SAP i ledelsen for etisk kunstig intelligens i globale firmaer – men mye gjenstår

I September 2018 lanserte SAP egne retningslinjer for hvordan kunstig intelligens (KI) skal behandles i henhold til etiske prinsipper. Retningslinjene inkluderer å utvikle KI med mennesket i fokus, garantere åpenhet og sørge for sikker databehandling. SAP var først ute med å lansere egne retningslinjer for KI i Europa, men i ettertid har også andre firmaer som Microsoft og IBM fulgt etter.

– Vi anså dette som et nødvendig initiativ ettersom det enda ikke har blitt utviklet lignende regler og normer, forklarer Markus Noga, medlem i SAP KIs etiske styringskomité og direktør for SAP Cloud Platform Business Services hvor KI inngår.

– Målet er ikke bare å sørge for at vår egen KI skal utvikles i henhold til etiske krav, men også å hjelpe våre kunder med å utvikle og bruke KI på en etisk måte. Vi vil dessuten bidra med vår ekspertise i den globale KI-diskusjonen, fortsetter han.

En studie, gjennomført i 2018 av konsulentfirmaet McKinsey, slår fast at nesten halvparten av firmaene i studien bruker KI. Ytterligere 30 prosent har pågående pilot prosjekter, mens 44 prosent av firmaene planlegger å involvere eksterne leverandører for å dekke sine KI-behov.

I den offentlige debatten kan KI fremstå som ett kontroversielt emne. At maskiner kan ta beslutninger som påvirker mennesker leder til svært komplekse spørsmål. Hvordan kan de som utvikler og selger autonome systemer sørge for at både leverandøren og kunden får tillit til en beslutning basert på KI?

Innebygde KI løsninger og plattformer

SAP utvikler og selger KI på flere forskjellige måter innenfor rammen av sin Intelligent Enterprise-strategi.

– Vi har KI som er direkte innebygd i våre SAP-produkter, som for eksempel Cash Application som hjelper til å automatisere avstemmingen av fakturaer og betalinger i SAP S/4HANA Finance. Her jobber vi med å se på nye måter for å forstå hvordan teknikken skal brukes og sørger for at teknikken følger våre etiske retningslinjer, forteller Markus Noga.

SAP har også KI-plattformer som SAP Data Intelligence. SAP kunder kan bruke plattformen til å utvikle sin egen KI, noe som betyr at man kritisk må sette spørsmålstegn ved ideer og ha klare retningslinjer og regler for etisk bruk av vår KI-plattform.

– Vi har diskusjoner med kunder som handler om alt fra ansiktsgjenkjenning og myndigheters bruk av KI, til hvilken påvirkning KI har på miljøet. Derfor er det viktig med retningslinjer, sier Markus.

Fortsatt mye som gjenstår

Når Markus ser tilbake på det første året med etiske retningslinjer for KI konstaterer han at etikkarbeidet har kommet ett lite stykke på veien, men at mye fortsatt gjenstår. Først og fremst gjenstår det fortsatt mye i arbeidet med å tilpasse retningslinjene så alle SAPs neste 100.000 ansatte kan utvikle og selge KI på en etisk måte.

Klikk her for å lese SAPs fullstendige KI retningslinjer

 

Om SAP

SAP er markedsledende innen intelligent bedriftsprogramvare for den nye opplevelsesøkonomien. Vi hjelper bedrifter i alle størrelser og bransjer: 77 prosent av verdens transaksjonsbaserte omsetning går gjennom et SAP-system. Våre teknologier innen maskinlæring, IoT og avanserte analyseteknologier gjør bedrifter om til intelligente virksomheter. SAP gir enkeltpersoner og organisasjoner bedre mulighet til å samarbeide og utnytte driftsinnsikt slik at de holder seg ett skritt foran konkurrentene. Vi forenkler teknologi for bedrifter, slik at de kan ta i bruk vår programvare som de selv ønsker – uten å påvirke vanlig drift. Vårt fullstendige tilbud av applikasjoner og tjenester gjør det mulig for mer enn 437.000 private og offentlige bedrifter å kontinuerlige tilpasse driften og sikre lønnsomhet. Med et globalt nettverk av kunder, partnere, ansatte og tankeledere, bidrar SAP til en verden som er effektiv i drift og forbedrer menneskers liv. For mer informasjon, besøk www.sap.com  og www.sap.com/norway   

 

For mer informasjon

Harald Fæste, +47 908 80 248, harald.faeste@leidar.com

Susanne Kapfer, +46 73-358 77 98, susanne.kapfer@sap.com

SAP Press Room; press@sap.com

Følg SAP på Twitter @SAPNews