>

SAP toont omzetresultaten 2023

SAP heeft zijn financiële resultaten voor het vierde kwartaal en de totaalcijfers van 2023 bekendgemaakt.

Financiële resultaten heel boekjaar 2023

De belangrijkste resultaten zijn:

  • SAP overtreft de verwachtingen voor non-IFRS bedrijfsresultaat en kasstroom voor boekjaar 2023.
  • Cloudomzet stijgt met 20% en met 23% bij constante valuta voor boekjaar 2023, ondersteund door een groei van 25% in cloudomzet bij constante valuta in het vierde kwartaal.
  • Huidige cloud-orderbacklog bedraagt 13,7 miljard euro, een stijging van 25% en 27% bij constante valuta.
  • IFRS brutowinst uit cloud stijgt met 23%, non-IFRS brutowinst uit cloud stijgt met 23% en 27% bij constante valuta in boekjaar 2023.
  • IFRS bedrijfsresultaat daalt met 5%, non-IFRS bedrijfsresultaat stijgt met 9% en 13% bij constante valuta in boekjaar 2023.

Financiële resultaten Q4 2023

De belangrijkste resultaten zijn:

  • De huidige cloud-backlog steeg met 25% naar 13,75 miljard euro, en met 27% bij constante valuta, de snelste groei ooit gerealiseerd.
  • Voor SAP S/4HANA steeg de huidige cloud-backlog zelfs met 58% tot 5,05 miljard euro, en met 61% bij constante valuta.
  • De cloudomzet steeg met 20% naar 3,70 miljard euro, en met 25% bij constante valuta. Dit werd voornamelijk aangedreven door de groei in SAP’s gecombineerde SaaS- en PaaS-portfolio, dat met 22% steeg en met 28% bij constante valuta.
  • De omzet uit softwarelicenties daalde met slechts 7% naar 841 miljoen euro, mede door de sterke prestaties in Europa, en was 6% lager bij constante valuta. De totale omzet steeg met 5% naar €8,47 miljard, en met 9% bij constante valuta.

2024: versnelling groei cloudomzet

Voor het jaar 2024 voorziet SAP een versnelling in de groei van de cloudomzet, wat in lijn is met de toekomststrategie van SAP. Die strategie wordt ondersteund door een ambitieus transformatieprogramma dat gepland staat voor 2024, inclusief een herstructurering gericht op het verbeteren van de schaalbaarheid van de operaties en de integratie van Business AI.

SAP heeft zijn ambities voor het non-IFRS bedrijfsresultaat en de vrije kasstroom voor 2025 bijgesteld. Deze bijstelling weerspiegelt de herziene definitie van non-IFRS en is inclusief de verwachting van ongeveer een half miljard euro aan extra efficiëntiewinsten, die voortvloeien uit het transformatieprogramma.

Groei blijven voortzetten

Christian Klein, CEO van SAP: “SAP heeft geleverd: we hebben onze verwachtingen voor 2023 voor alle belangrijke indicatoren gehaald of overtroffen. Op basis van een uitmuntende orderinstroom is onze huidige cloud-backlog met 27% toegenomen – een historisch hoogtepunt. Vanuit deze positie van kracht opent SAP het volgende hoofdstuk: met het geplande transformatieprogramma intensiveren we de verschuiving van investeringen naar strategische groeigebieden, vooral Business AI. Vooruitkijkend stelt dit ons in staat om voorop te blijven lopen met innovatie, terwijl we de schaalbaarheid van het bedrijfsmodel vergroten.”

Dominik Asam, CFO van SAP: “2023 vormde een keerpunt. We hebben onze belofte gehouden en ondanks een ongunstige macro-economische omgeving een dubbelcijferige groei in non-IFRS bedrijfsresultaat gerealiseerd. In 2024 zullen we ons richten op het realiseren van de juiste groeigraad in winst om te voldoen aan onze verhoogde ambitie voor 2025 en om groei en financiële prestaties op de lange termijn te waarborgen.”