Sanntidsanalyse av data gir nye muligheter i idretten

SAP har mange eksempler der analyse av store data gir konkurransefortrinn innen vidt forskjellige idretter som Formel 1, tennis, basket, seiling og hestesport. Løsningene gir ikke bare fordeler for utøvere og lag, men sikrer også sportskommentatorer og moderatorer unik innsikt og bakgrunnsinformasjon. 

Formel 1 – McLaren-Mercedes

Regler for drivstoffutslipp innebærer at førere ikke kan bruke mer enn 100 kilo drivstoff per løp. Danske Kevin Magnussen som kjører for McLaren-Mercedes kan med SAP HANA sikre at teamet på sekunder analyserer løpet og fatter beslutninger i sanntid. Analysen bruker både historiske data og sanntidsinnsikt og gir de beste prognoser for når man skal kjøre i depotet, og viser hvilken kjørestil som er mest optimal mens løpet pågår. Ved at data hentes fra 120 sensorer tilknyttet V6-motoren generes over tre terabyta data fra hvert løp og støtteapparatet kan simulere over 20 000 mulige kjøresituasjoner.

Tennis

Da Women’s Tennis Association (WTA), trengte hjelp til å samle inn fakta og verdifull informasjon fra deres konkurranser henvendte de seg til SAP. Med selskapets HANA-plattform samles, lagres og generes statistikk om resultatene i turneringene, og innsikten har vært verdifull i forkant av kampene. Samarbeidet startet i 2013 og i dag håndterer WTA selv innsamlingen og tilgjengeliggjøringen av statistikk til trenere, spillere, media og publikum. 

Basket

Mange fans har en forkjærlighet for statistikk som gir dem mer kunnskap om spillet, deres favorittlag og spillere. På NBA.com/Stats er mye informasjon tilgjengelig for spillere, fans og media i sanntid. Løsningen drives med SAP HANA-plattformen. NBA tilbyr komplett statistikk helt fra 1946, informasjon som tidligere kun var tilgjengelig for NBA-organisasjonen og deres ansatte. Interesserte kan finne hvem som har scoret mest i alle sesonger, ligaens beste kombinasjoner de siste seks sesongene, sammenligninger, og komplett statistikk for alle spillere i NBAs historie. All informasjon kan enkelt deles via sosiale medier som Twitter, Facebook og Google+.

Ishockey 

Den tyske ishockey-ligaen, Deutsche Eishockey Liga, tilbyr nye typer opplevelser på www.del.org. Her kan hockeyfans selv analysere både oppdaterte og historiske data, og med hjelp av kraftige analyseverktøy fra SAP får man tilgang til statistikk om resultat, spillere og lag i sanntid.

Fotball

Under VM i Brasil brukte det tyske landslaget en skreddersydd programvare fra SAP – SAP Match Insights – som kjører på SAP HANA-plattformen. Programmet samler inn og analyserer store mengder data om prestasjonene fra de tyske spillerne og deres motstandere. Informasjonen presenteres via et grafisk brukergrensesnitt bygd med SAPs visualiseringsverktøy, Lumira. 

Det tyske laget stilte følgende krav til programvaren: 

1. Programmet skulle installeres og kjøres fra hovedkontoret siden dataene var for verdifulle til å forlate bygningen.

2. Programmet skulle være så brukervennlig at alle i teamet selv kunne gjennomføre analyser uten støtte fra SAP. Alle spillere og hele støtteapparatet skulle få tilgang til appen for å sikre full åpenhet i laget.SAP jobber nå med å gjøre Match Insights tilgjengelig for et større publikum. Les mer her.

Seiling

SAP har lenge hatt et sterkt engasjement for seiling. Blant annet har man en treårig samarbeidsavtale med det danske seileforbundet for å gi danske seilere konkurransefortrinn. SAPs navigasjonsløsning SAP Sailing Analytics samler informasjon om plasser, hastighet, avstander og tider per heat. Deretter analyseres GPS-data sammen med vindmålinger fra sensorer ute på banen. 

Med denne informasjonen kan seilerne bedre planlegge og ta riktigere valg i neste heat.Regattaer som bruker GPS-teknologi og SAP Sailing Analytics blir også mer underholdende for publikum. De kan følge utviklingen via 3D-visualiseringar på mobilen eller på skjermer i publikumsområdet. Siden informasjonen oppdateres i sanntid kan kommentatorer raskt analysere utviklingen og kommentere utviklingen direkte, noe som ikke var mulig tidligere. Les mer på www.sejlsportsligaen.dk