SAP oferă băncilor soluţii complete şi integrate pentru alinierea la normele IAS şi Basel II

Soluţiile SAP au fost dezvoltate în colaborare cu mari companii bancare în cadrul unor proiecte pilot, răspunzând astfel tuturor cerinţelor şi exigenţelor solicitate de noile reglementări

Bucuresti“IAS şi Basel II vor avea un impact major asupra mediului bancar internaţional şi a celui din România, iar adoptarea unor sisteme informatice cât mai performante la nivelul băncilor reprezintă un element important în efortul de aliniere la noile reglementări şi de ce nu un avantaj competitiv în noul peisaj bancar”, a declarat Petre Tulin, director al Direcţiei Reglementări şi Autorizare a BNR, în cadrul unui seminar organizat săptămâna trecută de compania SAP şi partenerul său Accenture.

Acest eveniment se încadrează într-o iniţiativă mai largă la nivel european a companiei SAP menită să sprijine băncile în efortul lor de a se alinia reglementărilor Basel II şi IAS. Seminarul s-a bucurat de participarea reprezentanţilor Băncii Naţionale şi a peste 40 de invitati reprezentând 11 mari bănci din Româniam, ceea ce demonstrează interesul major al mediului bancar autohton viyavi de aceasta tematică.

Urmând a intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2005, normele IAS sunt primele care îşi vor face efectul la nivelul UE şi vor determina schimbări la nivelul practicilor contabile şi infrastructurii IT. Băncile din Europa nu se confruntă însă doar cu noile reguli referitoare la întocmirea rapoartelor bancare internaţionale, ci şi cu Basel II, noul acord internaţional referitor la capitalul social, care se estimează că va intra în vigoare din 2006.

În principiu, Basel II se aplică în prezent numai băncilor internaţionale, însă UE lucrează la o directivă care va obliga toate băncile din Uniunea Europeană să satisfacă cerinţele acestui nou acord internaţional începând cu 31 decembrie 2006.

În cadrul SAP for Banking, compania germană SAP oferă în acest moment o soluţie care permite implementarea simultană a IAS şi a funcţionalităţilor pentru regulamentele Basel II.

“Pentru a obţine acest sinergism, este important ca pachetele de software pentru IAS şi Basel II să fie bazate pe aceeaşi arhitectură, lucru pe care solutia SAP îl oferă în acest moment. Solutia SAP porneşte de la o bază centrală de date pentru instrumente financiare care, pe de o parte, susţine administrarea de date IAS, iar pe de altă parte evaluările – de pildă calculele de capital – solicitate de Basel II”, spune Bogdan Mihăilescu, Financial Sector Manager SAP România.

Soluţia este dezvoltată în colaborare cu mari companii bancare în cadrul unor proiecte pilot, răspunzând astfel tuturor cerinţelor şi exigenţelor solicitate de noile reglementări.

Fiind construite pe o platformă unică standard, solutiile SAP pentru IAS si Basel II asigura o consistenta a datelor si raportarilor. În plus, ele oferă de asemenea avantajul compatibilitatii cu sistemele deja existente ale bancilor, datorită faptului că se bazează pe o platformă deschisă. Soluţiile SAP oferă de asemenea un înalt grad de fiabilitate şi viabilitate pe termen lung, software-ul putând fi adaptat în orice moment la cele mai mici modificări ale regulamentelor în cauză . Clienţii beneficiază de update automat gratuit al acestui software, în cadrul contractului de mentenanţă.

SAP este unic furnizor de solutii pentru Risk Management, Basel II si IAS în cadrul unui proiect combinat (opţional), pe o platformă unică.

SAP lucrează cu peste 350 de bănci în mai mult de 56 de ţări, oferind asistenţă pentru managementul profitabilităţii, managementul riscului, managementul relaţiei cu clienţii şi sisteme complet integrate pentru gestiunea creditelor pentru clienţi.