Kongens 80-årsseilas manøvrerer med sporingsteknologi

Når Hans Majestet Kongen og hans 27 konkurrenter seiler 8 Metre World Championship på Hankø denne uken er det med sporingsteknologi som gir større publikumsengasjement og lar deltakerne analysere data fra regattaene og optimalisere for bedre resultater.

8 Metre World Championship 2017 går av stabelen på Hankø i disse dager, og er dedikert Kong Harald i anledning hans 80-årsdag. Kongen seiler selv i regattaen med sin 8-meter, Sira, og har ved flere anledninger tidligere berømmet de mulighetene teknologi beriker seilsporten med. På Hankø hjelper SAP Sailing Analytics seilerne med å forbedre sine prestasjoner, gjøre det enklere for tilskuere og fansen å følge racet, og gir sanntidsdata og bakgrunn for analyser til seilere, tilskuere, media og kommentatorer.

Værbrief og ekspertpanel

Deltakerne i verdensmesterskapet får hver morgen værbrief, som omfatter innhentede gribfiler og strømdata som daglig hentes ute på banen og værmelding.

Etter racene vil det hver dag være en debrief med et ekspertpanel bestående av seilere, trenere m.fl., hvor man ved hjelp av data får innsikt i dagens forhold på banen, hva som lønte seg og hva de beste gjorde riktig. Denne briefingen med ekspertpanelet vil bli livestreamet hver dag.

SAP er sponsor og leverer teknologien og livestreaming-oppsettet til mesterskapet gjennom vår partner SailLogic. Hans Majestet Kong Harald er en konge av sin tid og har uttrykt at han er nysgjerrig på det som er nytt. Teknologi som SAP Sailing Analytics har medført store endringer for seilsporten, både for publikum og utøvere, og det er svært morsomt å se at arrangøren, Kongelig Norsk Seilforening, og Kong Harald omfavner mulighetene det gir, sier Stefano Holguin, norgessjef i SAP.

Ved å analysere GPS-data sammen med integrerte vindmålinger fra sensorer ute på sjøen gir SAP Sailing Analytics seilerne verdifull informasjon som f.eks. plassering, manøvre, gjennomsnittshastighet, tilbakelagt distanse, avstand til vinner og tapt og vunnet tid per heat.

Mye større publikumsvennlighet

Kongelig Norsk Seilforening (KNS) har brukt teknologien en rekke ganger tidligere, og mener den har gitt sporten mye større publikumsvennlighet.

Tracking har blitt et viktig element for å følge seiling, og SAP Sailing Analytics er veldig interessant i så måte. Samspillet man i dag kan ha mellom tracking, resultater i sanntid og kommentarer løfter virkelig seilingen og gjør at publikum kan følge regattaen på en helt annen måte fra land, sier Mikkel Thommessen, pressekontakt i mesterskapet.

I tillegg kan man som seiler få bedre forståelse for hva som skaper gode eller dårlige resultater, så her er det to viktige aspekter, sier Thommessen.

Lyst å følge verdensmesterskapet?

Se resultater her

Livesendinger blir publisert her hver dag denne uken