>

Waarom psychologische veiligheid cruciaal is bij de adoptie van AI binnen je organisatie

Hoe gaat het met je? Het is een heel simpele vraag. Vijf woorden, die misschien weinig voorstellen voor degene die de vraag stelt. Maar voor degene die de vraag krijgt, kunnen ze een groot verschil maken. Dat benadrukten Mike Muurmans en Autumn Krauss tijdens HR Connect, 16 november in het STRAAT Museum, in hun keynote over de rol van psychologische veiligheid bij de adoptie van AI.

Mike Muurmans is als Head of Solution Advisory van SAP Nederland een belangrijke leider binnen SAP. Maar als verlegen, introverte en wat onzekere student begon hij zijn werkende leven als pizzabezorger. Hij was maar al te blij dat hij de kans kreeg om wat bij te verdienen. Als student op een scootertje was hij één kleine schakel in een enorme, wereldwijde organisatie. Een inwisselbaar nummertje in een miljoenenbedrijf. Maar zo voelde hij zich niet. Hij voelde zich gewaardeerd. Een volwaardig onderdeel van het geheel.

De reden? Zijn leidinggevende. Muurmans vertelde zijn persoonlijke verhaal tijdens HR Connect in het sfeervolle en artistieke STRAAT Museum. “Mijn manager keek naar me om en toonde belangstelling. Daardoor kreeg ik meer vertrouwen in mezelf. En groeide ik als persoon.”

Zijn manager was er ook voor hem toen hij een persoonlijk dieptepunt beleefde. “Als pizzabezorger werd ik slachtoffer van een gewapende overval. Tien minuten lang zat ik op mijn knieën op de grond met een wapen tegen mijn hoofd. In mijn hoofd nam ik langzaam afscheid van het leven.” Muurmans bleef uiteindelijk ongedeerd, de overvallers werden gepakt. “De eerste persoon die ik na dit incident zag, was mijn manager. Hij was er voor me en steunde me. Dat gevoel was zo belangrijk voor me. Op dat moment heeft hij het zaadje gepland voor de leider die ik nu ben.”

Geen nieuws is slecht nieuws

Het persoonlijke verhaal van Muurmans geeft aan dat management veel meer is dan poppetjes op de juiste plek zetten. Het psychologische aspect speelt een belangrijke rol. Belangstelling tonen, empathisch zijn.

Autumn Krauss, die met Muurmans op het podium stond voor deze keynote, weet daar alles van. Als Chief Scientist, Growth & Insights van SAP SuccessFactors doet ze met haar team onderzoek naar het belang van psychologie en wetenschap voor HR-leiders. Ze kent als geen ander het belang van psychologische veiligheid op de plek. Met haar team stelde ze een aantal indicatoren op die helpen om vast te stellen hoe vrij medewerkers zich voelen. Durven ze zich te uiten? Geven ze feedback? Melden ze eventuele problemen in de processen of organisatie?

Geen nieuws wordt vaak gezien als goed nieuws. Bij veel organisaties betekent dat: als je je medewerkers niet hoort, zal het wel goed zijn. Dat is een compleet verkeerde aanname, stelt Krauss. “Het is juist andersom. Hoe stiller het is, hoe hoger medewerkers de drempel ervaren om naar managers toe te stappen. En om problemen aan te kaarten. Medewerkers houden belangrijke informatie dan bij zich. Je medewerkers vormen de kern van je organisatie en zien en merken alles wat er gebeurt, maar je hebt daar niets aan als ze zich niet vrij voelen om zich te uiten.”

Adoptie van AI

En dus, zo stelt Muurmans, kom je terug bij die ene vraag. Hoe gaat het met je? “Probeer die vraag gewoon eens iedere dag te stellen aan de mensen waarmee je werkt. Toon belangstelling. Laat zien dat ze ertoe doen, als mens. Ook voor jou. Dat ze meer zijn dan een nummertje. Dat is een eerste simpele stap om meer uit je mensen te halen.”

Betrokkenheid en vertrouwen creëren, is nu belangrijker dan ooit. Ten eerste omdat de arbeidsmarkt krap is. Je wilt dat mensen zich goed voelen en zich blijven inzetten voor je organisatie. Maar ook omdat de adoptie van AI voor de deur staat. Onderzoek wees uit dat één op de vier medewerkers dat best spannend vindt. Wat betekent AI voor hun werk? En voor hun toekomst? Moeten ze zich zorgen maken?

“Wat heb ík eraan?”

Loop als manager niet weg voor deze zorgen, zegt Krauss. “Leg je mensen uit wat AI kan en hoe het hun werk makkelijker maakt. Als er iets verandert, denken medewerkers vaak: wat heb ík eraan? En dus is het belangrijk om dat deel te benadrukken. Laat zien dat AI helpt met werk dat ze vervelend of saai vinden. En dat er daardoor meer tijd is om taken uit te voeren die ze leuker vinden, of waar ze meer voldoening uit halen.”

Krauss: “Het draait om vertrouwen. Je mensen moeten vertrouwen hebben in AI, maar ook in de organisatie en jou als manager. Ze moeten weten dat AI op een verantwoorde, discrete manier gebruikt wordt. En dat het ze gaat helpen.”

Waar het op neer komt, is dat medewerkers zich veilig moeten voelen. Dan hebben ze vertrouwen in jou als manager, in de organisatie en in de toekomst. De werksfeer moet veilig en warm zijn, zoals bij de pizzaketen waar Muurmans begon. “Daar was een cultuur van veiligheid, betrokkenheid en waardering”, looft Muurmans zijn oud-manager, die inmiddels CEO van het bedrijf is. En dat allemaal door soms die vijf woorden uit te spreken. Hoe gaat het met je?

Wil je meer weten over psychologische veiligheid op de werkvloer? Of heb je hulp nodig bij de implementatie en adoptie van AI-tools in je organisatie? Het team van SAP SuccessFactors helpt je graag verder.

Neem dan gerust contact op