SAP anunţă rezultatele financiare pe 2003

Compania şi-a majorat în mod spectaculos cota de piaţă, atingând 59% faţă de 51% la finele anului 2002

New YorkSAP AG (Bursa din New York: SAP) a anunţat astăzi rezultatele financiare pentru trimestrul patru şi pentru întregul an încheiat pe 31 decembrie 2003.

• Pentru întregul an 2003, venitul operaţional a atins cifra record de 1,7 miliarde euro (2002: 1,6 miliarde euro), ceea ce a reprezentat o creştere cu 6% în comparaţie cu anul anterior.

La rândul său, venitul net a atins o cifră record de 1,1 miliarde euro (2002: 509 milioane euro), sau 3,48 euro per acţiune (2002: 1,63 euro per acţiune). Marginea profitului operaţional a fost de 25%, ceea ce reprezintă o creştere cu 3 puncte procentuale. Marginea profitului operaţional pro forma a fost de 27%, ceea ce reprezintă o creştere cu 4 puncte procentuale faţă de 2002.

Veniturile din vânzările de licenţe software au fost de 2,1 miliarde euro (2002: 2,3 miliarde euro), ceea ce reprezintă o scădere cu 6% faţă de anul 2002 în valoare nominală. La o rată constantă de schimb, veniturile din vânzările de licenţe software au crescut cu 1% faţă de anul precedent.

SAP a câştigat o cotă de piaţă semnificativă faţă de cei patru principali competitori ai săi. Pe baza veniturilor din licenţe, compania a atins o cotă de piaţă la nivel global (calculată în raport cu cei patru mari competitori ai săi: Oracle, PeopleSoft, Siebel şi i2) de 59% la sfârşitul celui de-al patrulea trimestru al anului 2003, faţă de 51% la sfârşitul celui de-al patrulea trimestru al anului 2002.

În Statele Unite, SAP a obţinut o cifră de afaceri solidă în anul 2003, realizând creşteri substanţiale atât la nivelul veniturilor obţinute din vânzarea de licenţe de software, cât şi al cotei de profitabilitate, comparativ cu anul 2002. Veniturile obţinute din vânzarea de licenţe software au crescut cu 23% în monedă americană.

Compania se consideră acum cel mai mare furnizor de aplicaţii de software CRM, comparându-şi veniturile obţinute din vânzarea de licenţe software CRM cu cele obţinute de competitorii săi, în cele patru trimestre.

Veniturile totale ale SAP au fost de 7,0 miliarde euro (2002: 7,4 miliarde euro), înregistrând o creştere de 3% faţă de anul 2002 la o rată constantă de schimb, respectiv o scădere de 5% în valoare nominală.

“2003 a fost un an cu multe provocări, dar cu rezultate excelente pentru SAP deoarece am raportat cifre record la nivelul veniturilor operaţionale, câştigurilor pe acţiune şi cotei de piaţă faţă de cei patru mari competitori ai noştri,” a declarat Henning Kagermann, Chief Executive Officer, SAP. “ În plus, atât veniturile obţinute din vânzări de licenţe software, cât şi veniturile totale au crescut faţă de anul precedent în condiţiile unei rate de schimb constante, depăşind performanţele competitorilor noştri.”

“Rezultatele obţinute arată că SAP îşi consolidează în mod constant poziţia pe piaţa aplicaţiilor software de afaceri. Acest lucru este cu atât mai mult de apreciat în contextul mişcărilor majore petrecute anul trecut pe această piaţă, dominată de preluarea PeopleSoft de către Oracle, şi a unor condiţii de piaţă nu tocmai favorabile. Mai mult, previziunile făcute de SAP pentru acest an, de creştere a investiţiilor în software dau un semnal pozitiv în piaţă, reprezentând un impuls pentru industria de profil”, apreciază analistul IDC Laurenţiu Popescu.

Valori previzionate pentru anul 2004

Pentru anul 2004, compania SAP estimează că veniturile obţinute din vânzarea de licenţe software vor creşte cu aproximativ 10% faţă de anul 2003. Totodată, câştigurile pro forma per acţiune care exclud compensaţiile bazate pe acţiuni, taxele referitoare la achiziţii şi cele referitoare la depreciere, se vor situa în intervalul 4,20 euro – 4,30 euro per acţiune. Aceste previziuni se bazează pe o rată de schimb dolar – euro estimată la valoarea de 1,25 USD pentru 1,00 euro.

Dl Kagermann a mai declarat: “Cooperarea mai strânsă între departamentele de dezvoltare şi cele destinate implementării, succesul unor lansări de tipul SAP NetWeaver şi poziţia noastră incontestabilă de lideri în industria de gen, precum şi ofertele noastre inovatoare de produse ne-au pregătit foarte bine pentru anul 2004. Suntem convinşi că 2004 va demonstra continuarea unei tendinţe pe care am remarcat-o în a doua jumătate a anului 2003: companiile încep să crească ritmul investiţiilor realizate în domeniul software. Avem un sistem puternic şi un portofoliu de produse fără rival. În condiţiile unei redresări economice estimate pentru a doua jumătate a lui 2004, eforturile noastre destinate vânzărilor, strategiilor de marketing şi cercetare vor fi concentrate asupra oportunităţilor de dezvoltare pe care le anticipăm pentru 2004.”