze hobbelig is. Niet schrikken van tegenslag. En zeker niet bang zijn voor uitdagingen, maar deze direct omarmen.

Kueter haalt zijn inspiratie niet alleen uit kunst van de straat, maar ook uit geschiedenis. Aan het begin van zijn presentatie citeerde hij historicus Yuval Noah Harari: “Studying history aims to loosen the grip of the past. It enables us to turn our head this way and that, and begin to notice possibilities that our ancestors could not imagine, or didn’t want us to imagine.” Geschiedenis helpt om te leren. Om nieuwe kansen te zien.

Stap voor stap naar de toekomst

Als multinational kent ABN AMRO het belang van goed HR-management. Het ontwikkelde een HR Service Model, met daarin de belangrijkste pijlers van de organisatie op dit gebied. Kueter: “Belangrijk voor ons is onder meer om de complexiteit, risico’s en kosten zo laag mogelijk te houden. En om een uniforme en toekomstbestendige HR-omgeving te creëren.”

Dat is geen project van dagen, weken of zelfs maanden. Kueter liet een tijdlijn van dertien jaar zien. “Onze reis startte eigenlijk al in 2010. Vijf jaar later volgde de implementatie van SAP SuccessFactors. En de jaren erna keken we continu naar aanvullende modules en verbeteringen. SAP SuccessFactors bood ons daar de mogelijkheid voor. Door nieuwe technologie toe te voegen, leerden we continu bij en ontwikkelden we onszelf. Uiteindelijk leidde dat tot het resultaat waar we op hoopten. We bieden onze medewerkers gepersonaliseerde, heldere service. Al is er nog altijd veel te leren. Daar blijven we volop mee bezig.”

Succesfactoren voor een transformatie

Kueter kijkt terug op een periode waarin zijn organisatie stap voor stap bouwde aan een toekomstbestendige HR-omgeving. “Om zoiets te doen, moet je vastberaden zijn. En streetwise. Dat houdt in: hoe goed je iets ook voorbereidt, er kan bij een implementatie altijd iets gebeuren wat je niet voorzag. Shit happens. Dan draait het om je vermogen om te improviseren en uitdagingen te omarmen. En je hebt goede partners om je heen nodig. Als je basis goed is, los je het dan samen altijd snel op.”

Een blik op de afgelopen vijftien jaar levert Kueter een aantal belangrijke inzichten op. En zoals Harari het treffend omschreef, zorgt dat voor nieuwe perspectieven. De zeven belangrijkste takeaways van Kueter zijn:

  1. Stel een roadmap op. “Waar wil je heen? Benoem stap voor stap je doelen en houd vast aan je doelstelling voor de lange termijn.”
  2. Werk toe naar een toekomstbestendig servicemodel. “Eenvoud staat voorop voor je medewerkers. Klik, bel, spreek.”
  3. Besteed veel aandacht aan je data. “Data is de basis van je organisatie. Zorg ervoor dat je data correct is én blijft.”
  4. Bekijk je processen, telkens weer. “Check, check, dubbelcheck. Iets dat vorig jaar goed was, kan nu al achterhaald zijn.”
  5. Een goede voorbereiding is alles. “Laat niets aan het toeval over. Bedenk vooraf wat je wilt en neem dit al mee tijdens je Request for Information (RFI)- en Request for Proposal (RFP)-processen.”
  6. Werk met kleine, daadkrachtige teams. “Efficiënt werken is key, zeker bij eventuele issues. Houd je teams klein en zorg dat ze mandaat hebben om snelle, krachtige beslissingen te nemen.”
  7. Betrek je medewerkers bij het proces. “Wees open over de veranderingen en luister naar de wensen van je medewerkers. Verandermanagement is heel belangrijk voor je draagvlak.”

Op naar de toekomst

ABN AMRO is door de zorgvuldige transformatie klaar voor de toekomst. Wat de toekomst precies brengt, weet niemand. Welke rol speelt AI over een aantal jaar? Welke nieuwe mogelijkheden ontstaan er? Voor Kueter en zijn collega’s is 2023 niet de finish, het proces gaat gewoon verder. Dat houdt eigenlijk nooit op. Ook hiervoor haalt Kueter inspiratie uit de woorden van Yuval Noah Harari: “By observing the accidental chain of events that led us here, we realise how our very thoughts and dreams took shape – and we can begin to think and dream differently.”

Is jouw organisatie ook toe aan een transformatie van de HR-omgeving? Met SAP SuccessFactors bouw je verder aan een efficiënte en toekomstbestendige organisatie. Wil je meer weten over de mogelijkheden?

Stuur dan een e-mail