Sensorer gir mer vind i seilene

Lagene i Extreme Sailing Series 2016 bruker sensorteknologi for å registrere hvordan de seiler, og avansert analyse i sanntid for å bedre resultatene.

Norsk seilforbund har samarbeidet med SAP om teknologi og innovasjon siden 2014, og har lignende samarbeid med seilforbundene i Sverige, Danmark og Finland. SAP er også teknologipartner for årets Extreme Sailing Series.

Sensorer festes på GC32-katamaranens foil og registrerer hvor høyt de går over vannet. Dataene som registreres prosesseres med SAP Sailing Analytics, og gir teamet informasjon så raskt at de kan justere seilingen i sanntid. Slik kan de forbedre resultatene og justere seilingen optimalt underveis. Dataene brukes også for å gi media og publikum en bedre opplevelse.

Informasjon fra sensorene samles med et lasermålesystem, slik at mannskapet kan se hva som er optimale foil-høyder under ulike vind- og sjøforhold, jamført med båtens fart.

Vi får informasjon som gjør oss dyktigere til å manøvrere den nye båten, og vi har pilottestet sensorene under trening. Analyser av flere løp og testdata vil hjelpe oss å gjøre justeringer, så båtene går enda raskere og kan gi oss konkurransefortrinn i serien, sier Jes Gram-Hansen, en av skipperne på SAP Extreme Sailing Team.

Første del av Extreme Sailing Series ble avsluttet 19. mars i Muscat, Oman. Serien fortsetter i Qingdao i Kina 29. april.

Les mer om SAP Sailing Analytics her.

Les mer om Extreme Sailing Series he.